SEDAM STOTINKI DO TOKIJA: Elzan Bibić u godini korone oborio tri državna rekorda

Nikola KOČOVIĆ

04. 01. 2021. u 22:50

GODINU za nama većina sportista pamtiće po praznim stadionima, otkazanim velikim takmičenjima i rezultatima koji su bili u drugom planu.

СЕДАМ СТОТИНКИ ДО ТОКИЈА: Елзан Бибић у години короне оборио три државна рекорда

FOTO: Privatna Arhiva

Među njima nije mladi Novopazarac Elzan Bibić, koji je u gotovo svakoj trci obarao svoje, ali i rekorde Srbije.

Sve je počelo u februaru kada je na dve trke, u razmaku od tri dana, popravio dva seniorska rekorda Srbije u dvorani. Prvo je na mitingu u češkoj Ostravi istrčao najbolji rezultat na 1.500 metara (3.38,94), a potom u austrijskom Lincu postavio rekord na duplo dužoj distanci vremenom od 7.45,57.

FOTO: Privatna Arhiva

- Baš sam bio spreman na početku godine, u tim dvoranskim trkama sam zaista ostvario dobre rezultate, a pokazatelj u kakvoj sam formi bio su i ta dva oborena rekorda - priča Bibić za "Večernje novosti".

Sjajnu formu mladi učenik Rifata Zilkića, koji će tek napuniti 21 godinu, želeo je da pretvori u odlične rezultate i na velikim takmičenjima na otvorenom tokom leta. Međutim, zbog virusa korona sva atletska nadmetanja su otkazana ili odložena.

ZILKIĆ: ELZAN NAJBOLjI U SRBIJI

TRENER Rifat Zilkić kaže da je Bibić svojim rezultatima u 2020. bio najuspešniji atletičar Srbije, kao i da je spreman za još bolja ostvarenja.

- Veoma uspešna sezona je iza njega. Svakako je najvredniji taj rezultat na 1.500 metara, koji je tako blizu olimpijske norme i on je gotovo sigurno jedan od putnika za Tokio, jer je trenutno na trideset i nekom mestu na svetskoj rang-listi. U 2021. fokusiraćemo se i na EP u dvorani, gde nam je cilj da se domogne finala i bori za što bolji plasman - kaže Zilkić.

To ga, kako kaže, nije demotivisalo da manje radi, već je trenirao tako kao da se svakog trenutka situacija može promeniti, a da je spreman za vrhunska ostvarenja pokazao je na malobrojnim mitinzima početkom jeseni.

ZUKOVIĆ: KRUNA NA IGRAMA

SELEKTOR atletske reprezentacije Srbije Edin Zuković kaže da je Bibić vrhunskim ostvarenjima u 2020. pokazao potencijal.

- Sve to nam daje osnova da se nadamo da će u Torinu materijalizovati dobru formu, da će na EP za mlađe seniore nastaviti u istom ritmu, a potom sve začiniti nastupom u Tokiju - ističe Zuković.

Sredinom septembra postavio je lični rekord na 1.500 metara (3.35,07), što je drugi rezultat u Srbiji svih vremena, a potom je oborio i mlađi seniorski rekord na 3.000 metara sa 7.43,18.

- U obe trke sam bio veoma blizu rekorda Srbije, na 1.500 mi je falilo dvadesetak stotinki, a na 3.000 sam bio sporiji tri sekunde. Ali, ima vremena - poručuje on.

Sve to usledilo je posle spektakularne trke u Ostravi, gde je 8. septembra 5.000 metara istrčao za 13.26,56 minuta, čime je nadmašio rekord legendarnog Daneta Korice iz 1971, star skoro pola veka.

- Zvao me je Korica i čestitao. Rekao mi je da mu je drago to što je konačno neko oborio rekord koji je bio toliko dugo na snazi, ali još više što je Srbija dobila njegovog dostojnog naslednika i dobrog srednjeprugaša. Imponuju mi takve reči jednog od naših najvećih atletičara svih vremena - dodaje ovaj skromni momak.

GODINA POČELA OPERACIJOM

POSLEDNjEG dana 2020. Bibić je trebalo da nastupi Balkanskoj novogodišnjoj trci u Pravetsu, ali je pri dolasku u Bugarsku osetio jake bolove u abdomenu. Istog dana se vratio za Novi Pazar, a lekari Opšte bolnice utvrdili su da se radi o upali slepog creva. Operisan je 1. januara i uskoro bi trebalo da bude otpušten kući.

- Dobro se osećam i posle kraćeg oporavka očekujem da se vrlo brzo vratim pripremama za novu sezonu - kratko je poručio mladi atletičar.

Krivo mu je, kaže, što su najveća takmičenja u 2020. otkazana jer je, naglašava, bio u formi života, ali se nada da će i u godini pred nama nastaviti u istom ritmu.

- Još nemam plan priprema, a prvo veće takmičenje koje me očekuje je Evropsko prvenstvo u dvorani u Torinu, početkom marta. Na leto je prvenstvo za mlađe seniore, a potom Olimpijske igre u Tokiju. Od olimpijske norme me deli sedam stotinki i daću sve od sebe da je ostvarim i ispunim san koji sanjam otkako sam počeo da se bavim atletikom i nastupim na Igrama - zaključuje Bibić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SRBIN PRVAK TURSKE: Slobodan Kovač i bankari” zaključali šampionsku krunu