ZA MEDALJE IVANA, ZORANA, KOŠARKAŠI, ODBOJKAŠICE: Olimpijski tim Srbije ima 50 obezbeđenih viza za najveću svetsku sportsku smotru

G. KELIĆ

23. 11. 2023. u 16:24

SVAKIM novim danom snage našeg olimpijskog tima, koji će predstavljati Srbiju na Olimpijskim igrama u Parizu od 26. jula do 11. avgusta 2024. godine, su sve brojnije. Osam meseci pre svečanog polaganja baklje u Gradu svetlosti, čime će i zvanično biti otvorena 33. najveća letnja smotra sportista, imamo 50 obezbeđenih viza u deset različitih disciplina.

ЗА МЕДАЉЕ ИВАНА, ЗОРАНА, КОШАРКАШИ, ОДБОЈКАШИЦЕ: Олимпијски тим Србије има 50 обезбеђених виза за највећу светску спортску смотру

Tanjug/AP

Prvi su norme za francusku prestonicu obezbedili oni koji su na skoro svakom od prethodna četiri takmičenja odkad nastupamo kao nezavisna država, prvi i doneli odličja - strelci. Srebrni sa prošlih Igara u Tokiju Damir Mikec kod muškaraca i Zorana Arunović kod dama su trenutno jedina dva člana streljačke reprezentacije sa osiguranim učešćem. Svakako, trebalo bi očekivati da im se u dogledno vreme pridruži još kolega koji će tokom proleća nastupati na turnirima Svetskog kupa koji će služiti kao kvalifikacioni. Aduti su Andrea Arsović, Milutin Stefanović, Milenko Sebić, Lazar Kovačević, Teodora Vukojević, Sanja Vukašinović, Jasmina Milovanović, kao i Ivana Maksimović Anđušić, osvajačica srebra u Londonu 2012. koja se nedavno vratila profesionalnom sportu.

FOTO: OSS

Tekst potpisa

Tada je u prestonici Velike Britanije nastupalo i dvoje naših biciklista, kao i u Riju četiri godine kasnije, a isto će nakon osam godina pauze biti slučaj i u Parizu. Biciklisti su uz mušku košarkašku reprezentaciju, koja je kao svetski vicešampion obezbedila direktan plasman (nisu se kvalifikovali za Tokio), trenutno jedini "novi" aduti u odnosu na prošlo takmičenje. Svi ostali savezi koji imaju predstavnike unutar ovih 50 bili su tu i u Zemlji izlazećeg sunca.

Norme za Pariz

Ekipni sportovi

Košarkaši

Odbojkaškice

Basketaši 3x3

Atletika

Ivana Vuleta

Milica Gardašević

Angelina Topić

Biciklizam

Biciklista (ž)

Biciklista (m)

Boks

Vahid Abasov

Natalija Šadrina

Kajak

Muški četverac (Anđelo Džombeta, Marko Novaković, Stefan Vrdoljak, Vladimir Torubarov)

Ženski četverac (Anastazija Bajuk, Marija Dostanić, Milica Novaković, Dunja Stanojev)

Veslanje

Jovana Arsić

Streljaštvo

Zorana Arunović

Damir Mikec

Plivanje

Andrej Barna

Rvanje

Stevan Andrija Mićić (slobodni stil, do 57 kg)

Hetik Cabolov (slobodni stil, do 74 kg)

Mate Nemeš (grčko-rimski stil, do 67 kg)

Počev od ženske odbojkaške reprezentacije, koja se nada da će napokon ugrabiti jedino zlatno odličje koje joj nedostaje. Potom basketaša 3h3, bronzanih iz Tokija, pa veslačice Jovane Arsić, kajakaškog muškog i ženskog četverca, plivača Andreja Barnu i naposletku rvača Stevena Mićića i Matu Nemeša, kojima se kao debitant pridružio naturalizovani Rus Hetik Cabolov.

Sem njega, novih imena ima u vidu boksera, takođe ruskog porekla. U Tokiju je čast Srbije branila Nina Radovanović osvojivši sjajno peto mesto, dok će sada priliku za visok plasman imati Natalija Šadrina, kao i Vahid Abasov kod muškaraca.

Poslednju priliku da na najlepši način stavi tačku na karijeru imaće Ivana Vuleta, aktuelna svetska i evropska šampionka na otvorenom u skoku udalj, a uz nju će se u istoj disciplini nadmetati i mlada Milica Gardašević, dok će prvo učešće imati jedna od najtalentovanijih skakačica uvis, Angelina Topić.

Daleko od toga da je ovo konačan spisak putnika. Biće ih, bez ikakve sumnje, još. Nadamo se još mnogo, ali teško da će se oboriti rekordna brojka od 116 takmičara koliko smo ih imali u Riju 2016. Pre tri godine na Dalekom istoku je srpska ekspedicija brojala 87 asova, koji su doneli rekordnih devet odličja. U Parizu je cilj da ih bude dvocifren broj.

Onaj kojeg još nema zvanično na listi, a definitivno će biti tamo, jeste najbolji teniser sveta Novak Đoković, koji je zlato u Parizu apostrofirao kao najveći cilj do kraja karijere. S obzirom na to da prema pravilniku normu za OI obezbeđuje najboljih 56 tenisera i teniserki na ATP odnosno VTA listi, Novaku bi društvo, barem prema aktuelnom renkingu, trebalo da prave Laslo Đere, Dušan Lajović i Miomir Kecmanović.

Takođe, gotovo izvesno će u Parizu biti i košarkašice koje bi trebalo da obezbede samo jednu pobedu na kvalifikacionom turniru u Brazilu (igra se od 8. do 11. februara 2024) u okršajima protiv domaćina, Nemačke i Australije.

Od ostalih ekipnih sportova, šansu za Pariz imaju i odbojkaši koji u narednoj izdanju Lige nacije moraju da osvoje što više bodova, jer se preostalih pet učesnika određuje na osnovu rang-liste na kojoj "orlovi" trenutno drže deveto mesto.

Nimalo lak put nemaju ni vaterpolisti, koji kvotu mogu da obezbede najpre na EP u Hrvatskoj (od 4. do 16. januara), a onda ako zatreba i na SP u Kataru, mesec dana kasnije. Rukometaše i rukometašice očekuje kontinentalni, to jest planetarni, šampionat na kojem samo pobednici dobijaju direktno mesto na OI, a s obzirom na to da je to neizvodljivo za naše selekcije, nešto realnije, ali opet dosta teško, jeste plasman preko kvalifikacionih turnira u martu i aprilu. Međutim, najpre moraju da obezbede mesto na njemu dobrim nastupom na takmičenjima koja ih očekuju (rukometašice za pet dana startuju na SP, a rukometaši u januaru na EP).

Dosta novih viza bi trebalo da donesu borci. Pre svega rvači koji bez prestanka osvajaju odličja na igrama, a uz već tri osigurane, očekuju da uzmu još toliko kvota u kvalifikacijama koje će imati na proleće (među kandidatima Mihail Kadžaja, Viktor Nemeš, Branko Kovačević, Sebastijan Nađ...).

streljački savez srbije

Tekst potpisa

Neće biti karatea u Parizu, ali hoće tekvondoa. Neće biti dvostruke olimpijske šampionke Milice Mandić koja se penzionisala, ali bi trebalo da bude Tijane Bogdanović, Nadice Božanić, Vanja Stanković, Stefana Takova ili Mahdija Hodabahšija. Svi oni će od Nove godine početi da skupljaju bodove za plasman na Gran pri turnirima.

Isto tako će činiti i džudisti, predvođeni nedavno ovenčanim evropskim prvakom Nemanjom Majdovim, koji bi izvesno trebao da se nađe u Parizu, dok šanse imaju i Aleksandar Kukolj i Milica Nikolić.

Uskočiće u avion za Francusku još koji veslač, kajakaš, plivač, atletičar, možda stonoteniser (Dimitrije Levajac) ili neko poput Staše Gejo, naše proslavljene reprezentativke u sportskom penjanju, novom olimpijskom sportu.

Sve u svemu, imaće Srbija čemu da se nada, za koga da navija i u šta da veruje sledećeg leta u Parizu. Ma koliko da naših sportista prodefiluje vrtovima Trokadera, mestu koje je rezervisano za svečano otvaranje najveće sportske globalne manifestacije.

Peking 2008.

Takmičara: 92

Medalja: 3 (jedna srebrna, dve bronzane)

London 2012.

Takmičara: 116

Medalja: 4 (jedna zlatna, jedna srebrna, dve bronzane)

Rio 2016.

Takmičara: 103

Medalja: 8 (dve zlatne, četiri srebrne i dve bronzane)

Tokio 2021.

Takmičara: 87

Medalja: 9 (tri zlatne, jedna srebrna i pet bronzanih)

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (0)

TULIJUM LASER ODLIČAN IZBOR ZA LEČENJE: Najčešći uzrok urinarnih problema je uvećana prostata