"KOLIKO GODINA, TOLIKO MINUTA VEŽBANJA DNEVNO": Profesor Goran Prebeg o važnosti treninga pred 5. Sajam fitnesa u Beogradu

Novosti online

23. 11. 2023. u 09:29

Koliko godina života imate, toliko minuta dnevno fizičke aktivnosti je minimum da bi se zadovoljila dnevna potreba organizma za normalno funkcionisanje, preporuka je Svetske zdravstvene organizacije.

КОЛИКО ГОДИНА, ТОЛИКО МИНУТА ВЕЖБАЊА ДНЕВНО: Професор Горан Пребег о важности тренинга пред 5. Сајам фитнеса у Београду

Foto: Privatna arhiva

Najnovija istraživanja na globalnom nivou pokazuju da je fizička aktivnost opšte populacije ispod svakog nivoa, pa je shodno tome i parola Svetske zdravstvene organizacije po pitanju bavljenja nekom vrstom fizičke aktivnosti i sportom prilično alarmanta – bolje bilo šta nego ništa.

Brojne naučne studije su pokazale da bavljenje sportom i fizička aktivnost predstavljaju najbolju prevenciju od nezaraznih bolesti. Sa željom da se popularizuje fizičko vežbanje i dodatno utiče na svest kod ljudi o značaju bavljenja sportom, u beogradskoj Atletskoj dvorani se 25. i 26. novembra pod pokroviteljstvom Ministarstva sporta i gradskog sekretarijata za sport i omladinu održava 5. Sajam fitnesa, velnesa i zdravlja - BELFIS.

Na tri hiljade kvadratnih metara izložbenog prostora predstaviće se više od 50 izlagača iz Srbije i inostranstva koji će prezentovati novitete iz sfere sportske opreme, sprava za vežbanje, rekvizita, suplementacije, zdrave ishrane, a očekuje se više od 10 hiljada posetilaca iz regiona.

“Jedna od najstarijih zdravstvenih preporuka da je u sprečavanju izazivanja hroničnih nezaraznih bolesti potrebna dnevna doza između 10 hiljada i 14 hiljada koraka. Danas je uz upotrebu savremene tehnologije sve to lako pratiti”, naglašava profesor sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Beogradu Goran Prebeg i dodaje:

“Najnoviji podaci ukazuju na to da svaki treći čovek stariji od 40 godina boluje od jednog hroničnog nezaraznog oboljenja, odnosno da ima kardiovaskularnih problema, hipertenziju, dijabetes, gojaznost… Dva glavna okidača za ove takozvane savremene bolesti su nedovoljna fizička aktivnost i stres. Zabrinjavajuća je činjenica da svaki treći čovek ima neko od ovih oboljenja i da u početnoj fazi oboljevanja toga nije ni svestan”.

Profesor Prebeg se nada da će Sajam fitnesa, velnesa i zdravlja isprovocirati i zainteresovati ljude da isprobaju neki od fitnes programa koji će biti prezentovani tokom dva dana trajanja BELFIS-a i da će nakon toga početi da treniraju. Različiti programi i sadržaji realizovaće se kroz više od 40 radionica, stručnih predavanja i dešavanja u sedam različitih zona. Planirana su takmičenja, revije, testiranja, poligoni za funkcionalni trening i prezentacije novih svetskih fitnes trendova. Na glavnoj bini okupiće se i najeminentniji domaći i inostrani prezenteri iz sveta fitnesa, a gosti ovogodišnjeg BELFIS-a biće evropska zumba atrakcija Didem Zejbek iz Turske, kao i Vida Macura Maglica iz Slovenije sa programom kardio kros-boksing.

“Poenta BELFIS-a je da na ovom jedinstvenom događaju ne treba da budete samo posmatrač, već u svakom smislu aktivni učesnik i to na razne načine jer je sve to omogućeno. Kroz slušanje predavanja možete da se edukujete. Zatim, možete da vežbate, isprobate različite fitnes programe i izaberete ono što vam se najviše dopada, ali i da uradite testiranje i proverite stanje vašeg organizma ili dobijete savete i smernice za nastavak treniranja ukoliko ste aktivni vežbač. Sve to se nalazi na jednom mestu na Sajmu fitnesa, velnesa i zdravlja i to je velika prednost“, objasnio je Prebeg.

I ove godine sastavni deo BELFIS-a biće i 13. Evropski fitnes kongres koji će okupiti brojne predavače iz zemlje i inostranstva i predstaviti najnovije trendove i aktuelnosti iz sveta fitnesa. Posebno osmišljen prostorni i tematski deo sajma fitnesa, velnesa i zdravlja biće i medicinska zona. Svi posetioci će besplatno moći da urade kompletno skeniranje opšteg zdravstvenog i fitnes statusa, antropometrijska merenja, kao i kardio-sken koji olakšava prepoznavanje potencijalnih srčanih tegoba kod rekreativaca.

Profesor Prebeg posebno je naglasio da oni koji se redovno bave fizičkim vežbanjem imaju od 20 do čak 30 odsto smanjen rizik od prerane smrti.

"Mislim da je to najbolja pozivnica za dolazak na BELFIS i početak promene životnih navika. Fizička aktivnost doprinosi poboljšanju opšteg zdravstvenog stanja i smanjenom riziku od srčanih bolesti, moždanog udara, hipertenzije, dijabetesa tipa 2, demencije, depresije, anksioznosti i niza karcinoma", upozorio je Prebeg.

U celoj priči o zdravom načinu života i zdravoj naciji nije zanemarljiva ni ekonomska komponenta.

"Prema podacima dobijenim među stanovnicima Evropske unije, ako se u proseku budu bavili sportom od 150 do 300 minuta nedeljno, do 2050. godine očekuje se da će biti sprečeno od 11 do 16 miliona nezaraznih bolesti, što bi dovelo do uštede u budžetu od čak 16 milijardi evra", konstatovao je profesor Prebeg.


 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!