KUBA PRETI SRBIJI: Odbojkaši moraju da sačuvaju deveto mesto na svetskoj rang-listi koje vodi na Olimpijske igre

S. K.

09. 10. 2023. u 13:36

JOŠ jednom su odbojkaši podbacili na kvalifikacijama za Olimpijske igre. Ali za razliku od borbe za Rio 2016. i Tokio 2020, i pored očajnih partija u japanskoj prestonici "orlovi" su i dalje gospodari svoje sudbine. Neophodno je samo da dogodine odigraju odlično Ligu nacija, jer se posle grupne faze 24. juna iduće godine pravi konačna FIVB rang-lista, na osnovu koje će još pet selekcija izvaditi kartu za Pariz. Već sada se zna da jedna karta pripada predstavniku Afrike, tako da će se ostale selekcije za četiri mesta boriti u Ligi nacija.

КУБА ПРЕТИ СРБИЈИ: Одбојкаши морају да сачувају девето место на светској ранг-листи које води на Олимпијске игре

Foto OSS

Jasno je da deveto mesto na svetskoj listi vodi u francusku prestonicu. I ovom trenutku "orlovi" su baš na toj poziciji sa 253,22 boda. Kako je na desetom mestu Nemačka, koja je izborila Olimpijske igre, Srbiji preti 11. Kuba sa 236,96 boda. To znači da Uroš Kovačević i drugovi u ovom trenutku imaju 16 bodova viška, što može da se izgubi veoma lako. "Orlovima" nisu pretnja ni 12. Kanađani, dok 13. Holanđani imaju 214,58, a 14. Turci 210,73 boda.

Ispred nas su treća Italija (342,43), šesta Argentina (314,35) i sedma Slovenija sa 307,12 bodova. Taj zaostatak je mogao da bude manji da su Srbi odigrali mnogo bolje protiv Slovenaca. Dovoljno je reći da je Slovencima pobeda od 3:0 nad nama donela 6,81 bod. "Orlovi" su na kvalifikacionom turniru u Tokiju izgubili ukupno 15,73 boda, što dovoljno govori koliko će u Ligi nacija biti napeta svaka od 12 utakmica.

Pada u oči da su ove godine Srbi pobedili samo dve selekcije iz top 10. Poljake su u grupnoj fazi Lige nacija savladali sa 3:0, što im je donelo čak 17,03 boda. Od Nemaca su bili bolji u LN i na EP, ali nisu, kao "panceri", zaigrali najbolje kada je najvažnije.

Zabrinjavajuće je što su, osim u četvrtfinalu EP protiv Poljske (1:3), ove godine bili nemoćni protiv Italijana, Amerikanaca, Japanaca, Argentinaca. Da mogu da se nadigravaju sa najjačima pokazao je i nesrećni poraz od Francuske u LN. U komercijalnom takmičenju savladali su Kubance i Holanđane, dok su ih Turci, koji će dogodine debitovati u LN, tri puta ovog leta dobili, dva puta u prijateljskim mečevima i na startu kvalifikacija u Tokiju. Sve to govori da ih očekuje paklena borba u Ligi naciji i već sada se u našoj selekciji nadaju da će svi vodeći igrači dogodine na pripreme doći zdravi. Jer, odavno, baza je sužena i izostanak asova kao ove godine Srećka Lisinca i te kako se oseća.

Luburić: Nismo na nivou najjačih

KOREKTOR Dražen Luburić je istakao da kvalitet uvek ispliva i da određuje pobednika turnira.

- Očigledno je da još nismo na nivou svetskih ekipa, gde bismo parirali i borili se za neka od odličja na velikim takmičenjima. Ostaje nam da još više radimo i da pronađemo šta to nama fali i glavne nedostatke u igri. Sve može da se popravi, samo svako treba da krene od sebe, da nađe svoje nedostatke, da vidi na čemu može da radi i da u novoj sezoni pored klupskih obaveza glavom bude u reprezentativnoj sezoni, da kada se okupimo budemo spremni na sve što nas čeka u LN i nadam se Olimpijskim igrama - ističe za sajt OSS Luburić.

Belgijanci gubitnici

NAJVEĆI gubitnici kvalifikacija za LOI su Belgijanci, kojima je pobeda nad Bugarskom od 3:2 donosila kartu za Pariz. Na svoju nesreću izgubili su u taj-brejku i sada su daleko od francuske prestonici.

Podsetimo, osim domaćina, na olimpijskom turniru igraće: Poljska, SAD, Japan, Brazil, Nemačka, Kanada i predstavnik Afrike.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SI APLAUDIRAO VUČIĆU: Ove moćne reči predsednika Srbije oduševile najmoćnijeg čoveka sveta (VIDEO)