FRANCUZ STIGAO DO 11. ZLATA SA VELIKIH TAKMIČENJA: Karabatićeva zlatna niska

Đ. S.

29. 01. 2024. u 13:17

TRI olimpijska, četiri svetska, a od nedelje uveče i četiri evropska zlata! Tako za sada izgleda kolekcija trofeja sačinjena samo od zlata Nikole Karabatića, po mnogima, najboljeg rukometaša svih vremena. Nakon pobede Francuske nad Danskom (33:31) u finalu EP na parketu "Lankses arene" u Kelnu, Karabatić je stavio još jedan pečat najblistavijeg sjaja na neverovatnu karijeru koja će stati nakon Olimpijskih igara u Parizu.

ФРАНЦУЗ СТИГАО ДО 11. ЗЛАТА СА ВЕЛИКИХ ТАКМИЧЕЊА: Карабатићева златна ниска

Foto AP

Tamo će Nikola sa "trikolorima" pred svojim sunarodnicia imati priliku za najlepši mogući ispraćaj od igračkih dana. A oni su, kada se sve uzme u obzir, bili prožeti samo uspesima. Od debija za Francusku 2003. na SP, rođeni Nišlija je nanizao čak 11 zlatnih medalja sa velikih takmičenja, a kada u obzir uzmemo i odličja manjeg sjaja, cifra se zaokružuje na broju 17.

- Fantastičan je osećaj osvojiti titulu sa ovim timom, sa dečacima koji nikada ranije nisu osvojili zlato. Ponosan sam na ono što smo pokazali tokom takmičenja i mislim da smo zaslužili pobedu. Nikad ne znate kada ćete ponovo moći da proživite ove emocije, ove zlatne medalje koje možete podeliti sa svojom porodicom. Proživljavati ovakve trenutke kao sportista, čista je magija - poručio je Karabatić nakon finala u kojem se nije previše isticao i završio je utakmicu bez datog gola.

Rekord zamalo izmakao

NIKOLA Karabatić je na minulom EP postigao ukupno 16 golova za Francusku, činilo se i da će završiti avanturu u Nemačkoj kao najbolji strelac šampionata starog kontinenta u istoriji. Ali, devet pogodaka Mikela Hansena u finalu, vinuli su Danca, najvećeg Karabatićevog rivala u karijeri, na prvo mesto sa ukupno 296 pogodaka na prvenstvima Evrope. Nikola je zastao na 295.

Ni u klupskoj karijeri priznanja nije falilo. Čak 59 trofeja sa četiri tima je osvojio Karabatić (Monpelje, Kil, Barselona, PSŽ), dok o individualnim priznanjima ni ne treba trošiti reči. Pored juriša na četvrto zlato na OI, Nikola će do kraja sezone imati priliku i da osvoji titulu Lige šampiona sa PSŽ. Evropu je već pokoravao sa tri prethodna kluba, sada mu je cilj i da klubu iz domovine donese prvi pehar namenjen osvajaču elitnog takmičenja.

- Nikada ne bih mogao da zamislim da ću zasluženo biti šampion Evrope sa 40 godina. Potpuno je nadrealno, teško mi je da shvatim. Ponosan sam na ovu titulu, ponosan sam na način na koji smo osvojili titulu, još više što mislim da smo najbolji tim takmičenja. Mi smo jedini koji nismo izgubili utakmicu, to sve govori - zaključio je Karabatić. n

Đ. S.

Nikolina odličja

ZLATO

OI - 2008, 2012, 2021.

SP - 2009, 2011, 2015, 2017.

EP - 2006, 2010, 2014, 2024.

SREBRO

OI - 2016

SP - 2023

BRONZA

SP - 2005, 2019.

EP - 2008, 2018.

*Samo reprezentacija.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu