ODLAZAK VELIKANA: Preminuo legendarni sportista, nacija u suzama

Tanjug

11. 04. 2024. u 11:31

Bivši sumo rvač Akebono Taro, prvi jokozuna rođen u inostranstvu, preminuo je od srčanog udara u 54. godini, javljaju japanski mediji!

ОДЛАЗАК ВЕЛИКАНА: Преминуо легендарни спортиста, нација у сузама

Foto: Pixabay

Rođen na Havajima kao Čedvik Haheo Rouan, igrao je košarku kao mlađi i dobio je stipendiju za bavljenje tim sportom. Međutim, na kraju je ušao u istoriju sumo rvanja.

Postao je jokozuna 1993. godine, naturalizovan je kao Japanac 1996. i tokom karijere osvojio je 11 turnira. Takođe, ušao je u istoriju i kao jedan od najviših i najtežih sumo rvača sa 2,03 metra visine i 233 kilograma težine.

Foto: EPA

 

Akebono je još pre sedam godina imao ozbiljnih zdravstvenih problema i tom prilikom je i hospitalizovan u blizini Tokija, dok se njegovo stanje sada pogoršalo i umro je početkom aprila.

Debitovao je kao profesionalac u martu 1988. godine, a dve godine kasnije stigao je do prve divizije na septembarskom turniru. Povukao se iz sumoa u januaru 2001. i dao ostavku u Japanskom sumo udruženju 2003. Te godine je najavio učešće u K-1, borilačkom sportu koji kombinuje elemente borilačkih veština sa kik-boksom i rvanjem.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)