DRAMA BEZ SREĆNOG KRAJA! Srbija izgubila od Hrvatske, ništa od finala Dejvis kupa za Đokovića i drugove

D. N.

03. 12. 2021. u 15:35 >> 22:17

TENISKA reprezentacija Srbije nije uspela da se plasira u finale Dejvis kupa, jer ju je Hrvatska sa 2:1 u pobedama savladala u dramatičnom polufinalu odigranom u Madridu.

ДРАМА БЕЗ СРЕЋНОГ КРАЈА! Србија изгубила од Хрватске, ништа од финала Дејвис купа за Ђоковића и другове

FOTO: AP/Tanjug

I pre početka susreta znalo se da je možda i ključan prvi meč, u kome obično igraju nešto slabiji igrači, odnosno drugi nastupaju najveći aduti obe selekcije.

Mnogi su mislili da baš tu leži šansa naše nacionalne selekcije, jer je Dušan Lajović, kao 33. igrač sveta, odmerio snage sa 279. sa ATP liste, Bornom Gojom, ali... Momak koji je na ovom turniru već napravio dve senzacije, savladavši i Alekseja Popirina i Lorenca Sonega, ostvario je i treću: pobedio je "Ducija" sa 6:4, 3:6, 2:6.

Tada je ionako težak zadatak postao teži. Jer, jeste Novak Đoković bio favorit protiv Marina Čilića, bivšeg grend slem šampiona sa Ju-Es opena, jeste ga i pobedio (6:4, 6:2), ali su na red došli dublovi, a tu su Hrvati bili neuporedivo snažniji, uigraniji i, na kraju krajeva, bolji.

Umesto Nikole Ćaćića, selektor Viktor Troicki je Novaku pridružio Filipa Krajinovića, a naspram njih su se našli Mate Pavić i Nikola Mektić, aktuelni olimpijski i šampioni Vimbldona, osvajači devet ovosezonskih titula u paru.

Novak Đoković i Filip Krajinović/FOTO: AP/Tanjug

Oni su ulogu favorita opravdali pobedom od 2:0 (7:5, 6:1) i prošli u nedeljno finale, u kome će odmeriti snage sa pobednikom meča Nemačka - Rusija.

Pokazao je najbolji dubl sveta zašto je neprikosnoven u konkurenciji parova. Dominirali su u oba seta, posebno u drugom u kojem su protivnicima dozvolili samo jedan gem. Koliko su bili dominanti najbolje pokazuje činjenica da su jedinu brejk loptu Đoković i Krajinović imali u poslednjem gemu na meču.

Nikola Mektić i Mate Pavić/FOTO: AP/Tanjug

Hrvatska je u prvom setu napravila jedan brejk i to u 12. gemu kada su naši momci servirali da obezbede taj-brejk. U drugom su to uradili dva puta, pa su Novak i Filip morali da pruže ruku rivalima posle 73 minuta igre.

"Vatreni" će za "salataru" boriti protiv pobednika meča Rusija - Nemačka.

Srbija - Hrvatska, dublovi 5:7, 1:6

1:6 - Kraj meča. Hrvatska je u finalu. Odličan meč odigrali su Pavić i Mektić i slavili u dva seta u kojima su srpskom dublu dozvolili brejk priliku samo u poslednjem gemu meča, koju Đoković i Krajinović nisu iskoristili.

1:5 - Potpuno su klonuli duhom naši momci i protivnike jedan gem deli od plasmana u finale Dejvis kupa.

1:4 - Nisu uspeli Novak i Filip. Bili su na 30:30, ali dodali su gas Hrvati gas, pa i dalje održavaju prednost stečenog brejka.

1:3 - Ne valja! Hrvatska je blizu finala. Krajinović je izgubio servis i po svemu viđenom do sada naši momci će teško uspeti da se vrate i samo čudo sada može da spase srpski tim.

1:2 - Bila je u ovom gemu najbolja prilika da se protvnicima oduzme servis. Našu momci su nakon dve duple servis greške poveli sa 0:30, ali potom su usledila četiri vinera i Hrvatska i dalje čuva servis.

1:1 - Još bolji gem za Srbiju. Đoković servira fantastično i rivalima nije dozvolio da osvoje nijedan poen. Sada će servirati Nikola Metkić.

0:1 - Ništa epohalno se nije promenilo kada servira najbolji dubl sveta. Pavić je ponovo dobro započeo set. Jedini poen naš par je osvojio nakon duple servis greške najboljeg igrača u konkurenciji parova.

5:7 - BREJK I SET ZA HRVATE! Imali su naši 30:0 na servise Filipa Krajinovića, a onda su Mektić i Pavić podigli nivo, došli za tili čas do izjednačenja, pa "napali" drugi Krajnovićev servis. I, kvalitetno su to izveli, nateravši Filipa na grešku, čime je Hrvatska došla do brejk, ujedno i set lopte. Kako početna inicijativa u narednom poenu nije iskorišćena, Hrvati su je preuzeli, pet, šest puta tražili rupu u bedemu koju su Krajinović i Đoković napravili na mreži, a na kraju je, nažalost, i našli...

5:6 - Šteta... Dobro su igrali naši, imali najpre poen prednosti na servise Mektića, imali i dobru priliku na 15:40, ali najbolji dubl sveta je odgovoirio izvrsnom igrom na te izazove i ponovo došao do rezultatske prednosti. Krajinović će servirati da se igra taj-brejk.

5:5 - Đoković je treći put u meču odluke servirao, treći put je to učinio izvrsno. Njegovim "uvodnim" udarcima naši su imali konstantnu inicijativu, a njegovim uzvikom "Idemo" i stisnutom pesnicom gem je priveden kraju uz samo jedan izgubljen poen. Drama se nastavlja... Sledeći servira hrvatski reprezentativac Nikola Mektić.

4:5 - Još jedan majstorski odigran servis gem od strane Hrvata. Samo jedan izgubljen poen ovoga puta. Samo sedam poena su izgubili Mektić i Pavić od početka meča kada su oni otpočinjali razmene udaraca.

Uz teren je, pokraj naše reprezentacije, i Novakov brat, Marko Đoković...

4:4 - Auh, nije bilo svejedno! Krajinović je servirao, Hrvati uspeli da dođu do brejk lopte, ali je najpre Filip odličnim prvim udarcem naterao suparnike u potpuno defanzivu, iz koje se nisu izvukli kako su se nadali, a onda je i Nole "priskočio" u pomoć, pa je gem osvojen. I dalje bez brejka u meču odluke. 

3:4 - Novi ekspresno osvojen gem od strane olimpijski i šampiona Vimbldona. Mektić i Pavić su poveli po četvrti put... Sledeći će servirati Krajinović.

3:3 - Đoković je drugi put u ovom meču odluke servirao, isprva savršeno pa se došlo do 40:0, potom su rivali počeli da podižu nivo i dođu do izjendačenja, ali njihovo "forsiranje" Krajinovića, zbog one njegove početne nesigurnosti, nije im se isplatilo. Prosto, Novak to nije dozvolio: sjajnim servisima je odveo Srbiju do trećeg uzastopnog izjednačenja u osvojenim gemovima.

2:3 - Novi prilično impresivan servis gem Hrvata. Mate Pavić je odveo selekciju komšija do novog vođstva (uz dva izgubljena poena, ali bez neke veće panike za hrvatski tandem), da bi se potom zabrinuli naši navijači, jer je Novak Đoković zatražio pomoć lekara. Tačnije, da mu se previje palac, gde ga izgleda žulj muči...

Tanjug/AP

2:2 - Eto zašto je Filip Krajinović "uskočio" u ovaj meč odluke umesto Nikole Ćaćića - zbog sjajnih servisa. Upravo su na tim "krilima" naši prilično ekspresno (uz jednu bravuru Novaka na mreži) osvojili gem i opet izjednačili.

1:2 - Mektić je dobro odservirao "hrvatski" servis gem, u kome su on i njegov kolega poveli sa 30:0, a onda kontrolisali igru pa, iako su izgubili dva poena u nastavku ovog segmenta, relativno mirno došli do nove prednosti.

1:1 - Kakav gem, kako je Nole briljirao kad je bilo napeto, a baš je bilo napeto... Đoković je solidno servirao, ali su Hrvati bili u velikom naletu. Nakon što su izgubili prvi poen na meču, "vezali" su sedam uzastopno osvojenih i poveli sa 0:40 na servise lidera ATP liste. Ipak, Đoković je tada "dodao gas", njegovim dobrim servisima se najpre  prišlo na 30:40, a onda su usledila dva asa, za prednost Srbije. Međutim, tada su Hrvati "napali" drugi Noletov servis, vrlo agresivno krenuli na Krajinovića, izjednačili, pa iskoristili Filipovu lošu reakciju na mreži i da dođu do nove brejk lopte... Međutim, i tada je Đoković fantastično servirao, spasao je sam  naš dubl iz pomenute situcije, a novim dobrim servisom naterao suparnike na brzu grešku, čime je Srbija došla do prednosti. A kako je Novak u sledećem poenu izvrsno kontrolisao igru, rivali su napravili kiks, pa je gem pripao Srbiji! Auh... Biće ovo napeto do samog kraja.

Sofija Milošević i Luka Jović prate meč Srbija - Hrvatska / FOTO: TSS/Neda Miletić

0:1 - Vrlo dobar uvodni gem su odigrali Mektić i Pavić. Za tili čas su, uz jedan izgubljeni poen, poveli. Za nas će najpre servirati Đoković.

20.58 - Meč je počeo, Hrvati serviraju.

20.55 - Akteri su na terenu, zagrevanje u toku, uskoro će početak meča odluke.

20.50 - Iznenađenje za komšije! Umesto Nikole Ćaćića, u dublu će, zajedno sa Novakom Đokovićem, da igra Filip Krajinović!

Najnovija vest"HRVATI SU NAJBOLjI NA SVETU, ALI..." Novak Đoković pohvalio komšije i poslao im upozorenje


KRAJ, 6:4, 6:2 za Noleta! Novak Đoković je (uz osmu spasenu meč-loptu) pobedio, doneo Srbiji 1:1 protiv Hrvatske, ali kakvo samo čudo sada treba da se desi... Naime, Đoković i Nikola Čačić igraju protiv tandema Mate Pavić - Nikola Mektić. A Hrvati su apsolutni favoriti, jer em daleko duže igraju zajedno, em su obojica "dubl igrači", em su ove godine osvojili devet titula. I to kakvih... Obratite pažnju: tri mastersa su "uzeli", jedan grend slem (Vimbldon) i, kao kruna, tu je olimpijsko zlato. E, takve treba pobediti da bi se ušlo u finale Dejvis kupa... Mogu li naši? Pa, na čuda su nas već navikli, možda je sada vreme za najveće. Ostanite uz portal "Novosti", i taj meč odluke ćemo, zajedno sa vama, pratiti uživo.

Novak Đoković na meču protiv Marina Čilića u Dejvis kupu / Tanjug/AP

5:2 - Čilić je, prilično rutinski, dobio gem u kome je Đoković čuvao snagu za naredni, a u narednom će Srbin servirati za pobedu. A posle toga... Posle toga sledi možda najteži zadatak koji je naše mogao da snađe. No, da sačekamo malo s tim "šta sledi posle". Đoković je na servisu, na gem je od trijumfa...

5:1 - Auh... Gem u kome nije bilo svejedno. Čilić je, kao na kraju prvog seta, krenuo "na sve ili ništa", stigao do svoje sedme brejk šanse na meču, ali je i sedmi put Nole to anulirao. Dodao je tome jedan as, potom dužom razmenom naterao suparnika na grešku i došao na gem od pobede.

4:1 - Brejk Đokovića! I to kakav brejk! Ne samo da Čilić nije osvojio nijedan jedini poen, već je Nole imao nekoliko fantastičnih poteza. Možda i najlepši je bio za odlazak na 0:40, kada je iz defanzive, potpuno savijen u kuku da bi s leve strane tela dohvatio lopticu, poslao majstorsku dijagonalu. Bio je to "pasing šot" koji je zbunio Hrvata, koji je krenuo za lopticom, pa zastao, pa video da ipak može da je stigne, ali se pokrenuo kasno - i Đoković je došao do tri "vezane" brejk šanse. Prvu je iskoristio direktnim poenom, bekhend paralelom, čime je samo ulepšao fantastičan gem. Publika je njegov kraj dočekala na nogama - majstorije su nagrađene ovacijama.

3:1 - "Pripretio" je Čilić posle doživljenog brejka, ali to je bilo kratkog daha. Samo je imao 0:15 u svoju korist, a onda se Nole razgoropadio, malo podesio "nišanske sprave" i sa četiri poena u nizu "potvrdio" brejk, odnosno uvećao prednost na dva razlike. Još tri gema mu trebaju do pobede, čime bi Srbija došla do 1:1 protiv Hrvatske, pa bi dublovi odlučivali ko će u finale, na megdan Rusiji ili Nemačkoj.

