ĐOKOVIĆ ZAUSTAVLJEN U ČETVRTFINALU ROLAN GAROSA: Odlični Nadal slavio protiv Novaka u spektakularnom meču

Č. V.

01. 06. 2022. u 01:29

NOVAK Đoković završio je učešće na Rolan Garosu u četvrtfinalu, pošto je u fantastičnom meču poražen od Rafaela Nadala sa 6:2, 4:6, 6:2, 7:6(4).

ЂОКОВИЋ ЗАУСТАВЉЕН У ЧЕТВРТФИНАЛУ РОЛАН ГАРОСА: Одлични Надал славио против Новака у спектакуларном мечу

FOTO: Tanjug/AP

Spektakl! To je najednostavija reč kojom može da se opiše 59. okršaj dvojice najvećih rivala u istoriji "belog sporta". Publika je imala priliku da uživa, ali na kraju su razlog za slavlje imali navijači španskog tenisera.

Čudan tok imao je ovaj sjajan duel. Igra "bika sa Majorke" dobrih set i po bila je prava poezija. Prvi deo meča okončao je sa dva brejka prednosti, u drugom je imao 3:0, ali onda se probudila zver iz Srbije i počela je da crta po šljaci "Filip Šatrije" stadiona.

Đoković je od tog momenta vezao šest gemova, rival osvojio samo jedan i to je bila naznaka da se sve menja, da bi Novak vrlo brzo mogao da okonča ovaj meč. No, onda u trećem setu Srbin je ponovo stao, počeo da je pravi netipične greške, a igrač kvaliteta Nadala je to znao da iskoristi i dođe na korak do trijumfa.

Ušlo se u četvrti set, a Nole je ponovo povratio fokus i igru. Došao je do ranog brejka i tu prednost čuvao, a onda stao u ključnom momentu, što nije karakteristično za njega. Servirao je na 5:3 i imao dve set lopte koje nije iskoristio. To je dalo novu injekciju sampouzdanja petom igraču planete koji je uspeo u taj-brejku da slomi otpor Đokovića.

Koliko je sve bilo čudno što se toka susreta tiče pokazuje činjenica da je Nadal sva tri seta počinjao brejkom, i u sva tri prvi stigao dva brejka prednosti.

A sada malo zanimljive statistike. Nadal je osmi put pobedio Srbina u njihovom desetom meču na pariskoj šljaci. Takođe, najbolji teniser sveta je taj koji i dalje vodi u pobedama u njihovom međusobnom duelu - 30:29.

Što se Novaka tiče, 13. put uzastopno se našao u četvrtfinalu Rolan Garosa, a 16. na svim grend slemovima. Treba reći i da je ovo njima bio 18. duel na grend slemovima, što je najviše da su dvojica igrača odigrali jedan protiv drugog.

Na kraju je razlog za slavlje imao "bik sa Majorke" i to posle maratona koji je trajao četiri sata i 13 minuta. Španac je na ovaj način ostao u prilici da rekordni 14. put pokori Pariz, a ujedno i dođe do 22. grend slem titule, što bi ga udaljilo za dve u odnosu na prve pratioce Novaka Đokovića i Rodžera Federera.

Nadal će u polufinalu igrati protiv Nemca Aleksandra Zvereva koji je pobedio mladog Španca Karlosa Alkaraza.

Četvrti set: Đoković - Nadal 2:6, 6:4, 2:6, 6:7(4)

6:7(4) - Rafael Nadal je slavio u fantastičnom meču i uspeo je da 29. put da savalada Novaka Đokovića.

6:6 - Strašan gem odigrao je Rafael Nadal i taj-brejk će dati odgovor na pitanje da li se ovaj klasik nastavlja ili će Španac u novo polufinale na Rolan Garosu.

6:5 - Prekinuo je Nole seriju rivala i obezbedio taj-brejk. Ali šta reći o voleju koji je odigrao u ovom gemu i to posle četiri sata tenisa.

5:5 - Pun je samopouzdanja Nadal u ovim momentima. Podigao je broj obrtaja i u potpunosti se vratio u set. Vezao je dva gema i sada je srpski igrač pod dosta većim pritiskom, posebno posle propuštene prilike da reši set.

Novak Đoković/FOTO: AP

5:4 - Veliku šansu je propustio Đoković da odvede meč u peti set. Servirao je da ga obezbedi, ali Nadal je podigao nivo igra, malo je grešio i uspeo je da vrati brejk. Treba reći da se Srbin propustio dve brejk prilike.

5:3 - Sevali su sada udarci iz levice Španca. Uradio je ono što je bilo do njega, dobio je gem koji mu je trebao da bi ostao u setu. Sada Srbin servira da poravna na 2:2.

5:2 - Nisu slušali Nadala forhendi u ovom gemu. Izbacio je dva u aut i to je omogućilo Novaku da i dalje čuva brejk prednosti stečen u ranoj fazi meča.

4:2 - Brzo sada prolaze gemovi. Kao da su igrači shvatili da moraju da skraćuju poene pošto su već tri i po sata na terenu. Zaista fantastičnu tenisku predstavu su ljubiteljima tenisa priredili igrači koji zbirno imaju osvojenu 41 grend slem titulu.

4:1 - Slutilo je na još jedan brzinski gem za Novaka, ali "bik sa Majorke" je imao veliku priliku da stigne do đusa. Ipak, relativno lak bekhend je izbacio u aut.

3:1 - Nadal se upisao na semaforu u četvrtom delu meča. Dobro je Španca služio servis i to mu je omogućilo veliki broj lakih poena. Ipak, najvažnije je da Đoković i dalje ima brejk prednosti.

Novak Đoković/FOTO: Tanjug/AP

3:0 - Savršen tenis u ovim trenucima igra Srbin. Ovo je za udžbenike. Najbolji teniser sveta je potvrdio brejk ekspresno sa nulom i sada je u sjajnom ritmu.

2:0 - Evo ga brejk! Đoković se ponovo podigao i nije mogao da zamisli bolje početak četvrtog seta. Ovaj sjajni meč za sada traje tri sata i 13 minuta. Crta Đoković po terenu u ovom momentu.

1:0 - Konačno je prekinuta loša serija. Đoković je opet prvi servirao na početku seta i prvi put je uspeo da osvoji uvodni gem. Ovo bi mogla da bude dobra osnova za nastavak meča.

Treći set: Đoković - Nadal 2:6, 6:4, 2:6

2:6 - Nadal je osvojio treći set i drugi put u meču vodi. Nije Rafa bio toliko bolji koliko je Srbin grešio, napravio ih je čak 16, a rival sedam. Što se vinera tiče tu je Španac bio bolji 8:7.

2:5 - Stiže Novak do drugog gema u ovom segmentu meča. To je uradio veoma brzo, nije izgubio nijedan poen i upisao je dva asa. Nadal će u narednom gemu servirati za osvajanje seta.

1:5 - Počeo je srpski teniser mnogo da greši i na taj način poklanja poene Špancu koji ima odličnu situaciju da po drugi put pobede i dođe na set od pobede.

Rafael Nadal/FOTO: Tanjug/AP

1:4 - Neverovatno šta je Đoković propustio. Vodio je 30:0, išao ka lakom gemu, a onda je naprasno stao što je Nadal iskoristio i opet stigao do duplog brejka kojeg će morati da potvrdi u narednom gemu. Atomski tenis igra se na "Filip Šatrijeu", a Nole je neočekivano pao posle odličnog ritma.

1:3 - Mogao je ovaj gem drugačije da se završi. Opet je Novak došao do brejk prilike, ali Nadal je uspeo da se izvuče i zadrži prednost brejka stečenu u uvodnom gemu.

1:2 - Ovo uliva poverenje. Upisao se Đoković na semaforu u trećem setu. Do gema je došao lako i svi udarci su dobro funcionisali. Za razliku od prethodna dva seta prva tri gema traju "samo" 16 minuta.

0:2 - Potvrdio je brejk Nadal. Rafa je vezao sedam poena od početka trećeg segmenta meča i tek tada je Srbin prekinuo tu seriju.

Stadion "Filip Šatrije"/FOTO: AP

0:1 - Ovo je malo ko očekivao. Đoković je sa nulom izgubio početni servis gem. U sva tri seta je prvi teniser izgubio prvi gem i to na svoj servis. Očigledno da je Rafi prijala pauza da se resetuje.

Drugi set: Đoković - Nadal 2:6, 6:4

6:4 - Novak Đoković je izjednačio! Još jedan fantastičan gem. Nadal je vodio 30:0 i delovalo je da će lako do 5:5, ali pitao se za nešto i Đoković. Fantastično je vraćao servise rivala i uspeo je da poravna rezultat. Novak je od trenutka kada je gubio 0:3 osvojio šest gemova, a Španac samo jedan. Kolika se borba vodila pokazuje i vreme trajanja seta - čak 84 minuta.

5:4 - Konačano jedan gem bez drame. Lako ga je dobio Novak, rivalu je dozvolio samo jedan poen. Viđeno je nekoliko sjajnih poena od Srbina. Sada je veliki pritisak na Špancu koji servira da ostane u setu.

4:4 - Nadal je prekinuo Novakovu seriju od četiri vezana gema. A odigran je još jedan maratonski i na razliku. Evo još jedna zanimljivost - ovo je bio sedmi gem od početka meča da se igralo na razliku. To valjda dovoljno govori kakav duel gledamo.

Rafael Nadal/FOTO: AP

4:3 - Ne može bez drame i maratonskih gemova. Opet je Nadal došao do brejk prilike i to posle druple servis greške Đokovića. Ipak, nakon toga proradio je servis, a onda su sevnule dve bekhend paralele. Gem je okončan odličnom forhend dijagonalom. Još jedna zanimljivost što se ovog meča tiče je ta da gemovi u proseku traju po sedam minuta. Prava gladijatorska borba na "Filip Šatrijeu".

3:3 - Kakav gem. Ovaj je trajao oko 20 minuta i pripao je Srbinu. Đoković je propustio četiri brejk lopte, ali je petu iskoristio i uspeo da dođe do trećeg vezanog gema. Ono što je zanimljivo je to da je Nole tek u ovom gemu prvi put došao do prednosti kada je bio đus. To je uradio tek iz 18 pokušaja. Zver se probudila i vratila. Ovo je sada totalno drugačiji meč.

Novak Đoković/FOTO: Tanjug/AP

2:3 - Definitivno se probudio Đoković. Odigrao je sjajan gem u kojem je izgubio samo jedan poen, ali ono što je važnije je to da je Srbin fantastično udarao loptu i osvojio nekoliko direktnih poena. Publika želi ovo, želi borbu dva najveća igrača u istoriji ovog sporta.

1:3 - Evo ga konačno! Uspeo je Novak da vrati jedan brejk, ovo mu je ujedno prvi u meču. Nadal mu je poslednja dva poena poklonio, pošto je jednu loptu izbacio u aut, a drugu poslao u mrežu. Mada i Đoković je dobro vraćao servise. Ovo može da ulije nadu u povratak.

0:3 - Nastvlja Nadal da pleše po šljaci "Filip Šatrijea". Novak je praktično razbijen u dosadašnjem toku meča. Sigurno da u publici vlada neverica jer se niko nije nadao ovome. Jedan od razloga ovakvog rezultata je i veoma loš procena osvojenih poena Srbina na drugi servis, samo 43% (9/21).

Novak Đoković/FOTO: Tanjug/AP

0:2 - Savršen gem za Nadala. Sa lakoćom je potvrdio brejk. Novak nije osvojio nijedan poen. Ako se računaju gemovi od početka meča Rafa vodi 8:2. Nema nikakve dileme da ljubitelji "belog sporta" ovo nisu očekivali.

0:1 - Deža vi. Ovaj gem je bio već viđen i to na startu meč. Ovaj je trajao 13 minuta. Ishod je bio isti, pa Nadal ponovo dolazi do prednost i to uz prednost brejka. Zanimljivo da je Rafa u ovom maratonskom gemu iskoristio tek sedmu brejk loptu. Đoković se muči da pronađe pravu igru. Bljesne Srbin na momente, ali Španac je za sada maestralan.

