UZ VRATOLOMIJE DO TRIJUMFA Neispavani Novak preokretom krenuo po mesto u istoriji!

D. N.

15. 11. 2021. u 13:26 >> 14:08

NOVAK Đoković je trijumfalno započeo s nastupima na Završnom mastersu u Torinu, na kome želi da istorijski, šesti put dođe do trofeja i time se izjednači sa aktuelnim rekorderom, Rodžerom Federerom.

УЗ ВРАТОЛОМИЈЕ ДО ТРИЈУМФА Неиспавани Новак преокретом кренуо по место у историји!

Tanjug/AP

Srpski as je u prvom kolu takmičenja po grupama savladao Kaspera Ruda sa 7:6(4), 6:2, pa bi još jedna pobeda, protiv Stefanosa Cicipasa ili Andreja Rubljova, mogla da mu obezbedi učešće u polufinalu.


Ali, mučio se Nole na početku ovog susreta, i to prilično.


Da li zato što je sinoć burno slavio plasman fudbalske reprezentacije Srbije na Svetsko prvenstvo, da li zbog toga što prvi put igra u Torinu, a izgleda najviše - zbog izuzetno dobrog početka norveškog tenisera, Đoković se brzo našao u problemima.

Tanjug/AP

Novak Đoković


Zapravo, mučila ga je i sportska oprema, previše se klizao, pa iako je izvodio prave vratolomije poput padanja, gubljenja reketa, pa usred poena - stizanja do njega i vraćanja loptice, rezultatski je zaostajao usled brejka na početku susreta. No, kako je meč odmicao, koliko god da je Rud umeo sjajno da igra s osnovne linije, Đoković je podizao svoj nivo, a kada je to tako, onda rivalima postaje mnogo teže nego što je bez toga bilo. I, tako je Novak, uz fantastičnu realizaciju dobrih prvih servisa (12/14), stabilizovao svoju igru, brejkom došao do 3:3, a iako je poklekao u "maratonskom" pokušaju da dođe do 7:5, u taj-brejku je mini-preokretom, posle 4:3 za rivala, sa četiri poena u nizu rešio tu deonicu u svoju korist.


Drugu je, protiv "grogiranog" suparnika, otpočeo brejkom, a onda potpuno "umrtvio" adute Kaspera Ruda, kome ni razorni forhendi više nisu bili ubojiti kao do tada, baš kao ni vraćanje servisa. Istina, retko je Nole, i to tek kada je drugim brejkom stigao do 4:1, morao da drugi put servira, a i tada bi nadmudrio Norvežanina, kome nije ostavljao ni najmanju nadu da bi mogao do preokreta.

Tanjug/AP

Novak Đoković


Kako je posle 23 minuta igre u drugoj deonici semafor pokazao da je Noletu ostao još samo gem do pobede, postalo je jasno da tenisko čudo ima neka preča posla na drugom mestu, pa je Novak upisao "prvu recku" u Torinu. Na putu ka istoriji.
 
KRAJ! Đoković - Rud 7:6(4), 6:2

Gotovo, Nole je "odservirao" pobedu uz samo jedan izgubljeni poen!

5:2 - Ne da se baš bez borbe Kasper Rud. Đoković je opet "klizao" po terenu kada nije želeo, a Norvežanin uz "skok-šut", odnosno smeč iz skoka, osvojio drugi put gem u drugom setu. Novak će servirati za pobedu.

5:1 - Đoković vlada terenom. Nestvaran servis-gem, uz prvi "drugi servis" u drugoj deonici. Malo nezgrapno zvuči završetak prethodne rečenice, ali posle 12 savršenih prvih servisa, tek iz 13. pokušaja je u drugom setu Novak pogrešio. Ali, to mu nije smetalo da i taj poen osvoji, a nedugo zatim dođe i na korak od pobede.

4:1 - Brejk Đokovića! Nema šta, razgoropadio se srpski as, igra nezaustavljivo. Za tili čas je osvojio servis-gem norveškog tenisera, i sa dva brejka prednosti ulazi u završnicu ovog seta (nadamo se - poslednjeg na ovom meču; Samo čudo bi moglo i da dovede do trećeg).

3:1 - Đoković opet sa "nulom" osvaja servis-gem. Sjajno deluje njegova igra sada, zaista - sjajno.

2:1 - Nova velika borba u gemu u kome servira Norvežanin. Bar do 30:30 se vodila takva, a onda je Kasper Rud uspeo da sa dva uzastopna poena priđe na 2:1.

Tanjug/AP

Kasper Rud

2:0 - "Potvrdio" je Novak brejk, udvostručio prednost a što je možda još važnije - svaki prvi servis je poslao gde je hteo. To može samo da obori samopouzdanje njegovog rivala, koji ima rezultatski zaostatak.

1:0 - Brejk Đokovića! Gde je stao u prvoj deonici, Novak je nastavio u drugoj. Interesantno, i uvodni set je počeo brejkom, tada u korist osmog s ATP liste, a ovaj - u korist najboljeg na planeti.

Set za Đokovića! Kako je samo bio zanimljiv taj-brejk... Počeo je sa dva poena za Novaka, a onda je usledila jedna duža razmena koju je Norvežanin rešio u svoju korist, pa je uz pomoć tehnologije, kojom je pregledan njegov udarac kada je lopticom pogodio ivicu terena, došao i do izjednačenja, a zatim i poveo sa 3:2. Imao je Rud i 4:3, da bi potom usledio furiozni juriš najboljeg igrača sveta, koji je sa četiri poena u nizu došao do osvajanja taj-brejka, time i prvog seta na svom prvom nastupu u Torinu.

Tanjug/AP

Novak Đoković

6:6 - Ponovo je Nole počeo da se neočekivano kliza po terenu, i to toliko da je posle izgubljenog poena za vođstvo Ruda od 40:15 zastao da pregleda đonove patika. Osvojio je potom poen, ali je Norvežanin potom izveo majstoriju: kik-servis, pa bekhend paralele, pa istrčavanje na mrežu i savršeno "skraćen" udarac. I Nole mu je na tome aplaudirao. Taj-brejk će odlučiti o ishodu prvog seta.

6:5 - Kakva razlika u gemovima. Posle onog maratonskog, koji je "trajao čitavu večnost", ovaj u kome je Nole servirao završen je za tili čas. Bez izgubljenog poena je Đoković osvojio servis gem.

5:5 - Au, kakav gem! Posle pomentih mini-preokreta, Đoković je maestralnom odbranom iznenadio rivala, krajnjim naporom je stigao loptice i forhendom poslao dijagonalu - za koju Norvežanin nije imao rešenje. A iako je Rud nastavio da greši iz prvog servisa (sedmi put je morao da ponovi početni udarac) uspeo je natera Novaka na treću bekhend grešku iz riterna i produži ovu borbu. Međutim, i pored toga što je Đoković fantastičnom defanzivom nadmudrio suparnika, pa došao do druge set lopte, tri sjajna servisa Kaspera Ruda donela su mu izjednačenje na 5:5. Kakav meč...

Tanjug/AP

Kasper Rud

5:4 i dalje... Kako se samo odvija borba u 10. gemu prve deonice... Dva dobra poteza obojice takmaca na samom početku, pa onda najduži poen na meču (kojim je Đoković, nateravši rivala da pošalje lopticu u aut, poveo sa 15:30). Previše snažno je potom Novak izveo bekhend iz levog ugla terena, čime se došlo do poravnanja rezultata, a pravim projektilom iz forhenda Norvežanin je zatim i poveo. Međutim, teniska bitka kao da se tad tek rasplamsala, jer je nova duga razmena udaraca pripala Srbinu, koji je mudro izgradio poen i naterao suparnika na kiks.

5:4 - Isprva je Nole nastavio da dominira kada iz prvog servisa pogodi polje koje je za to predviđeno. Uz 13 osvojenih od 14 takvih poena došao je do 40:0, potom 10. neiznuđenom greškom omogućio rivalu da malo smanji zaostatak, da bi potom dobar prvi servis "pokvario" poslavši bekhend dijagonalu van terena. Ponadao se tada Norvežanin, ali je usledio as, za osvajanje gema.

Tanjug/AP

Kasper Rud

4:4 - Auh, ala je uzvratio osmi teniser sveta. Majstorski odigran servis-gem, završio ga je sa tri uzastopna asa! Igraće se ovde još, i to prilično...

4:3 - Kakav gem Noleta... Za samo 64 sekunde je, bez izgubljenog poena, došao od 3:3 do svoje prve rezultatske prednosti na ovom susretu.

3:3 - Brejk Đokovića! E, to se čekalo! Ponadao se osmi nosilac da bi mogao da nastavi sa iznenađujućim odvijanjem ovog meča, ali nije dugo uživao u brejku prednosti. Em je Nole za tili čas došao do 15:40, em je daleko neiskusniji igrač potom napravio dvostruku servis grešku. Kada smo već kod iskustva, Đokoviću je ovo 14. Završni masters, a svi učesnici ovogodišnjeg, zajedno, imaju deset takvih nastupa.

Tanjug/AP

Novak Đoković

2:3 - Definitivno se Novak "uključio" u ovaj meč posle "kasnog paljenja". Ima i dalje brejk zaostatka, ali sada sve bolje deluje u gemovima u kojima on servira. Smanjio je zaostatak, pa je možda sada i vreme da krene po brejk kojim bi preokrenuo zbivanja u Torinu.

1:3 - Ne da se norveški teniser. Nole je probao da malo uvede i "skraćene udarce" u svoj repertoar, ali i to stiže Kasper Rud koji je, uz dva izgubljena poena, dobio i novi servis-gem.

Evo onog neverovatnog momenta, kada je Nole u padu spretno bacio reket da se ne bi povredio, potom stigao da ga uzme - i nastavi poen:

1:2 - Đoković se konačno "upisao" na semafor. I to impresivnom igrom: osvojio je servis-gem bez izgubljenog poena. Ipak, brejk prednosti ima njegov suparnik, koji će sledeći servirati.

0:2 - Igra dobro Kasper Rud s osnovne linije. "Potvrdio" je brejk bez poteškoća...

0:1 - Brejk Ruda! Iako je Nole prva dva poena dobro odigrao, preostale je u uvodnom gemu osvojio njegov rival. U jednom trneutku, pri 30:40 za Kaspera Ruda, Đokoviću je čak ispao reket, on je nekako uspeo da ga podigne i vrati lopticu, ali je koji trenutak kasnije - lopticom pogodio mrežu.

14.12 - Susret je počeo, prvi na servisu je srpski teniser

Uoči meča

Najbolji teniser sveta takmičenje u počinje prilično neispavan. I ne čudi, burno je slavio noćas veliki uspeh fudbalske reprezentacije Srbije, koja se plasirala na Svetsko prvenstvo.

Ipak, u duel sa Norvežaninom ulazi kao favorit, jer em igra protiv debitanta na ovom turniru, em ga je u jedinom dosadašnjem susretu pobedio bez izgubljenog seta. Bilo je to 2020. godine u polufinalu Rima, kada je Srbin dobio taj susret sa 7:5, 6:3.

Tanjug/AP

Novak Đoković

U drugom meču "Noletove" grupe od 21 sat snage će odmeriti Stefanos Cicipas i Andrej Rubljov.

Podsetimo, Đoković u Torinu juri šestu titulu na Završnom mastersu i ukoliko trijumfuje izjednačio bi se sa rekorderom, Rodžerom Federerom. Novak je pet puta bio najbolji na ovom turniru, baš kao i Pit Sampras i Ivan Lendl.

BONUS VIDEO: Novak Đoković - pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!