Marin Čilić / Tanjug/AP

2:1 - Brejk Đokovića! Nova drama na servise Marina Čilića, ali ovoga puta se na kraju radovao srpski, a ne hrvatski teniser! Opet jedan dug gem, osam poena se igralo, a skoro svaki je bio sa brojnim udarcima s osnovne linije. Na kraju, Đoković je uspeo da izgradi brejk šansu, a nju je i realizovao ostavši mirniji u dugoj razmeni, okončanoj Čilićevim pogađanjem mreže!

U ovom trenutku se igra još jedan događaj koji zanima brojne ljubitelje sporta u našoj zemlji, a i taj meč, Zenit - Crvena zvezda u Evroligi, možete uživo da pratite na portalu "Novosti". 

1:1 - Odličan "odgovor" Đokovića. Posle "maratonskog gema", ovaj drugi, na svoje servise, rešio je uz samo jedan izgubljen poen. Čilić će sledeći servirati.

0:1 - Auh, šteta... Novi dramatičan gem, ali dobio ga je Marin Čić! Đoković je odličnim vraćanjima Čilićevih servisa relativno brzo došao do 15:40, da bi potom Hrvat "odgovorio" i uspeo da izjednači. Međutim, tada su počele da se ređaju greške. Prvu je napravio Marin Čilić, što je Đokoviću donelo treću brejk priliku, a onda je Nole poslao bekhend paralelu u aut. Publika je maltene zanemela šta se sve dešava na terenu... Tek poneki aplauz se čuje između poena, a čak i na kraju gema, koji je Čilić rešio sa dva dobra udarca s osnovne linije, tiho su reagovali gledaoci, kojih ima oko 8.000. Prosto, sede i uživaju u vrhunskom tenisu. A i dramatičnom. Podsetimo, Hrvatska vodi sa 1:0 u pobedama, još jedna joj treba za plasman u finale...

Tanjug/AP

6:4 - Set za Đokovića! Auh... Kakav gem, kakva drama. Marin Čilić je shvatio da mora da igra najrizičnije od početka meča kako ne bi izgubio prvi set, a ti rizici su mu, uz jednu istinsku majstoriju pri vođstvu od 15:30 (možda i najlepše izgrađen poen, pa završni udarac bekhend volejom) doneli dve uzastopne brejk prilike. Prvu je Nole "obrisao" sjajnim servisom, a onda je usledila duga, baš duga razmena u kojoj je Čilić triput maltene pogađao liniju terena, pre nego što je poslao lopticu u aut. Ipak, to što je Đoković izjednačio, nije omelo njegovog suparnika da nastavi sa snažnim udarcima, time je stigao i do treće brejk lopte (iskoristivši činjenicu da je Novak morao dvaput da servira), a zatim je Nole mnoge iznenadio izuzetno snažnim drugim servisom, kojim je zbunio rivala, pa se došlo do novog izjednačenja. Četvrtu brejk šansu Čilić je izgradio kada je loptica "pobegla" srpskom teniseru (okrivio je liniju po kojoj je loptica skliznula pred udarac reketom), ali je i to Đoković potom "rešio", i to iznova na drugi servis, posle kog je Čilić loše reagovao. Hrvaski teniser je, pri izjednačenju, bio malo i "ljut na mrežu", koja mu je omela udarac kojim je lopticu poslao u mrežu (čime je Novak došao do set lopte), a kako je narednu razmenu najbolji igrač sveta rešio u svoju korist nateravši rivala na prejak udarac, prvu deonicu osvojio je Đoković!

Marin Čilić / Tanjug/AP

5:4 - Brejk Đokovića! Šta je sve uspevao Nole u ovom gemu, kakve je bravure izvodio... Poveo je Čilić sa 40:0, činilo se da grabi ka novom vođstvu, ali je onda Novak krenuo da briljira na njemu poznate načine. Naročito je bio impresivan na 40:30 kada je iz totalne defanzive uspeo da, maltene u padu, "izvuče" dvoručnu bekhend dijagonalu kojom je lopticu poslao pokraj nogu istrčalog rivala. Iako je Čilić uspeo da reaguje, Đoković je došao do novog udarca, kojim je rivala naterao na grešu. Tada se publika probudila, burno reagovala, a nervoza se uvukla u igru hrvatskog reprezentativca, koji je izgubio još dva poena u nizu, pet uzastopnih, pa je brejk ostvario Đoković, koji će servirati za osvajanje prvog seta.

4:4 - Nije počeo ovaj gem kako se Đoković nadao,  jer je Čilić dobrim "čitanjem" Noletovih  servisa poveo sa 0:30. Ipak, sa dva uzastopna direktna poena, Đoković je najpre izjednačio, da bi jednu razmenu "srednje dužine trajanja" rešio u svoju korist nateravši Hrvata da lopticom pogodi mrežu, a onda brzo osvojio i naredni poen, za novo poravnanje rezultata u osvojenim gemovima.

Ako ste propustili: KAKVA PODRŠKA! Srpske tenisere na meču s Hrvatima bodrio naš čuveni par (FOTO)

Novak Đoković / Teniski savez Srbije

3:4 - Čilić "čuva" svoj servis, i dalje. Ovoga puta je dozvolio Noletu samo jedan poen... Prilično impresivno igra 30. teniser sveta, koji možda nije na nivou kada je bio grend slem šampion (pehar je osvojio na Ju-Es openu), ali igra zaista odlično u Madridu.

3:3 - Drugi put na meču Novak osvaja servis gem bez izgubljenog poena. Konačno malo "mirnija" igra posle one drame u kojoj su, jedan za drugim, oba takmaca imala po dve brejk šanse.

2:3 - I dalje čuva svoj servis Čilić. Nije Novak uspeo da zapreti Hrvatu koji za sada igra dobro. Najbolji teniser sveta ima malo problema da vrati i drugi servis iskusnog protivnika.

2:2 - Posle "maratonskog gema", u četvrtom po redu Đoković se vrlo brzo našao u problemima - gubio je sa 15:40, čime je Čilić (uz dotadašnjih 6:2 u direktnim poenima za hrvatskog tenisera) došao do dve brejk lopte u nizu. Ipak, u naredna tri poena, a sva tri je Đoković rešio u svoju korist, dva direktna poena je osvojio Srbin, koji je pri vođstvu naterao suparnika na grešku, čime se došlo do 2:2 u gemovima.

1:2 - Kakav gem! Borba se rasplamsala vrlo brzo, a potrajala skoro deset minuta. Pamtiće se ovaj segment najpre po defanzivnoj majstoriji Đokovića (iz potpune posvećenosti odbrani na servis liniji, uspeo je da dijagonalnim trčanjem stigne po jednu "skraćenu lopticu", ali i da se odmah pomeri u drugu stranu terena. Tamo je Čilić hteo da poentira, pa je Nole i tamo izvrsno reagovao), a pamtiće se i po dve brejk lopte Srbina, koje je Hrvat anulirao zahvaljujući izvrsnim prvim servisima... Na kraju gema su upravo servisi i previše "udaljili" Đokovića od njegove igre, te se došlo do nove rezultatski prednosti za Marina Čilića.

1:1 - Kakav gem Đokovića. Maestralno odigrano, bez izgubljenog poena, za minut i po se od 0:1 stiglo do 1:1.

0:1 - Čilić je osvojio svoj servis gem, ali ne baš previše lako. Na prva njegova dva vođstva Đoković je dobrim potezima odgovarao potezima koji su donosili izjednačenje, ali je 30. igrač sveta potom "vezao" dva dobra udarca i došao do početne prednosti.

18:32 - Meč je počeo, Marin Čilić prvi servira.

18.31 - Zagrevanje je privedeno kraju. Meč uskoro počinje.

18.25 - Nole i njegov rival su izašli na teren. Posle "bacanja novčića" (virtuelnog, to obavlja kompjuter, a rezultat se grafički prikaže na "semaforu") sledi kratko zagrevanje i, oko 18.35, početak meča.

Đoković (34) je protiv godinu dana mlađeg Čilića igrao čak 19 puta i izgubio samo dvaput. Četiri poslednja meča rešio je Nole u svoju korist, a prethodno je dvaput u nizu poražen, jednom na čvrstoj podlozi, u četvrtfinalu pariskog mastersa 2016, a potom na travi Kvinsa 2018. Nisu igrali još od završnog turnira u Londonu 2018, kada je Đoković pobedio sa 7:6(7), 6:2. Čilić je trenutno 30. na ATP listi, u Dejvis kupu je pobedio Australijanca De Minaura i Mađara Piroša sa po 2:1 u setovima, a istim rezultatom je izgubio u četvrtfinalu od Italijana Sinera.

Marin Čilić / Foto: EPA-EFE/RHONA WISE

Junak prvog meča, Borna Gojo, ovako je reagovao posle trijumfa nad Dušanom Lajovićem i donošenja Hrvatskoj prednosti od 1:0 u polufinalu:

- U prvom setu sam vodio 4:2 i 40:0, pa sam pao. Ali, selektor, tim i navijači su me pridigli, zato sam igrao bolje u nastavku. Dejvis kup je posebno takmičenje, jesu moja tri rivala koja sam pobedio u 75 najboljih na svetu, ali ovde taj rejting nije toliko presudan. Meni je mnogo drago što sam doneo ovaj trijumf mojoj reprezentaciji, rekao je Gojo.

Kraj, pobeda Borne Goja (279. na ATP listi) nad Dušanom Lajovićem (33. igrač sveta), sa 6:4, 3:6, 2:6. Autsajder je priredio senzaciju, pa sada našoj reprezentaciji treba čudo. Novak Đoković jeste favorit protiv Marina Čilića, ali ne treba zaboraviti da je Hrvat svojevremeno osvojio Ju-Es Open, a u igri parova hrvatski dubl Mate Pavić i Nikola Mektić je apsolutni favorit protiv naših (Đoković - Nikola Ćaćić), jer su oni pre svega dubl igrači, a i daleko uigraniji od srpskog tandema. No, o tom - potom. Najpre da Đoković i Čilić odigraju meč....

2:5 - Lajović se ne da, ali... to je bio njegov servis gem (koji je i osvojio), sada mu već treba čudo. Gojo će servirati za pobedu.

1:5 - Majstorije autsajdera se nastavljaju. Još jedan gem "sa nulom" osvaja Borna Gojo. Još gem ga i deli od pobede, a Hrvatsku od vođstva od 1:0. Sledeći će servirati Lajović.

1:4 - Konačno je, posle 21 minuta igre u odlučujućoj deonici, Lajović uspeo da se "upiše" na semafor. Još uvek ima dva brejka zaostatka, ogroman zadatak je pred njim.

0:4 - Briljira 279. teniser sveta protiv 33. sa ATP liste u ovom trenutku... Bez izgubljenog poena osvaja servis gem, vodi sa četiri razlike u poslednjem, trećem setu.

0:3 - Brejk Goja! Kakav gem... Hrvatski teniser je poveo za tili čas sa 15:40 i imao dva brejk lopte. Međutim, kod prve je pogrešio, kod druge je Lajović izvrsnim servisom došao do izednačenja, pa je drama u tom segmentu igre počela da dotiže vrhunac. Usledila je duga razmena, u kojoj je Gojo prvi napao, a "Duci" probao da pasing-šotom dođe do poena. Nažalost, pogodio je lopticom mrežu, pa je Hrvat tako stekao treću brejk šansu u gemu. Nju je i iskoristio jer je najpre imao malo sreće, pošto je loptica udarila u vrh mreže, a onda ga je Lajović "častio" poslavši jedna zicer u aut... Hrvatski reprezentativac ima dva brejka prednosti u odlučujem, trećem setu.

Dušan Lajović / Foto: EPA-EFE/JUANJO MARTIN

0:2 - Nije dobro počeo treći set! Odlično servira Gojo i to 279. igrač sveta odlično koristi, pa je uspeo da potvrdi brejk. Ipak, olakšavajuća okolnost za Dušana može da bude ta što je rana faza seta i ima vremena da se isprave greške.

0:1 - Brejk Goja! Ne valja, ne valja... Hrvat ne samo da je dobio drugi set već je treći počeo brejkom, i to uz nekoliko impresivnih poteza. Najbolji je "sačuvao" za kraj kada je brejk loptu realizovao maestralnom bekhend paralelom. Lajović je nervozan, na promeni strana terena samo je prošao pored naše "klupe", nije ni pogledao ka selektoru i saigračima iz reprezentacije. Verovatno jer zna da - on sam treba da prestane da greši toliko koliko greši. Taktičke finese su posle samo nadogradnja...

3:6 - Set za hrvatskog tenisera! Treća deonica će odlučiti da li će Srbija ili Hrvatska imati pobedu prednosti pred meč Đoković - Čilić.

3:5 - Lajović je sa "nulom" osvojio servis gem, ali se nije previše trudio njegov rival, svestan je da će on servirati za osvajanje seta.

