NOVAK HITA KA 7. KRUNI: Veliki su izgledi da Đoković obori još jedan rekord

Č. V.

04. 10. 2021. u 09:00

NOVAK Đoković odlučio je da ne učestvuje na Mastersu u Indijan Velsu. Priliku zbog toga vreba Danil Medvedev, koji će učiniti sve da prestigne Srbina na ATP listi, koji danas započinje 341. nedelju na čelu teniskog karavana, po čemu je ubedljivo najbolji u "belom sportu".

НОВАК ХИТА КА 7. КРУНИ: Велики су изгледи да Ђоковић обори још један рекорд

FOTO: AP/Tanjug

Rus je u poteri za svetskim brojem jedan. Sprečio je srpskog asa da se popne na "teniski Mont Everest", pošto ga je pobedio u finalu Ju-Es opena sa 3:0, čime mu nije dozvolio da osvoji "kalendarski slem".

ČETIRI TROFEJA U RIZNICI

IZA srpskog asa je fantastična godina. Do sada je osvojio četiri trofeja (Australijan open, Belgrejd open 2, Rolan Garos i Vimbldon). Po broju grend slemova se izjednačio sa Nadalom i Federerom (sva trojica po 20).

Na krilima tog rezultata, 25-godišnji Moskovljanin ulazi u nastavak sezone i trku za čelnom pozicijom. Ipak, pita se nešto i Đoković, koji želi da obori još jedan rekord. Naime, Novak bi u slučaju da ostane prvi sedmi put završio godinu kao svetski broj jedan, a to dosada niko nije uspeo da uradi. Osvajač 20 grend slem titula je po tom parametru sada izjednačen sa Pitom Samprasom (obojica po šest puta bili najbolji na kraju godine).

Đoković je od početka godine na prvom mestu. Trenutno ima 12.133 boda. Medvedev ga u stopu prati. Rus ima 10.575 bodova i pokušaće do kraja godine da prestigne Srbina. Pitanje je koliko je to izvodljivo, s obzirom na to da treba da se odigraju još dva velika turnira posle Indijan Velsa - Masters u Parizu (od 1. do 7. novembra) i završni masters u Torinu (od 14. do 21. novembra). Medvedevu ne ide u prilog to što na oba brani titulu.

Sa druge strane, Đoković nije učestvovao u Parizu, dok je na poslednjem velikom turniru u godini, koji je prošle sezone održan u Londonu, stigao do polufinala, gde ga je zaustavio Dominik Tim sa 2:1. Ipak, još nije poznato da li će Novak učestvovati na nekom od ova dva turnira. No, moglo bi se očekivati da ga vidimo na završnom mastersu.

ZAVRŠNI "POST" JOŠ OD 2015. GODINE

NOVAK Đoković poslednji put je osvojio završni masters 2015. godine, kada je u finalu pobedio Rodžera Federera sa 2:0. Možda je sada idealan trenutak da se šesti put njegovo ime ugravira na pehar namenjen pobedniku ovog turnira i tako na najlepši mogući način okonča sjajnu 2021. godinu.

Medvedev će u Indijan Velsu braniti 1.000 bodova iz Šangaja, koji se ove godine neće održati. Zapravo, kako ove godine nema turnira u Aziji, Indijan Vels je, de fakto, umesto Šangaja, na kojem drugi reket ima zarađenih spomenutih 1.000 bodova, a Novak 180. Neće se igrati ni u Tokiju (Đoković 500 bodova), Pekingu i Bazelu.

POTERA Danil Medvedev/FOTO: AP/Tanjug

Osmorica najboljih će se boriti za brdo bodova i još veće brdo novca. Đoković će braniti samo 400 bodova iz 2020. (ukupno 1.080), za razliku od Medeveda koji pored titule mora da sačuva i 1.500 bodova (ukupno 3.500).

Sve u svemu, bilo bi potrebno da se dogodi čudo pa da Novak do 31. decembra izgubi krunu. Osim Danila, svi ostali pratioci su daleko, pa sa te tačke gledišta sve izvesnije deluje da će najbolji na svetu još jednom ući u tenisku istoriju.

BONUS VIDEO: NOVAK ZAPEVAO "PUKNI ZORO"! Pogledajte snimak o kom priča Srbija, Đoković oduševio goste

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili