ATLETIKA: Švajcarski sud odbacio žalbu olimpijske šampionke Semenja

Tanjug

08. 09. 2020. u 22:58

DVOSTRUKOJ olimpijskoj šampionki na 800 metara Kaster Semenji, danas nije usvojena žalba podneta Švajcarskom saveznom sudu da poništi presudu Suda za sportsku arbitražu 2019. godine (CAS) da atletičarke sa visokim prirodnim nivoom testosterona moraju da uzimaju lekove kako bi ga smanjile.

АТЛЕТИКА: Швајцарски суд одбацио жалбу олимпијске шампионке Семења

FOTO: EPA

Južnoafrički atletičarka obratila se švajcarskom sudu u maju prošle godine nakon što je CAS, najviši sportski sud, presudio da su svetski atletski propisi neophodni sportistima sa razlikama u seksualnom razvoju (DSD) u trkama u rasponu od 400 metara do milje, kako bi se osiguralo poštena konkurencija.


Sud je ocenio da zahtev podvrgavanja određenih sportistkinja medikamentima ili hirurškim intervencijama, kao preduslov za takmičenje, ne predstavlja kršenje švajcarske javne politike, rekli su Semenjini advokati.

Testosteron povećava mišićnu masu, snagu i hemoglobin, što utiče na izdržljivost, pa se smatra da žene sa višim nivoom hormona imaju nepravednu prednost.

"Veoma sam razočaran ovom presudom, ali odbijam da dozvolim da me Svetska atletska federacija drogira ili me spreci da budem ono što jesam", rekao je Semenja.

"Izuzimanje sportista ili ugrožavanje našeg zdravlja isključivo zbog naših prirodnih sposobnosti, stavlja svetsku atletiku na pogrešnu stranu istorije. Nastaviću da se borim za ljudska prava sportistkinja, kako na stazi tako i van nje, sve dok ne budemo sve mogle da trčimo slobodno onako kako smo rodenje", rekla je ona.

Njen advokatski tim je najavio da će, kada prouči presudu, nastaviti sa pravnom borbom na evropskim i domaćim sudovima.

Semenja je nagovestila da će se na Olimpijskim igrama u Tokiju sledeće godine, usredsrediti na kraći sprint na 200 metara, koji nije obuhvaćen propisama.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRBIN PRVAK TURSKE: Slobodan Kovač i bankari” zaključali šampionsku krunu