"SA KOSOVA JE, ZATO JE TAKAV!" Kusturica: Đoković je u srcu kolonijalnih sila dokazao da je bolji od drugih (VIDEO)

Novosti online

01. 01. 2022. u 10:16

Proslavljeni reditelj Emir Kusturica početak jedne od svojih autorskih emisija posvetio je Novaku Đokoviću, najboljem srpskom sportisti, osvrnuvši se na njegov uspeh, poreklo sa Kosova i Metohije, ali i to da li će robot ikada biti bolji od čoveka.

СА КОСОВА ЈЕ, ЗАТО ЈЕ ТАКАВ! Кустурица: Ђоковић је у срцу колонијалних сила доказао да је бољи од других (ВИДЕО)

ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KRE

Kusturica osmu epizodu autorske emisije „Moj život“, koja se emituje ekskluzivno na Sputnjiku, počeo na teniskom terenu.


Tema je, naravno, bio Novak Đoković.

- Tenis je sport koji je ni po čemu nije trebalo da pripadne nama, niti je očekivano da jedan Srbin bude toliko dugo prvi i da pobedi na najvećem broju turnira. To samo potvrđuje staru tezu, da u ovoj kulturi postoje viškovi slobode. Nole je posegao za jednim od tih viškova i u srcu aristokratske Engleske, Francuske i svih kolonijalnih sila dokazao da je bolji od drugih, izjavio je Kusturica, a prenosi portal "Sputnjik".

Slavni režiser, scenarista, muzičar i književnik se osvrnuo i na poreklo porodice Đoković – Kosovo i Metohiju.


- Siguran sam da je on svoju percepciju slobode, za razliku od drugih velikih igrača, stvarao upravo na tom polju na kojem naša kultura vlada i u kojem je sloboda, kako rekoše, najskuplja reč. Pored Kosova. On je upravo sa Kosova. Dakle, čovek koji besprekorno vlada svojim psihofizičkim karakteristikama i potvrđuje tu ideju da smo mi, na neki način, slobodniji od drugih. Njegova pojava na nebu, njegova zvezda koja već dugo sija, nije ništa drugo, nego nasleđe koje vodi duboko u prošlost, u kojoj smo se kretali od nemila do nedraga, i na kraju ipak uspevali u svim domenima – od elektronike, pa evo i do tenisa – da učinimo ono što drugi ne mogu, objašnjava Kusturica.

On dodaje da robot nikada neće moći da nadmaši nekog kao što je Novak, a razlog je jasan.

- Mislim da, kad se danas razgovara o artificijelnoj inteligenciji i kad se čovek predaje demonu, kada naučnici tvrde da će robot biti pametniji od čoveka, zaboravlja na jednu stvar – robot neće moći da ima osećanja i zbog toga robot nikada neće moći da pobedi Noleta na teniskom terenu, podvlači Kusturica.

BONUS VIDEO: Ekskluzivno - novogodišnji intervju predsednika Vučića za "Novosti"

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina