MEDVEDEV PREUZIMA PRVO MESTO? Evo šta treba da se desi da se Đoković u martu vrati na čelo ATP liste!

Novosti online

07. 02. 2022. u 13:58

POSLE izlaska najnovije ATP liste, na kojoj je Novak Đoković zadržao prvo mesto započevši 359. nedelju na čelu ATP karavana, postale su jasnije i neke stvari kad je u pitanju stanje na čelu u narednih nekoliko nedelja.

МЕДВЕДЕВ ПРЕУЗИМА ПРВО МЕСТО? Ево шта треба да се деси да се Ђоковић у марту врати на чело АТП листе!

Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Ovog ponedeljka ATP je izbrisao rezultate sa prošlogodišnjeg ATP kupa, koji je osvojila Rusija uz sve pobede Danila Medvedev, pa je drugi reket sveta ostao bez 490 poena, dok je Noletu obrisano "samo" 150. Ovo zbog toga što distribucija poena na ATP kupu zavisi i od težine pojedinačnog protivnika a ne od konačnog plasmana ekipe.

Bodovi sa prošlogodišnjeg Australijan opena izbrisaće se 27. januara i tada će Novak imati 8.875 bodova, a Danil Medvedev 8.435. To znači da će naš as biti bezbedan na prvom mestu još dve nedelje. 

Da li će Novak ostati broj jedan i na poslednjoj februarskoj listi, zavisiće od rezultata našeg i ruskog asa na turnirima u Dubaiju, odnosno Akapulku.

Rasplet za prvo mesto u Dubaiju i u Akapulku

Đoković učestvuje na turniru u Dubaiju sa koga brani 500 poena od trijumfa iz 2020. godine, dok će Medvedev nastupiti u Akapulku, gde ne brani poene. Pošto će pred ta dva turnira Nole imati 440 bodova više, prosta računica kaže da će ostati prvi samo ukoliko Danil ne osvoji turnir u meksičkom letovalištu. 

Ako se Medvedev okiti titulom u Meksiku, Noletu neće pomoći ni titula u arapskoj pustinji, jer mu je za odbranu prvog mesta potrebno da ode bar jedan stepenik dalje u Dubaiju nego što će Medvedev u Akapulku.

Đoković će se brzo vratiti na prvo mesto

Bez obzira na to koje će biti stanje na čelu ATP liste posle turnira u Dubaiju i Akapulku, čak i pod uslovom da Medvedev preuzme prvu poziciju, ne bi trebalo dugo da je zadrži. Rusu će se već na prvoj martovskoj listi brisati 250 poena koje je dobio kao osvajač turnira u Marselju 2021, a tu tiltulu neće braniti. Inače, Danil je osvajanjem ovog turnira u martu prošle godine preuzeo drugu poziciju od Rafaela Nadala. 

To praktično znači da će Medvedev ostati prvi duže od dve nedelje samo u slučaju da Novak u Dubaiju ispadne u prva dva kola ili odustane od učešća, a to je malo verovatno.

Nole će, dakle, već od marta imati priliku da se vrati trci za apsolutnim teniskim rekordom od 377 nedelja koliko je Štefi Graf provela na čelu VTA liste. Rekord u muškom tenisu oborio je pre skoro godinu dana kada je pretekao Federerovih 310 nedelja na čelu ATP liste.

A u martu najbolje tenisere sveta očekuju Indijan Vels i Majami, dva mastersa koje je Nole osvajao ukupno 11 puta - na Floridi je apsolutni rekorder sa šest titula, a u Kaliforniji sa po pet pobeda deli rekord sa Rodžerom Federerom.

BONUS VIDEO - Dolazak Novaka Đokovića u zgradu opštine Budva

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)