SVI NOVAKOVI VIMBLDONI, OD 001 DO 007! Kada je osvojio prvi postao broj 1, a sada je sa sedmim trofejem sedmi (FOTO)

G. KELIĆ

11. 07. 2022. u 18:32

VELIKI put prešao je Novak Đoković od prvog vimbldonskog trofeja osvojenog 2011, do ovog sedmog, koji je prišio sebi na rever ove godine. Svaki put griz londonske trave bio je sve ukusniji, a emocije na licu sve živopisnije. Teško da je moglo da bude ikako drugačije kada toliko puta iznad glave podigneš pehar koji si u detinjstvu pravio od kartona, sanjajući jedan lepi san.

СВИ НОВАКОВИ ВИМБЛДОНИ, ОД 001 ДО 007! Када је освојио први постао број 1, а сада је са седмим трофејем седми (ФОТО)

FOTO: Tanjug/AP

Iz sanjarenja se prvi put u realnost preneo pre tačno 11 godina, sa tada tek navršena 24 leta. Po mnogo čemu se tih 365 dana računaju kao presudne u karijeri srpskog asa na putu ka istoriji "belog sporta".

 

Foto: EPA-EFE


Trijumfom nad Rafaelom Nadalom sa 3:1 (6:4, 6:1, 1:6, 6:3) je ne samo stigao do debitantskog slavlja na terenima "Ol Ingland kluba", već i prvi put postao najbolji teniser sveta.

- Ovo je nešto o čemu sam sanjao od malih nogu, Vimbldon je najvredniji turnir na svetu. Na ovim terenima se igrao prvi teniski meč koji sam video u životu, sa pet godina. Uvek sam želeo da držim ovaj pehar, ali ne želim da stanem na ovome, iako sam za tri dana postigao dve najveće stvari u mom životu. Želim da osvojim još grend slemova - kazao je tada Đoković, kome je to bio tek treći slem u karijeri, a danas ih ima 21.

Na sledeće radovanje na najvećem teniskom turniru čekao je tri godine. U uzbudljivom meču za titulu je pobedio igrača koji je do tada bio smatran za nedodirljivog u Londonu - Rodžera Federera. U pet setova (6:7, 6:4, 7:6, 5:7, 6:4) i posle propuštenih 5:2 u četvrtom setu, uspeo je Đoković da se vrati i drugi put okusi travu na Centralnom terenu.
 

FOTO: Tanjug/AP


Pritom, to je bio prvi grend slem trofej koji je osvojio sa Borisom Bekerom kao glavnim trenerom.

- U petom setu mi nije bilo lako da se vratim u fokus i pronađem energiju. Ne znam kako sam to uradio, ali uspeo sam da pobedim protivnika, sebe, umor i sve živo. Kada sam izgubio taj četvrti set, uzeo sam neophodnu pauzu da odem do toaleta. Počeo sam da pričam sam sa sobom kao ludak, međutim urodilo je plodom. Pronašao sam inspiraciju, i nisam dozvolio da me ljutnja i bes savladaju. Trofej posvećujem mojoj porodici i budućoj ženi Jeleni, kao i mom prvom treneru Jeleni Genčić, bez koje ništa ovo ne bi bilo moguće - pokazao je Novak još tada svoje rituale kojima je i ove sezone uspevao da preokrene meč.

Godinu dana kasnije, za treći vimblonski trofej ponovo je pao Švajcarac, samo sada još ubedljivije 3:1 (7:6, 6:7, 6:4, 6:3). Tada je Novak i napravio kamen temeljac za takozvani "Nole slem", pošto je do kraja godine bio jedini uz Roda Lejvera koji je držao sva četiri grend slema u istom trenutku.

FOTO: Tanjug/AP



Kao i posle prve krune, tako je i posle treće na četvrtu čekao opet tri godine. Đoković je 2018. na Vimbldon došao posle velikog pada u karijeri, operacije lakta i emotivne potrošenosti, a presudan duel bio je onaj dvodnevni polufinalni, gde je savladao Nadala u pet setova. Finale je bila čista formalnost, u kojoj je počistio pod sa Kevinom Andersonom 6:2, 6:2, 7:6, čime je otpočeo novu dominaciju svetskim tenisom.
 
Ipak, svi dotadašnji trijumfi ne mogu da se mere sa onim iz 2019. Po svemu epskim i za sva vremena. Završni deo trilogije vimbldonskih okršaja sa Federerom izrežiran je u maniru najvećih holivudskih filmova. Ceo svet je već video Rodžera na tronu, ali ne i Đoković koji spasava dve meč lopte u nadrealnom maniru pri 8:7 u petom setu za Švajcarca.
 

Foto: EPA-EFE/NIC BOTHMA


Niko nikad nije rasplakao Federera kao Novak tog dana, a konačan rezultat posle pet sati borbe (najduže vimbldonsko finale) glasio je 7:6, 1:6, 7:6, 4:6, 13:12!

- Ovo je najverovatnije psihološki bio najzahtevniji meč koji sam igrao. Fizički najzahtevniji bio je sa Nadalom u Australiji kada smo igrali šest sati, ali psihološki je ovo bio na potpuno drugom nivou, zbog svih okolnosti. Presrećan sam i prepun emocija, jer sam pobedio, bio sam na udarac od poraza - istakao je tog julskog dana Đoković.

Nakon pauze zbog pandemije virusa korona, lani je stigao do okruglo 20. slema, čime se u tom trenutku izjednačio sa Nadalom i Federerom. Bez velike muke je savladan Italijan Mateo Beretini 6:7, 6:4, 6:4, 6:3.
 

FOTO: Tanjug/AP


Ove godine, četvrtim vimbldonskim trofejem u nizu, suverenom pobedom nad Nikom Kirjosom ugrabio je sedmu titulu koja ga je, zbog nedobijanja bodova, spustila na sedmo mesto ATP liste. Ovaj je možda i najslađi zbog svega šta je doživeo od početka godine proterivanjem iz Australije, kao i napadima zbog nevakcinisanja.
 

FOTO: Tanjug/AP


Suze su isplivale na površinu na kraju meča, ali i obećanje da još nije gotov. Još tu ima milja da se pređe do kraja puta.

- Želim da igram tenis dok god mi to telo dozvoljava, dokle god imam motivaciju. I jedno i drugo je trenutno prisutno. Mnoge stvari se menjaju, ali glad za velikim trofejima ostaje ista - poručio je Novak. 
 

BONUS VIDEO - Veličanstveni Novak

 
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PRVENČE MAMINO... Poslednja objava preminule voditeljke Bojane Janković