Prvi set: Đoković - Nadal 2:6

2:6 - Bila je još jedna dobra šansa da se zapreti servisu Španca. Novak je stigao do 15:30, ali iščupao se Nadal. Đoković je gem završio sa dve greške. Treba reći da je Srbin daleko od najboljeg tenisa.

2:5 - Opustio je Nole ruku u ovom gemu svestan da nema šta da izgubi. Demonstrirao je i sjajnu igru. Ipak, čini se da je ovaj set izgubljen, pošto Nadal ima dva brejka prednosti, a u narednom gemu servira da ga osvoji.

1:5 - Loš gem je odigrao prvi igrač sveta, praktično ga je poklonio rivalu. Rafa nije morao mnogo da se trudi da ga osvoji, jer je Srbin sva četiri poena izgubio tako što je napravio greške.

Rafal Nadal/FOTO: Tanjug/AP

1:4 - Dupli brejk za Nadala. Samo jedan gem je Đokovića dobro služio prvi servis, sada je na ispod 50 odsto ubačenog prvog. Sve to znalački koristi osvajač 21 grend slem titule koji hita ka prvom setu. Novak je u velikom problemu jer ukoliko ne pronađe pravi ritam prvi set će brzo biti gotov.

1:3 - Zaštitni znak Novaka Đokovića je proradio. Konačno je ritern izašao na videlo. Sevnula je forhend dijagonala za koju Nadal nije imao rešenje. Rafa se od toga nije spasao, ali jeste dve brejk lopte. Ovo je bio još jedan maratonski gem u kojem je viđena razmena od 21 udarca. Na kraju je Šapac pronašao prava rešenja i zadržao prednost brejka. Meč već sada traje pola sata.

1:2 - Proradio je servis i odmah dolaze laki poeni i gemovi. Novak se upisao na semaforu i to kako - tako što protivniku nije prepustio nijedan poen. Uspeo je Srbin da upiše i prvi as.

Novak Đoković/FOTO: AP

0:2 - Potvrdio je brejk Nadal. Bila je poluprilika za najboljeg na planeti. Došao je Novak do 30:30, ali onda je peti igrač planete pogodio dva bekhend vinera i uspeo je da zadrži prednost koju je stekao na startu.

0:1 - Fantastičan prvi gem. Već je viđen poen od 22 udarca koji je pripao Nadalu tako što je Novak poslao loptu u mrežu. Španac je dobio maratonski prvi gem koji je trajao 10 minuta. Inače, "bik sa Majorke" je iskoristio tek treću brejk loptu. Ako je suditi po startu meča deluje da će ovo biti prava gladijatorska borba.

Uoči meča:

20.41 - Meč će početi u 21 sat. Razlog je taj što je nešto duže potrajao duel Zvereva i Alkaraza. Bilo kako bilo, uskoro počinje 59. klasik.

20.09 - Prvi polufinalista drugog grend slema je Nemac Aleksandar Zverev koji je u sjajnom meču pobedio mladog Španca Karlosa Alkaraza. Trenutno treći teniser sveta će u narednoj rundi igrati protiv pobednika meča Đoković - Nadal.

Najveće rivalstvo u istoriji "belog sporta" dobiće novu epizodu. Srbin je taj koji vodi sa 30:28 i posle novog klasika na "Filip Šatrijeu" zna će se da li će ova razlika trijumfa biti veća ili manja u korist najboljeg na planeti.

Ova dvojica virtuoza sa reketom poslednji međusobni duel odigrali su na istom mestu pre godinu dana i tada je Đoković slavio sa 3:1, samo što je to bilo polufinale.

Novaku i Rafaelu će ovo biti 10. duel u "Bulonjskoj šumi" i niko nikada nije odigrao više mečeva na Rolan Garosu od njih. Španac vodi sa 8-2.

Nema sumnje da svi ljubitelji tenisa jedva čekaju da vide novi okršaj dvojice velikana ovog sporta. Obojica imaju različite motive. Nole bi u slučaju pobede ostao u prilici da dođe do 21. grend slem titule, dok bi Rafa mogao taj broj da poveća na 22.

BONUS VIDEO: KAD JE ĐOKOVIĆ POSETIO OSTROG: Ovako je protekla poseta najboljeg tenisera sveta velikoj srpskoj svetinji

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja