NAPADAMO ČETVRTO ZLATO U POLJSKOJ: Goran Obradović otkrio dva razloga zbog kojih je odlučeno da se Španovićeva ne takmiči do kraja godine

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

20. 08. 2020. u 21:11

AKO na dvoranskom EP u Torunu u Poljskoj, od 5. do 7. marta 2021, odbrani zlato, Ivana Španović bi ušla u istoriju kao jedina skakačica udalj koja je četiri puta uzastopno osvajala evropski tron.

НАПАДАМО ЧЕТВРТО ЗЛАТО У ПОЉСКОЈ: Горан Обрадовић открио два разлога због којих је одлучено да се Шпановићева не такмичи до краја године

Ivana Španović foto: EPA

Goran Obradović, njen trener, duboko veruje u snagu, energiju i iskustvo najbolje srpske atletičarke i ističe da su, posle šampionata u Poljskoj, sledeća stanica Olimpijske igre u Tokiju.

- Dve su bitne stavke zbog kojih je doneta odluka da se Ivana ne takmiči u ovoj kalendarskoj godini, otkazivanje brojnih bitnih takmičenja, između ostalih i Dijamantske lige, kao i nešto duži period Ivanine rehabilitacije, posle preloma metatarzalne kosti desnog stopala 16. juna ove godine - kaže, za "Novosti", Goran Obradović.

Trofejni stručnjak ističe da je do sada održano samo jedno kolo Dijamantske lige u Monaku, u kojem nije bilo ženskog skoka udalj, i da će se drugo kolo, posle niza odlaganja i pomeranja termina, održati u nedelju 23. avgusta u Stokholmu.

- Svakako je najvažnija stvar da je posle šest nedelja nošenja ortopedske čizme i pregleda dr Jovana Đurića, koji je u utorak specijalno doleteo iz Londona, sa Ivaninim desnim stopalom sve u redu i da će posle dvonedeljne rehabilitacije započeti sa laganim treninzima - prezicira Obradović.

TREĆA NA SVETU

SKOKOM od 6,80 metara, koji je ostvarila u Novom Sadu, i još ranije ispunjenom olimpijskom normom (skokom 6,85) Ivana je zadržala visok rejting u eliti svetske atletike. Trenutno je trećeplasirana na rang-listi najboljih skakačica udalj.

Stručni tim upravo zbog nemogućnosti da odabere takmičenja, čije je održavanje do poslednjeg momenta neizvesno, izuzeo je faktor rizika i celu turbulentnu godinu izazvanu pandemijom virusa korona stavio ad akta, kada je Ivana Španović u pitanju. Po rečima Gorana Obradovića, krajem septembra svetska i evropska prvakinja ući će u uobičajen ritam treninga i planirani ciklus priprema za narednu godinu

- Čekamo uputstva Ministarstva sporta, bez čije zvanične potvrde nema odlaska u inostranstvo na zimske pripreme - kaže Goran Obradović.

Sjajni trener konstatuje da ih je nemoguće sprovesti u Srbiji i da se Ivana do sada uglavnom pripremala u Dubaiju ili Dohi u Kataru.

- Bilo bi sjajno da uskoro znamo kada ćemo napokon moći da planiramo zimske pripreme u toplijim krajevima - zaključio je Obradović, uz napomenu da je Ivana mentalno i fizički veoma stabilna i da je, i dok je imala čizmu na desnoj nozi, trenirala u kućnim uslovima.

 

KOBNI SKOK NA STEPENIK

DOK je trenirala u kućnim uslovima, tog 16. juna, pukla je keramička pločica na stepeniku na koji je doskočila i Ivana nije mogla drugačije da reaguje. Izvrnula je zglob i pukla joj je peta, u nizu, od prstiju desne noge do stopala, metatarzalna kost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Ovim potezom sludeo one koji dele sankcije Rusima

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Ovim potezom sludeo one koji dele sankcije Rusima

RUSIJA i Ukrajina su i dalje izvori najvažnijih vesti na svetu, zbivanja iz tih država se prate iz minuta u minut, uživo, ali postoje i prateći događaji do kojih su dovela vojna dejstva, a koji privlače ogromnu pažnju svetske javnosti. Sport je jedan od segmenata života na koje je rat takođe uticao, a predstojeće Olimpijske igre - Pariz 2024, posebno su zanimiljive ovih dana, zbog "ruske situacije".

24. 04. 2024. u 13:44

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024