JEZIVE SCENE IZ KINE: Spasioci sakupljaju mrtve, među stradalima i trostruki šampion

Novosti online

23. 05. 2021. u 12:06

Sportska vest dana nažalost je tragedija kakva se ne pamti u sferi ekstremnih sportova, stiže iz Kine, gde je 21 takmičar ultramaratonske trke preminuo od posledica smrzavanja usled naglog pogoršanja vremena i pada temperature u šumskoj oblasti oko Žute reke, u provinciji Gansu.

ЈЕЗИВЕ СЦЕНЕ ИЗ КИНЕ: Спасиоци сакупљају мртве, међу страдалима и троструки шампион

Foto AP

Kineski mediji prenose da je oko 700 spasilaca bilo angažovano u velikoj akciji pretrage terena tokom koje su pronašli promrzle takmičare, nažalost među njima su bili i oni koji nisu preživeli surove uslove koji su ih iznenada snašli.

Među preminulim takmičarima je i poznati ultramaratonac, pobednik prethodna tri izdanja ovog takmičenja, Jing Liang, čije su beživotno promrzlo telo spasioci pronašli na ruti trke.

Inače, na ultramaratonu je učestvovalo 172 takmičara koji su pred sobom imali da pređu 100 kilometara do cilja.

Po polasku sa početne pozicije ništa nije nagoveštavalo naglo pogoršanje vremena i pad temperature čak do nula stepeni.

Većina učesnika je trku krenula u šortsevima i laganoj opremi, ne sluteći da ih čeka pravi pakao od vremena sa prelaskom na višu nadmorsku visinu: oluja, susnežica i kiša koje mnogi nisu preživeli.

Dok se čekaju zvanični izveštaji tragedije, kao glavni uzrok smrti 21 takmičara mediji i pojedini zvaničnici navode hipotermiju.

Foto AP

 

Spašeno je 159 ultramaratonaca, od kojih je većina u stabilnom zdravstvenom stanju, dok je osmoro je pretrpelo lakše povrede i promrzline.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)