2:5 - Ne ide Lajoviću u završnici druge deonice kako se nadao. Posle doživljenog brejka nije uspeo da ozbiljnije pripreti suparniku... Na gem se nalazi Borna Gojo od osvajanja drugog seta, time i odlaska u treći, odlučujući. Podsetimo, posle susreta njega i Lajovića sledi spektakl, igraju Novak Đoković i Marin Čilić.

2:4 - Brejk Goja! Taman se naš teniser "vratio u život", a onda je dopustio da rival napravi brejk. I to ne nekim naročitim bravurama - Gojo je, prosto, manje grešio, za razliku od srpskog reprezentativca, koji će morati da da sve od sebe u narednih desetak minuta, da ne bi morao da igra treći set. Ali, da bi se to desilo, morao bi "Duci" da drastično smanji broj neiznuđenih grešaka.

Borna Gojo / Foto: EPA-EFE/JUANJO MARTIN

2:3 - Brejk Lajovića! Drama se nastavlja, a njen glavni junak sada je naš reprezentativac. Duci je uspeo da potpuno "umiri" servise rivala, izgradio je 15:40, time i dve brejk lopte, a iako prvu nije iskoristio, drugu jeste jer je dugu razmenu udaraca završio nateravši suparnika na kiks. Sledeći će servirati srpski teniser, za izjednačenje u drugom setu.

1:3 - Kakav gem! Igralo se čak 12 poena, Hrvat imao priliku za još jedan brejk, ali je Lajović uspeo da se smiri kada je bilo najpotrebije, a uz dva odlična servisa i da reši gem u svoju korist. Bilo je baš napeto, ali tek će biti...

0:3 - Ne ide, pa ne ide... Lajović taman "veže" dva dobra poteza, ali onda to isto učini i njegov suparnik, pa srpski teniser pogreši jednom ili dvaput i... Tako je Gojo došao do vođstva od 3:0. Ali, ako je za utehu, tako je Hrvat vodio i u prvom setu, koji je završen u korist srpskog reprezentativca.

0:2 - Brejk Goja! Auh, kako je loše odigrao Lajović u svom prvom servis gemu u drugoj deonici. Ne samo da nije osvojio poen, nego je sve "začinio" i promašenim zicerom, usled čega je tresnuo reketom o tlo, a onda mu još i prišao i, istina vrlo slabo, udario pesnicom po njemu. Novi preokret, ali dok se naš reprezentativac nervira, Borna Gojo i njegovi saigrači iz ekipe Hrvatske slave uz stegnute pesnice. Psihološki, sada je u prednosti igrač koji ima 2:0 u drugom setu i sledeći servira.

0:1 - Hrvat je servirao na početku drugog seta i, uz dva izgubljena poena, ali konstantno vođstvo, osvojio je taj gem i poveo.

6:4 - Set za Lajovića, set za Srbiju! Šta se ovde sve izdešavalo... Najpre maestralan početak Hrvata, koji je poveo sa 3:0, a na 4:2 imao i pomenutih 40:0 u svoju korist. Poen ga je delio da opet povede s tri gema razlike, ali ne da nije osvojio taj poen, nego nijedan od narednih 15. Kada se Borna Gojo sledeći put "upisao" na semafor, već je bilo 5:4 za njegovog suparnika, koji je potom napravio novi brejk, a onda "odservirao" prvi set u svoju korist. Lajović je drastično smanjio neiznuđene greške (19-12 je to bilo u "korist" Hrvata, a bolje je i servirao - prvi servis je poslao gde treba u 79% slučajeva, a njegov suparnik 61%). 

Dušan Lajović / FOTO: AP/Tanjug

5:4 - Brejk Lajovića! - Na krilima odlične igre u prethodna dva gema, Dušan Lajović je ušao i u naredni, deveti od početka Dejvis kup duela Srbije i Hrvatske. Za tili čas je osvojio dva poena, na uvodne servise Borne Goja, a onda je i jednu dužu razmenu rešio u svoju korist, nateravši suparnika na grešku (hrvatski igrač je lopticom pogodio mrežu). Sa 0:40 na semaforu, psihološka prednost je bila na strani našeg reprezentativca koji je čak 13. uzastopnim poenom (gubio je sa 2:4 i 0:40, a onda krenuo u fantastičan juriš) došao do brejka prednosti!

4:4 - E, to je ono što su svi naši ljubitelji tenisa prižljekivali. Ne smao da je Lajović "potvrdio" brejk i ne samo da je osvojio servis gem bez izgubljenog poena, već je sve vreme kontrolisao igru, nastupio bez ijednog kiksa (rival ih je imao dva), a sve je začinio i fantastičnim forhend udarcem, koji se predugo "čekao". Na novom smo početku, ali kako je "Duci" odigrao ovaj gem, to obećava...

3:4 - To se čekalo! Vratio je brejk Lajović! Uradio je to na gotovo identičan način kao i Gojo. Hrvat je imao 40:0, a onda je Dušan počeo da čita servis protivnika i sve je postalo mnogo lakše, a gem je završio lepom forhend paralelom nakon što Borna nije odigrao dobro na mreži.

2:4 - Bilo je problema opet za srpskog tenisera. Trenutno 279. igrač sveta je imao 0:30, ali je onda nekim greškama poklonio poene, a i gem 33. na ATP listi.

FOTO: TSS/Neda Miletić

1:4 - Još uvek se traži Lajović. Forhend nikako ne sluša na startu duela, to sve Gojo koristi i dobija još jedan lak gem u kojem je rivalu prepustio samo jedan poen. Duci trenutno ima 10 neiznuđenih grešaka, a protivnik šest.

1:3 - Konačno se i Srbija "upisala" na semafor! Prezadovoljan kako je "otvorio" meč, Borna Gojo je počeo da sve snažnije, a i hrabrije udara lopticu forhendom. Dva prejaka udarca su donela Lajoviću 30:15, sledeći forhend je bio impresivan i precizan, pa je došlo do izjednačenja. Međutim, dobri servisi našeg tenisera naterali su njegovog suparnika na dve greške i - gem je pripao Srbiji.

0:3 - Ne valja, ne valja... Ne samo jer hrvatski teniser ima prednost od tri gema, već zato što Dušan Lajović ne igra dobro. Greši i kada je igra s osnovne linije u pitanju, a i kada istrči ka mreži, želeći da solidno "izgrađen" poen završi udarcem za koji nema leka. Čak i tada napravi kiks, pa posle 12 minuta igre semafor pokazuje to što pokazuje.

0:2 - Brejk Goja! Delovalo je sve prilično idilično kada je Lajović na svoje servise izgradio prednost od 40:0. A onda je krenuo potpuni preokret. Forhendi su "izdali" našeg reprezentativca, koji je napravio niz grešaka, a 279. igrač sa ATP liste je to koristio da mirnom, strpljivom igrom sa osnovne linije osvoji pet uzastopnih poena i uveća prednost na 2:0.

0:1 - Dobro se držao Lajović na servise rivala, ali je 196 cm visoki Splićanin rešio uvodni gem u svoju korist. 

16.10 - Meč je počeo! Servira hrvatski reprezentativac.

Selektor naše nacionalne selekcije Viktor Troicki se odlučio za Dušana Lajovića i Novaka Đokovića u pojedinačnoj konkurenciji, a strateg Hrvata Vedran Martić, kada se radi o singlu, za Bornu Goja i Marina Čilića.

Prvi su na terenu Lajović i Gojo, koji je u ovom takmičenju napravio dve senzacije - savladao je i Alekseja Popirina i Lorenca Sonega. Sa druge strane, Lajović je pobedio Džeralda Melcera, pa se Troicki odlučio za njega, a na klupi ovoga puta ostavio Filipa Krajinovića i Miomira Kecmanovića.

Dušan Lajović / Teniski savez Srbije

 

Posle Lajovića i Goje na teren izlaze Novak Đoković i Marin Čilić, dva velika asa, ali i dva velika prijatelja.

Ako bude potrebe za dublom, Đoković i Ćaćić, sada već naš standardni tandem u igri parova, odmeriće snage sa Matom Pavićem i Nikolom Mektićem.

Pobednik meča Srbija - Hrvatska u borbi za trofej Dejvis kupa igraće protiv boljeg iz susreta Nemačka - Rusija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANJE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre Pariz 2024

PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANjE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre "Pariz 2024"

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to Rusija naziva, još jednom je u prvi plan izbacio i sport. A kako najnovije vesti na temu "sportske sankcije Rusima" uopšte nisu naivne, poslednja dešavanja i dosad najveće poniženje za sportiste Ruske Federacije doveli su i do reakcije ruskog predsednikam Vladimira Putina.

18. 03. 2024. u 15:33

Komentari (6)

SOCIJALNA PRAVDA: Izazovi i rešenja za prevazilaženje siromaštva i socijalne isključenosti