TENIS OVAKVU BRUKU NE PAMTI: Novo sportsko ludilo zbog rata u Ukrajini

Novosti online

24. 08. 2022. u 20:53

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to naziva Rusija, i dalje spada u one vesti koje se s posebnom pažnjom prate širom sveta. Među njima se izdvajaju i neki sportski segmenti, koji se tiču sankcija ruskim i beloruskim sportistima, a jedna takva je prilično iznenadila ljubitelje tenisa ove srede.

ТЕНИС ОВАКВУ БРУКУ НЕ ПАМТИ: Ново спортско лудило због рата у Украјини

Epa / SCOTT BARBOUR

Podsetimo, od početka pomenute vojne intervencije Rusije, zapadne države se prosto utrkuju ko će i kako kazniti i pomenutu državu, ali i Belorusiju koja joj pomaže. Kako sport nije izuzet od sankcija, i tu postoji trka - ko će više, a ko na originalniji da izrekne neku kaznu.

One uobičajene, da se klubovi i reprezentacije izbacuju sa takmičenja, a pojedinci ili da prođu kroz isto, ili, poput tenisera, da mogu da se nadmeću ali samo ako se odreknu zastave, himne i imena države, danas su dobile novo poglavlje.

Naime, slavnoj sportistkinji iz Belorusije, čuvenoj Viktoriji Azarenki, naprasno je zabranjeno da učestvuje na egzibicionom turniru pred Ju-Es open, i to turniru na kome je izrazila želju da učestvuje - svesna da se sav prihod sa njega upućuje kao humanitarna pomoć Ukrajini.

Dakle, grend slem šampionka (koja nedavno nije mogla da igra na VTA turniru u Torontu jer joj, prosto, Kanađani nisu dali vizu), prihvati da učestvuje na revijalnom nadmetanju koje za cilj ima istovremeno i popularizaciju tenisa i skupljanje humanitarne pomoći za  Ukrajinu, a onda organizatori koji su je zvali - reše odjednom da taj poziv više ne važi.

Taj skandal su opravdali sledećim rečima:

- U poslednja 24 sata, posle detaljnog razmatranja situacije i razgovora sa svima zainteresovanim stranama, doneli smo rešenje da Viktorija Azarenka ne učestvuje na turniru "Tenis za mir". Vika je sjajna igračica, veoma cenimo njenu spremnost da učestvuje, ali, umajući u vidu potresne reakcije ukrajinskih tenisera i teniserki zbog aktuelnog konflikta, osetili smo da je ovakva odluka prava - navodi se u saopštenju organizatora povodom ovog ponižavanja beloruske teniserke.

Inače, ukrajinski teniseri jesu bili protiv učešća Azarenke, a možda najglasnija među njima bila je Marta Kostjuk:

- Ne razumem zašto su zvali Viktoriju? Ona nam nije otvoreno pomogla! - istakla je ukrajinska igračica.

Ko je Viktorija Azarenka?

Azarenka je osvojila dve grend slem titule u pojedinačnoj konkurenciji (Australijan open 2012. i 2013), a dve i u mešovitim parovima (Rolan Garos 2008. i Ju-Es open 2007.).

U "singlu" je triput igrala finale njujorškog grend slema, a u mešovitim parovima je igrala finala sva četiri najveća turnira na svetu, te tri u nadmetanju ženskih dublova, ne i na Vimbldonu.

Rafael Nadal predvodi učesnike turnira

Na prvobitnom spisku učesnika za ovo nadmetanje koje bi na Dan nezavisnosti Ukrajine (24. avgstu) trebalo da se održi u organizaciji Teniskog saveza Sjedinjenih Američkih Država, uz Azarenku su se našli još i:

Rafael Nadal, Iga Švjontek, Karlos Alkaraz, Lejla Fernandez, Tejlor Fric, Feliks Ože-Alijasim, Džesika Pegula i Mateo Beretini.

Organizatori priželjkuju da se, što od ulaznica (koje koštaju od 25 do 50 dolara), što na druge načine - prilozima, skupi oko dva miliona dolara za pomoć Ukrajini.

Bonus video: Kad je u halu ušao vojni orkestar, "grobari" i "delije" zagrmeli kao jedan!

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju