SVETSKI RVAČKI KUP U BEOGRADU: Da budemo primer drugima

G. KELIĆ

29. 11. 2020. u 21:19

ZBOG pošasti zvane virus korona, Beograd neće u decembru biti domaćin SP u rvanju, kako je prvobitno bilo planirano, jer je zbog neispunjenog preduslova koje je odredila Svetska rvačka federacija ono otkazano.

СВЕТСКИ РВАЧКИ КУП У БЕОГРАДУ: Да будемо пример другима

FOTO: Arhiva novosti

Ipak, pronađena je alternativa u Svetskom kupu (12-18. decembar), pa će rvački svet, ipak, doći u srpsku prestonicu. Po ugledu na košarkašku NBA ligu i druge, takmičenje će se održati u takozvanom balonu, modelu koji se pokazao kao veoma uspešan u pandemijskim uslovima.

Koliko je to zahtevan i nezahvalan zadatak u godini koju je obojila pandemija, ali ujedno i šansa za ponovno oživljavanje tog borilačkog sporta posle skoro godinu dana bez velikih takmičenja, za "Novosti" govori predsednik RSS Željko Trajković.

- Iskoristili smo poslednja dva meseca da pripremimo sve što se tiče sanitarnih mera. Po preporuci SZO, naših državnih organa i Svetske rvačke federacije, sportisti će se nalaziti u "balon sistemu". Biće potpuno izolovani od dolaska u našu zemlju do kraja takmičenja. Svaki borac će morati da ima negativan PCR test pre dolaska, kao i drugi koji će uraditi pre početka kupa.

- Takmičenje će biti na Sajmu, u Hali 1 i 4. Trebalo je prvobitno da se održe SP za seniore i juniore, ali zbog problema sa transportom i komplikacija oko karantinskih mera po povratku, usled čega je interesovanje takmičara bilo slabo, ona su nažalost otkazana. Ipak, verujem da ćemo biti primer svima kako jedna ovako velika manifestacija može uspešno da se održi u ovakvim uslovima u kojima živimo - ističe i sam nekada sjajni rvač, a sada prvi čovek srpskog rvanja.

Ipak, lošu stranu predstavlja činjenica da publika neće moći da uveliča jedan ovakav događaj, koji će poslužiti kao lepa promocija rvačkog sporta u Srbiji.

- Neizmerno nam je žao što neće biti gledalaca, al će sigurno biti TV prenosa. Imamo zainteresovanih navijača iz bivših sovjetskih republika i azijskih zemalja koji bi želeli da dođu, međutim, mi tu ne možemo ništa da preduzmemo. Time bismo imali znatan finansijski efekat, ali zdravlje je, ipak, najvažnije - u lepom ljudskom tonu završava Trajković.

I JEDNA MEDALjA JE USPEH

ZA pojedine reprezentativce Srbije, poput Davora Štefaneka, biće ovo idealna prilika da stave tačku na uspešnu karijeru, dok će drugi, oni mlađi, imati šansu za sjajan početak.

- Kad god se na velikom takmičenju osvoji barem jedna medalja, mislim da bi trebalo da budemo zadovoljni. Svi su u punom treningu, vredno su radili i povrede su ih zaobišle. Teško je napraviti neku prognozu, pošto su svi rvači praktično godinu dana bez provere, tako da nivo forme nije lako odrediti. Nismo bili u prilici da pripreme održimo kao inače, s obzirom na celokupnu situaciju. Ali, kako nama, tako i svima ostalima - zaključuje Trajković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri