NADAL OSVOJIO AUSTRALIJAN OPEN: Đoković i Federer pate, Medvedev prokockao dva seta prednosti

Часлав Вуковић
Časlav Vuković

30. 01. 2022. u 08:30 >> 15:19

AUSTRALIJAN open je završen. Rafael Nadal je novi šampion i ujedno je postao rekored po broju osvojenih grend slem titula. Stigao je do broja 21 i ostavio iza sebe velike rivale Novaka Đoković i Rodžera Federera koji imaju po 20.

НАДАЛ ОСВОЈИО АУСТРАЛИЈАН ОПЕН: Ђоковић и Федерер пате, Медведев прокоцкао два сета предности

Tanjug/AP

"Bik sa Majorke" se na ovaj način izjednačio sa najboljim teniserom sveta. Njih dvojica su jedini igrači koji su svaki grend slem osvajali bar po dva puta. Do sada je Rafa u Melburnu slavio samo 2009. godine.

Nadal je u fantastičnom finalu koje je trajalo pet sati i 28 minuta minuta pobedio Danila Medvedeva sa 2:6, 6:7(5), 6:4, 6:4, 7:5. Ovo je prvi put od 2007. godine da se sjajni Španac vratio i pobedio kada je gubio 0:2 u setovima.

Ovaj turnir imao je pozadinu deportovanja srpskog tenisera i zabrane da se takmiči i pokuša da odbrani titulu, samim tim i ispiše istoriju "belog sporta". No, što je bilo, bilo je i na to se ne treba vraćati, već u ovom trenutku pažnja treba da se posveti akterima poslednjeg meča na ovogodišnjem Australijan openu.

Iskusni 35-godišnji Španac sigurno je presrećan prikazanim u Melburnu. Uspeo je da osvoji trofej (prošle sezone na ovom mestu ispao u četvrtfinalu). Nije ni slutio da može da napravi ovako veliki rezultat, s obzirom na to da se do nedavno oporavljao od operacije stopala i da je njegov nastup u Melburnu bio pod velikim znakom pitanja. Nema sumnje da je teniska publika ovo želela, da vidi Rafu kako se ponovo bori za titule na najvećim turnirima.

Medvedev bi da je pobedio u Australiji uspeo da prestigne Đokovića i postane prvi teniser sveta. Takođe, postao bi prvi igrač ikada koji je nakon prvog osvojenog grend slema odmah osvojio naredni.

Duel je bio fantastičan. Viđeno je dosta lepih poteza, maratonskih gemova, ali i prekida duela. Naime, tokom devetog gema drugog seta jedna navijačica je skočila sa tribina i na kratko odlučila da se meč ne igra. Ipak, sve je brzo bilo nastavljeno. Razlog je transparent kojim je protiv centara za imigrante.

Danil je odigrao strašan prvi set, u njemu je napravio dva brejka i ekspresno ga dobio za 42 minuta. Sve je funkcionisalo perfektno u igri Rusa. Oba brejka koja je napravio bila su bez izgubljenog poena. To pokazuje koliko je bio dominantan. Nastavio je sa sjajnim tenisom i u drugom segmentu. Ipak, probudio se i Nadal, a kako i ne bi kada je reč o velikom šampionu. Razmenili su u tom delu susreta po dva brejk, s tim da je Rafa prvi stizao do oba, takođe u taj-brejku je Španac bio taj koji je prvi napravio dva mini brejka i sve to mu nije bilo dovoljno da sruši fenomenalnog Moskovljanina.

Rafael Nadal/Tanjug/AP

Treći set protekao je u velikoj borbi, uostalom kao i drugi. Nadal je odbijao da se preda istinski je želeo da dođe do 21. grend slem titule. Ipak, bio je na ivici poraza, kod 3:2 za Rusa suočio sa tri brejk lopte, koje su možda imale veličinu meč lopti Danil ih nije iskoristio. Rafa je to kaznio u devetom, napravio brejk koji je potvrdio u 10. gemu i uveo meč u četvrti set.

U njemu su viđena tri vezana brejka, "bik sa Majorke" je napravio jedan više. Tu prednost je znalački i sjajnom igrom sačuvao do kraja. Ubitačni forhendi su proradili, greške su se smanjile i sve je bilo na njegovoj strani. U tom dobrom raspoloženju u kojem se nalazio nastavio je i u petom setu.

Brejk je mirisao od početka odlučujućeg dela meča i Rafa ga je napravio u petom gemu. Potom je usledio maratonski gem koji je trajao više od 13 minuta. Nadal se tada sučio sa tri brejk lopte, izvukao se! Ipak, kada je servirao za set pri rezultatu 5:4 potpuno je stao od momenta kada je imao 30:0. Rus je vratio brejk, ali je opet posustao u narednom i ispostavilo se da je to bio njegov poslednji trzaj u ovom finalu.

Sledeći grend slem je Rolan Garos, a tu je Nadal svoj na svome - čak 13 puta je bio najbolji u Parizu i ovaj sjajan nastup u Australiji mogao bi u velikoj meri da ga preplavi samopouzdanjem pred takmičenje u Bulonjskoj šumi.

KRAJ! Nadal - Medvedev 2:6, 6:7(5), 6:4, 6:4, 7:5

7:5 - Nadal je šampion Australijan open 2022. godine i osvojio je 21. grend slem titulu u karijeri.

6:5 - Au... Šta je propustio Medvedev. Taman se vratio i opet je uspeo da pretrpi brejk. Nadal će ponovo servirati da osvoji Australijan open.

5:5 - Kakav meč, Medvedev se vratio. Nadal je imao 30:0 i bio je tako blizu pobede, ali ona je Danil vezao četiri poena, zaigrao na sve ili ništa i vratio se u potpunosti u meč. Drama dostiže vrhunac.

5:4 - Smanjio je Rus na 5:4 i Nadal servira za pobedu i istoriju.

5:3 - Još jedan težak gem za Rafu, ali ga je dobio i sada ga jedan gem deli od 21. grend slem titule. Medvedev seriva da ostane u meču.

Najnovija vest: "POZVAĆU OBEZBEĐENjE!" Sudiji "puk'o film" tokom finala Australijan opena između Nadala i Medvedeva (VIDEO) 

4:3 - Ekspresan gem za Rusa. Čini se da je Nadal svesno odigrao rezervisan ovaj gem, jer se nije mnogo trudio da ulazi u duge razmene. Želeo je da sačuva snagu za gem u kome servira.

4:2 - Kakav gem - trajao je oko 14 minuta. Medvedev je imao tri brejk lopte, ali je Nadal u tim situacijama uvek pronalazio dobar servis koji mu je omogućio da dođe do lakih poena.

Najnovija vest: A DA JE ĐOKOVIĆ OVO URADIO... Rafael Nadal umalo "ubio" sudiju tokom finala Australijan opena (VIDEO)

3:2 - Strašnom forhend paralelom iz trka je okončao gem Nadal. Španac je napravio brejk i sada je on taj koji je bliži trofeju. Medvedev je u velikom padu i pitanje je da li ima snage za povratak.

Rafael Nadal/Tanjug/AP

2:2 - Istom merom je uzvratio Nadal. Nije dozvolio rivalu da osvoji poen i prva četvrti gema petog seta su završena veoma brzo.

1:2 - Ovo je bilo potrebno ruskom teniseru. Uspeo je da dobije gem bez izgubljenog poena. Čini se da je Moskovljanin ponovo podigao procenat ubačenog prvog servisa i zbog toga lakše dolazi do poena.

1:1 - Mnogo lakše nego Danil svoj servis gem je dobio Španac. Ostaje da se vidi ko će prvi da poklekne u ovom delu susreta. Čini se da je Nadal u boljem stanju.

Danil Medvedev/Tanjug/AP

0:1 - Kakav početak petog seta. Nadal je imao priliku da odmah dođe do brejka, no Medvedev se izvukao na najbolji mogući način - dobrim servisima. Upisao je tri asa u uvodnom gemu.

Najnovija vest: STIGLI SRBI NA FINALE AUSTRALIJAN OPENA! Došli da podrže Danila Medvedeva u velikoj borbi sa Nadalom (FOTO)

Četvrti set: Nadal - Medvedev 2:6, 6:7(5), 6:4, 6:4

6:4 - Uspeo je Nadal, osvojio je još jednu deonicu! Igraće se peti set i on će odlučiti ko će biti novi šampion Australijan opena. Španac je dobio gem bez izgubljenog poena i stigao do izjednačenja na 2:2 u osvojenim setovima.

Tanjug/AP

5:4 - "Preživeo" je Danil, za sada. Rafael nije iskoristio set loptu i četvrti set je produžen bar na još jedan gem. Nadal ima priliku da servisom uvede meč u odlučujući pet segment ovog sjajnog meča.

5:3 - Kakav gem! Ponovo je Medvedev bio blizu da oduzme servis rivalu. Vodio je 15:40, ali Rafa je pronašao dobre udarce, precizne i asom je završio gem, bio je to tek drugi direktan poen iz servisa.

Najnovija vest: "TO SU IDIOTI!" Danil Medvedev ljut kao ris tokom finala Australijan opena, ne može da veruje šta publika radi da bi pomogla Nadalu

Tanjug/AP

4:3 - Bio je lak gem potreban Danilu. Došao je do njega, praktično za minut i rivalu nije prepustio nijedan poen. Ipak, računica je jasna, ukoliko Nadal sačuva servis na semaforu će ubrzo biti 2:2.

4:2 - Potvrđen brejk! Kao u transu sada igra Španac. Sve stiže, sve pogaća i sada je on taj koji drži stvari u svojim rukama kada je ovaj set u pitanju.

Rafael Nadal/Tanjug/AP

3:2 - Brejk Nadala! Treći uzastopni brejk u ovom setu, i to posle čak šest neiskorišćenih lopti za "oduzimanje servisa" Rusa. Medvedev je u velikoj teniskoj drami u petom gemu samo jednom imao prednost, odnosno bio na korak od toga da gem osvoji, ali je Nadal izvanrednu inicijativu iskoristio da, sedmom brejk loptom, dođe do 3:2 pred svoje nove servise.

Najnovija vest: DžABE VAM SVE BEZ NOVAKA ĐOKOVIĆA! Objavljeni šok-podaci o poseti na Australijan openu 2022

2:2 - Kratko je trajala prednost Nadala. Odmah je Danil vratio brejk. Nadal je na 30:40 poslao loptu u aut forhendom.

Najnovija vest: ĐOKOVIĆEVI NAVIJAČI SE SMEJU NA SAV GLAS: Videli šta je Medvedev uradio Nadalu na Australijan openu i sjajno se zabavljali 

2:1 - Nije uspeo Medvedev, ali jeste Nadal. Španac prvi dolazi do brejka u ranoj fazi četvrtog seta i sada je definitivno momentum na njegovoj strani. Drugi teniser sveta je u pauzi zatražio pomoć fizioterapeuta. No, čini se da nije ništa ozbiljno.

Rafael Nadal/Tanjug/AP

1:1 - Sučio se Nadal sa dve brejk prilike, ali ih je spasao i na kraju dobio gem koji je trajao preko 10 minuta. Borba se nastvlja!

0:1 - Bilo je bitno za Rusa da dobro otvori četvrti set i to je uradio. Bilo je 30:30, a onda je Moskovljanin odigrao izvrstan drop šot. Potom je 10 godina stariji rival izbacio loptu u aut za kraj gema.

Treći set: Nadal - Medvedev 2:6, 6:7(5), 6:4

6:4 - Sjajno! Tako se može ukratko opisati gem u 10. gemu trećeg seta i velika borba se nastavlja. Nije dozvolio rivalu nijedan poen. Jedan brejk je bio dovoljan da se reši treći segment meča. Medvedev je i dalje bliže tituli, ali ne toliko kao pre nekih pola sata.

5:4 - Pala je koncentracija Medvedevu u devetom gemu. Pravio je čudne greške, nesvojstvene za njega. Španac je to oberučke prihvatio, došao do brejka i sada je u prilici da odservira za set i produži ovo finale.

4:4 - Lak gem i za Nadala. Delovalo je veoma sigurno 35-godišnjak iz Manakora i velika borba u trećem setu se nastavlja.

3:4 - Medvedev sa dva sjajna vinera završava sedmi gem i prebacuje pritisak na Španca. Danil deluje samouvereno i ne predstavlja mu problem to što je blizu druge grend slem titule.

3:3 - Strašan tenis, nivo igre ne pada. Imao je Medvedev tri vezane brejk lopte, ali je Nadal ponovo uspeo da pronađe način da se izvuče i izjednači rezultat u trećem setu.

Rafael Nadal/Tanjug/AP

2:3 - Drugi vezani gem za Danila koji osvaja bez izgubljenog poena kada servira. On i dalje drži visok nivo igre i ako ovako nastavi brzo će biti "krunisan" u novog šampiona Australijan opena.

Najnovija vest: ISTORIJA NEUMOLjIVA: Rafael Nadal teško da može da osvoji Australijan open!

2:2 - Delovalo je da će Nadal mnogo lakše doći do gema, vodio je 40:0, Rus je zapretio, no ništa više od toga. Treći set takođe protiče u velikoj borbi.

