SPEKTAKL U "MEDISONU" ZA NEZABORAV: Pred pet hiljada duša, 5. maja 1991. u finalu Kupa šampiona pala slavna Barselona

Bogoljub Grujić

23. 05. 2021. u 09:09

MNOGO vode je proteklo Begejom od tog famoznog 5. maja 1991. godine, kada su se ljuljale tribine prepunog zrenjaninskog "Medisona", u koji je, prema propozicijama IHF, zvanično moglo 3.500 gledalaca, a bilo je tog dana preko pet hiljada duša.

СПЕКТАКЛ У МЕДИСОНУ  ЗА НЕЗАБОРАВ: Пред пет хиљада душа, 5. маја 1991. у финалу Купа шампиона пала славна Барселона

Foto: Printskrin

Rukometaši Proletera su vojevali najvažniju bitku u istoriji kluba, vojvođanskog, pa i tada jugoslovenskog rukometa, u finalu Kupa šampiona, protiv bogate i moćne Barselone, za koju su igrali Veselin Vujović i Zlatko Portner.

- Sećam se, kao juče da je bilo, bio je predivan sunčan i veoma topao majski dan. Atmosfera je bila luda, nije tada bilo interneta, mi smo bili u karantinu van grada, ali smo telefonom dobijali informacije o velikoj rukometnoj euforiji - priseća se Rastko Stefanović (50), koji se tri decenije kasnije našao na mestu gde je, kako sam kaže, odigrao najvažniju utakmicu u bogatoj karijeri.

Raduje se, kaže, svakom dolasku u Zrenjanin, u kojem mu žive roditelji, i bez obzira na to što je rođen u Virovitici, a karijeru započeo u šampionskom Partizanu iz Bjelovara, ovaj grad smatra svojim. Uostalom, u ovoj sredini je kao rukometaš proveo četiri nezaboravne godine braneći boje Proletera.

- Disali smo kao jedan, sjedinjeni sa brojnim dušama na drvenim tribinama, koje su se od siline i pritiska ljuljale i sa parketa je izgledalo kao da su prirodni talasi - nastavlja svoje impresije o nezaboravnom finalu KEŠ.

- Jednom Zrenjaninac, nekako dodirne te pitomi duh ravnice i zauvek si tu - ubacuje se u priču Tuzlak Zoran Tomić, leteći bombarder Proleterove rukometne mašine, koja te godine nije stigla do evropskog trona, ali je vicešampionskim oreolom, zlatnim slovima ispisala istoriju našeg rukometa.

Evropski tron je izmakao Zrenjanincima za samo jedan gol. Proleter je u prvoj finalnoj utakmici, pred svojom publikom, tog 5. maja 1991. bio bolji i slavio pobedu od 23:21. Ipak je titulu prvaka Evrope prigrabila Barselona, koja je u revanšu 19. maja pobedila sa 20:17, iako su gosti vodili na poluvremenu (11:10).

Podsetimo da su zrenjaninski rukometaši na putu do finala poljski Pogon Zabrže (26:15, 15:16), slavnu Steauu iz Bukurešta (20:22, 29:14) i Dinamo iz Astrahana (SSSR) - 18:19 i 20:17.

ŽUTI DRESOVI

MADA su do tog finalnog meča sa Barselonom redovno igrali u standarnoj crveno-beloj opremi, izabranici Momira Rnića su protiv prvaka Španije, tog 5. maja 1991. istrčali na parket "Medisona" u - žutim dresovima.

NA ideju da se organizuje humanitarna utakmica ova dva kluba, u znak sećanja na veliki rukometni događaj u gradu na Begeju, Rastko Stefanović, Zoran Tomić, kao i trener te Proleterove zlatne generacije, olimpijski pobednik Momir Rnić, nisu skrivali oduševljenje, baš kao ni Veselin Vujović, proslavljeni reprezentativac, koji je tada bio igračka vedeta Barselone.

- Uvek sam za sve dobre ideje u čast rukometa, a bilo bi lepo osvežiti sećanje na te dve borbene i do kraja neizvesne utakmice, u kojima je moj tadašnji klub imao više sreće - kaže Veselin Vujović, ističući da je to rukometnoj sekciji slavne Barselone bila prva evropska titula.

S obzirom na to da se u "Medisonu", inače najstarijoj montažnoj dvorani na Balkanu, trenutno vrši imunizacija građana Zrenjanina, izostala je prilika da se direktno na parketu ožive uspomene na nezaboravni sportski događaj. Nekadašnji sjajni rukometaš, preteča modernih evropskih bekova, Rastko Stefanović, jedva je zadržao suze.

- Iskreno, tako je, zaista puno je emocija i evo sada krv u žilama mi se ledi. Bilo je puno taktičkog nadmudrivanja na terenu, ali smo i sa rivalima ostali dobri drugari - kaže sada uspešni stručnjak u Francuskoj i pre Španca Đirone, najozbiljniji kandidat za selektorsku fotelju.

PORTNER, ĐURĐIĆ, SLAVKOVIĆ

AKO se u bližoj budućnosti, s obzirom na to da je korona ukočila ideju, dogodi prijateljski i humanitarni meč, on će biti velikim delom posvećen prerano preminulim asovima, akterima finala iz 1991. - Zlatku Portneru, Željku Đurđiću, Jovanu Slavkoviću i Željku Bjelici.

Sasvim slučajno, tu se našao i nekadašnji vaterpolo reprezentativac Jugoslavije i dugogodišnji igrač Proletera, a kasnije internacionalac u Italiji, Rade Berbakov.

- Naravno da sam tada na foru, pošto kartu nisam imao, uspeo da uđem u dvoranu, koja je blistala čudesnim, evropskim sjajem, bez obzira na to što je bilo prevruće i preglasno - priseća se Berbakov, pozdravljajući prijatelja Stefanovića, kao i fizioterapeuta rukometaša Proletera Kukca, takođe aktera slavnog finalnog dvomeča.

- Sve je bilo veliko nadahnuće, sećam se peckali smo Vuju i Zlatka Portnera pre meča u Zrenjaninu, ali oni su bili profesionalci, emocije su tada bile po strani - kaže Dušan Stanišić Kukac, prisećajući se anegdote kada su redari u "Medisonu" rastopljenim kockama šećera u vodi brisali parket, a Španci zbunjeno posmatrali šta se dešava.

Godinu dana pre istorijskog finala, Proleter je učešće u Kupu šampiona obezbedio sa timom koji je predvodio Slobodan Čile Mišković, uz asistenciju nekadašnjeg igrača Mirka Vasiljevića, a prvotimci su bili Željko Džigi Đurđić, Dragan Vrgović, Željko Bjelica, Jovan Janković, Goran Arsenić, Šandor Bajus, Stevo Šiško Nikočević, Milan Delić, Toni Vasilev, Jovan Slavković, Goran Džokić, Saša Babić, Zoran Tomić i Tome Petreski, a u leto 1990. godine kao trener na klupu seda Momir Rnić, uz pojačanja Rastka Stefanovića, Nikolu Adžića i Dragana Kukića.

Foto: Printskrin

- Svake zime i leta obavezno, ja sam tu, u mom Zrenjaninu, i spreman sam za spektakl koji bi vratio uspomene, sećanja - dodaje na kraju Rastko Stefanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a