MAKS BRŽI OD HAMILTONA I ŠUMAHERA: Ferštapen spreman da potuče sve rekorde u Formuli 1

Novosti online

12. 10. 2023. u 22:30

NEBO je jedina granica za Maksa Ferštapena. Sa nedavno napunjenih 26 godina (30. septembra), Holanđanin je sebe upisao kao trostrukog osvajača svetske titule u formuli 1. Osim Sebastijana Fetela niko mlađi nije stigao do sličnog podviga. Obojca su to učinla za upravljačem moćnog Red bula, a kako izgleda trenutna konstelacija snaga u "najbržem cirkusu na svetu", veliki su izgledi da gledamo u čoveka, koji će još više pomeriti granice nemogućeg, nečeg dosad teško ostvarivog.

МАКС БРЖИ ОД ХАМИЛТОНА И ШУМАХЕРА: Ферштапен спреман да потуче све рекорде у Формули 1

FOTO: Tanjug/AP

Kada je Šumaher ostvario poslednji, 91. trijumf na VN Kine 2006. za sedmu šampionsku titulu, lestvica je podignuta toliko visoko da se mislio da je skoro niko neće nadmašti. Oborio ga je 2020. Luis Hamilton (103 pobede), koji je bio na pragu i da prebaci broj kruna, ali će na svoj san morati još da čeka. S obzirom na to da je u petoj deceniji života, možda ga i ne ostvari, jer mu vreme nepovratno curi.

Upravo je to najveći adut Feršapena. Zastrašujuća je pomisao da će naredne sezone biti puna decenija otkako je seo za volan jednog tima formule 1. Šansu je dobio u tadašnjoj ekipi Toro Rosa, sa tek 16 godina, a sa 17 imao je celu sezonu dokazivanja ispred sebe. Skoro deceniju kasnije, već je ostvario više nego Fernando Alonso, a na pragu je da iza sebe ostavi i legendarnog Ajrtona Senu, kao i "profesora" Alana Prosta, Fetela... U njegovim godinama Hamilton je imao samo jedan šampionski pehar i tek 17 pobeda, a slavni Šumaher dve krune i tek 19 trijumfa.

Pobede

1. L. Hamilton - 103

2. M. Šumaher - 91

3. S. Fetel - 53

4. A. Prost - 51

5. M. Ferštapen - 49

- Ostvarili smo sjajne rezultate sa Sebastijanom, ali je Maks to podigao na još jedan, neverovatan, viši nivo. Ima tek 26 godina, postajaće još bolji, učiće još, napredovaće, još ima prostora u sebi da raste kao vozač - nagoveštava šef ekipe Kristijan Horner da postoji još prostora da Maks nadogradi svoj talenat.

Samo do kraja sezone, preostalih pet trka dovoljan je manevarski prostor da potuče još nekoliko rekorda. Sada je na koti od 14 pobeda u jednoj godini, a sa još dva pobednička šampanjca izdvojio bi se na listi. Takođe, trenutna razlika između njega i drugoplasiranog Serhija Pereza je 200 bodova, a kao niko nikada deklasirao je svoje rivale, ubedljivije nego Fetel, koji je imao 155 poena viška u odnosu na Alonsa (2013. godine). Ove sezone vodio je na neverovatnih 769 krugova. U Kataru je došao do drugog grend slema (pol-pozicija, pobeda, najbrži krug i vođstvo u svakom krugu trke), a tri u jednoj godini imaju samo Hamilton (2017) i Džeki Stjuart (1965).

Titule

7 - Mihael Šumaher, Luis Hamilton

5 - Huan Manuel Fanđo

4 - Sebastijan Fetel, Alan Prost

3 - Maks Ferštapen, Ajrton Sena, Nelson Pike, Niki Lauda, Džeki Stjuart, Džek Brabam

Ova, po svemu istorijska sezona vodi ka tome da Maks uskoro bude treći po ukupnom broju trijumfa u karijeri, ali ni dostignuća Šumahera i Hamiltona, ma kako to sada izgledalo nemoguće, nisu više tako zacenemtirana. Naravno, moraće i konkurenti dobrano da se potrude da nadoknade zaostatke u performansama svojih bolida, koji trenutno nisu mali. Kako će veća promena pravilnika biti tek 2026. godine, Ferštapen ima dve sezone da do maskumuma iscrpi zalihu u resursima sjajnog bolida.

Maks trenutno gotovo da i nema adekvatne takmace. "Pojeo" je Holanđanin, rođen u Belgiji, svoje vršnjake, pa sve liči na to da ovo možda bude i najuzbudljivija

Era formule 1 dosad, uprkos velikom rivalitetu sa Leklerom, Raselom, Norisom, pa i Okonom, Gaslijem, momcima sa kojima "ratuje" još od karting dana. Sada je došao u situaciju da ima gotovo pet puta više pobeda nego svi zajedno. Uz to, neizvesna šampionska trka 2021. toliko ga je iskalila da čak i ako mu postanu pravi izazivači, imaće priliku da iz džepa izvadi dodatne adute.

Jedina neizvesnost, koja visi kao mač nad glavom je pitanje motivacije, jer je u nekoliko navrata "pretio" da će mu dostaditi takimčenje. Ipak, slast pobeda i zov istorije, zasada, preovladavaju.

SPEC. VN

TRI titule osvojio je Maks Ferštapen otkada je Luis Hamilton ostvario svoju poslednju pobedu na trci u Saudijskoj Arabiji, 2021. godine.

- Nadam se da se neću zaustaviti na ovome. Želim da ostvarim još više, naravno da sve zavisi od mašine koju imam u rukama, ali ova sezona je bila fenomenalna - rekao je Ferštapen po osvajanju treće titule.

Sve ukazuje na to da će Maksova era biti dominantija od Hamiltonove, a još surovija nego Šumaherova sa početka ovog veka.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!