Najnovija vest: EVO ŠTA JE PISALO NA TRANSPARENTU ZBOG KOGA JE PREKINUTO FINALE AUSOPENA: Poruka ima veze sa Novakom Đokovićem (FOTO) 

1:2 - Lak gem za Medvedva - sa nulom. U jendom momentu ruskom teniseru je u potpunosti stao servis, ali čini se da ga je ponovo pronašao. U ovom gemu uspeo je da upiše dva asa i došao je do brojke od 13 osvojenih poena direktno iz servisa.

1:1 - Još jedan maratonski gem, sada na servis Španca. Ipak, Nadal nije ustuknuo dobio je i jasno je da se on neće predati.

0:1 - Kakav uvodni gem trećeg seta. Trajao je veoma dugo, Medvedev ga je dobio i u njemu je spasao jednu brejk loptu, a okončao ga je sa dva vezana asa.

Drugi set: Nadal - Medvedev 2:6, 6:7(5)

6:7(5) - Medvedev je na korak od titule. Kakav taj-brejk i kakav set. Vodio je Nadal u 13. gemu sa 5:3, a onda je 25-godišnjak iz Moskve vezao četiri poena i rešio drugi deo meča u svoju korist. Ima Rafa za čim da žali - dva puta je prvi stizao do brejk, dva puta je prvi stigao do mini brejka u taj-brejku i opet nije uspeo da dobije set, te Danila jedan deli od druge grend slem titule.

Danil Medvedev/FOTO: AP/Tanjug

6:6 - Dobar gem za Rusa, završio ga je sjajnim drajv volejom i odluka o pobedniku drugog seta pada u taj-brejku.

6:5 - Maratonski borba i velika borba u 11. gemu, uspeo je Nadal da ga dobije i obezbedi taj-brejk. Nije bilo brejk lopti, ali peti na svetu je mnogo grešio i može da ga raduje to što Medvedev to nije kaznio. Bilo je i nekoliko odličnih udaraca Španca, posebno iz bekhenda.

5:5 - Izvrstan gem Danila. Potvrdio je brejk i posle niza neizvesnih gemova drugi na ATP listi je jedan dobio lako i produžio borbu u drugom setu.

5:4 - Kakav gem, bilo je svega! Imao je Nadal set loptu, niju je iskoristo, ali Medvedev jeste tek petu brejk loptu. Meč je na kratko bio i prekinut, zbog toga što je jedna navijačica skočila na teren sa tribina. Obezbeđenje je brzo reagovalo i meč je bio nastavljen. Nastavlja se drama u drugom setu. Ovo je bio četvrti brejk u ovom delu meča, oba tenisera napravila po dva. Moskovljanin će drugi put servirati da ostane u meču.

5:3 - Sjajan gem za Nadala. Opet pravi brejk i servira za izjednačenje u setovima. Odličnim drop šotom 35-godišnjak je okončao gem, ali Rus se prilikom pokušaja da stigne loptu okliznuo, a treba reći da Medvedev u ovom gemu nije pogodio nijedan prvi servis i to je dodatno pomoglo Špancu da dođe do nove prednosti.

FOTO: AP/Tanjug

4:3 - Vraća se Rus. Loš gem odigrao je Nadal, tačnije dobar pritisak napravio je Danil i uspeo je da oduzme rivalu servis, treći put na meču i u potpunosti unese neizvesnost u ovaj deo meča.

4:2 - Uspeo je Medvedev da prekine seriju rivala od tri vezana gema, a ovaj šesti u drugom setu je dobio veoma brzo - za 68 sekundi. Upspeo je da ubeleži još dva asa.

4:1 - Skočilo je samopouzdanje Nadalu. Upisao je i prvi as i prvi put u ovom finalu dobio je gem u kome rivalu nije prepustio nijedan poen.

3:1 - To je Rafael! Nikada ne odustaje i uspeo je da napravi brejk. Medvedev nije odigrao dobro servis gem, iskoristio je to Španac da dođe do prednosti. U ovom gemu viđeno je nekoliko fantastičnih poena.

2:1 - Bori se Nadal i ne predaje se. Bilo je 30:30, no upseo je da pronađe prava rešenja u ključnim momentima i ponovo vrati prednost na svoju stranu u drugom segmentu ovog sjajnog okrašaja.

Rafael Nadal/FOTO: AP/Tanjug

1:1 - Velika prednost ruskog igrača je servis. Do sada ima pet asova i još uvek dobija lako gemove u kojima servira. Takođe, Moskovljanin nema nijednu duplu servis grešku, Rafa ih je napravio tri.

1:0 - Najlaški servis gem odigrao je Nadal od početka meča. Konačno je dobio, a da rival nije mnogo pretio. Uspeo je "bik sa Majorke" u par navrata da diktira tempo i prepoznatljivim forhendom završi poen.

Prvi set: Nadal - Medvedev 2:6

2:6 - Fantastičan prvi set odigrao je Danil. Odlično se kreće i nedozvoljava Rafi da diktira tempo u poenima. Nadal je prvi set okončao sa čak 16 grešaka i sedam vinera i ukoliko to ne popravi teško da će moći da preokrene rezultat.

Danil Medvedev/FOTO: AP/Tanjug

2:5 - Strašan tenis igra Medvedev. Rus je stigao do duplog brejka i ponovo je to uradio bez izgubljenog poena. Zanimljivo ovo je bio treći vezani gem na servis Nadala koji počinje sa 0:30. Takođe, Španac je u velikoj meri pomogao drugom igraču sveta da napravi još jedan brejk tako što je napravio dve vezane duple servis greške.

2:4 - Ne posustaje Danil. Potvrdio je brejk i krupnim koracima hita ka osvajanju prvog seta. Nijedan gem 25-godišnjaka se nije igrao na ralziku.

2:3 - Bilo je samo pitanje vremena kada će Medvedev napraviti brejk. To se desilo u petom gemu i do njega je došao na autoritativan način - bez izgubljenog poena. Odlično osvajač Ju-Es opena riternira i sada je on taj koji ima prednost.

2:2 - Mnogo lakše Moskovljanin dobija gemove na startu duela. Još jednom je bez većih problema stigao do poravnanja rezultata. Danil je upisao i prvi as u ovom finalu.

FOTO: AP/Tanjug

2:1 - Neverovatan gem - maratonski. Medvedev je propustio dve brejk prilike. Pre toga je imao 0:30 i veliku priliku da dođe do tri vezane šanse da rivalu oduzme servis, ali je loptu na mreži loše odigrao i omogućio Špancu da osvoji poen. Sjajan meč za sada igraju drugi i peti igrač sveta.

1:1 - Uspeo je Rus da izjednači. Mnogo lakše je došao do gema, prepustio je protivniku samo jedan poen. Dobro je Moskovljanin servirao i to mu je dodatno olakšalo posao da se upiše na semaforu na "Rod Lejver areni".

1:0 - Finale je počelo i odmah dugačak gem. Igralo se na ralziku na servis Španca. Zanimljivo viđen je samo jedan direktan poen, od osam koliko ih je odigrano - svi ostali su bili plod grešaka.

Uoči meča

Finale Australijan opena 2022. je meč za istoriju. Ili će Rafael Nadal pobediti i postati prvi teniser sa 21 gren slem titulom (po 20 imaju on, Novak Đoković i Rodžer Federer), ili će Danil Medvedev prvi put u karijeri osvojiti čuveni turnir u Melburnu.

Naravno, ovo izdanje AusOpena nije nimalo idealno, jer su Australijske vlasti dan pred početak nadmetanja proterale iz zemlje Đokovića, smatrajući ga "opasnim po zdravlje i red" tamošnje države, pa je tako turnir počeo, odvijao se, a i privodi se kraju, bez čoveka koji je osvojio tri poslednje titule na njemu, a rekordnih devet u bogatoj karijeri.

FOTO: AP/Tanjug

Medvedev je sa pravom, posle svoje polufinalne pobede, istakao "moje finale Ju-Es Opena  (2021.) su netremice gledali i Rodžer Federer i Rafael Nadal (jer je Novak tada mogao do 21. grend slem titule), a verujem da će ovo finale pomno pratiti i Đoković".

Jer, zaista, ovaj meč nije kao neki drugi. Upravo zbog one čuvene trke u jurenju odgovora na pitanje "Ko je najbolji teniser svih vremena?", a u kome, po nekima, ključni odgovor upravo leži u broju osvojenih grend slem titula.

Rafael Nadal / Foto: Tanjug / AP

Međusobni mečevi

Danil Medvedev gubi sa 3:1 od Nadala u međusobnim duelima, dobio je i njihov jedini grend slem duel (u dramatičnom finalu Ju-Es opena 2019, Španac je osvojio prva dva seta, pa izgubio dva, da bi ipak trijumfovao sa 7:5, 6:3, 5:7, 4:6, 6:4), ali...

Danil Medvedev / FOTO: Tanjug/AP

U poslednjem međusobnom okršaju, jedinom od 2019. do sada - Rus je trijumfovao. Bilo je to u polufinalu Završnog mastersa u Londonu, kada je Medvedev savladao Španca posle preokreta sa 3:6, 7:6(4), 6:3.

BONUS VIDEO: Amerikanac propevao na srpskom zbog Novaka Đokovića

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (18)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije