"NISMO DALEKO!" Odbojkaši Srbije se časno oprostili od Evropskog prvenstva, emocije pokuljale posle spektakla sa Poljskom

S. K.

12. 09. 2023. u 22:38

PODVIG nisu napravili, ali se u Beograd vraćaju uzdignute glave. Odbojkaši su u četvrtfinalu EP u Bariju izgubili posle velike borbe od prve reprezentacije na svetskoj rang listi, Poljske – 1:3 (28:26, 15:25, 34:36, 17:25). Hrabri „orlovi“ mogu jedino da žale što su bili u kosturu sa Italijanima i Grbićevom četom, tako da ovog puta neće videti Rim.

НИСМО ДАЛЕКО! Одбојкаши Србије се часно опростили од Европског првенства, емоције покуљале после спектакла са Пољском

Foto Profimedia

Ono što su obećali to su i pokazali na terenu. Srbi su na megdan pobedniku Lige nacija izašli hrabro, odlučno da se bore do poslednje lopte. Nisu srljali, bili su strpljivi, uporni... I dobro su namučili belo-crvene, koji su ih nadmudrili posle 130 minuta divovske borbe.

- Sjajna borba i sa jedne i sa druge strane. Videli smo u prvom i naročito u trećem setu u egal situacijama koliko je bilo napeto. Mislim da smo odigrali sjajan meč, sa puno grešaka, ali i puno dobrih stvaru. Nedostajalo nam je možda i iskustvo u trećem setu. Napravili smo tri servis greške na tri set lopte, neke zicere promašili...Ipak, srećan sam što smo i u ovakvom sastavu pružili dobar otpor Poljskoj i što smo pokazali da nismo daleko od kvaliteta koji nam treba protiv ovakvih reprezentacija – istakao je posle meča za sajt OSS selektor Srbije Igor Kolaković.

Presudio je treći set, koji je trajao čak 44 minuta. U tom delu igre obe ekipe su ginule za svaku loptu, imale su set poene, mi četiri, a rival osam. I možemo da žalimo što nas Fortuna nije malo pomilovala po glavi. Poljaci su prvi napali, zahvaljujući Leonu poveli sa 7:4. Ali, naši su brzo uzvratili, umirili Kubanca, preokrenuli na 9:8, primorali nešto kasnije da Grbić u igru umesto Leona ubaci Semjenuka kako bi konsolidovao prijem. A ekipe su se smenjivale u vođstvu. Prvi su do set lopte došli Poljaci, naši su odbranili tri, da bi kod 27:26 došli u priliku da povedu sa 2:1. Nažalost šansu nisu iskoristili, kao ni naredne tri. I dramu na terenu su rešili Poljaci,tako što su izblokirali Kujundžića.

Pokušali su Srbi da se vrate u meč, uspeli su u četvrtom činu da povedu sa 5:4, pa 8:7, ali onda veliki rivala prai seriju 3:0 za 10:8. Od tog trenutka Poljaci kontrolišu igru, dominiraju na bloku (osvojili čak sedam poena) i ne dozovoljavaju našima da se razmahnu i ugroze mi pobedu i polufinalni duel sa Slovenijom.

A počelo je onako kako smo želeli. Od starta i jednu i drugi su krenuli silovito iz sve snage. U prvom činu su se poeni osvajali u serijama. Naši su iskoristili drugu set loptu, uz spasene dve.

Jedino su u drugom čini vicešampiona sveta dominirali.Brzo su nametnuli svoj ritam, agresvnije servirali i napadali, naši nisu imali odgovor na njihovu igru i bilo je 1:1.

Međutim, nisu se predali, jedna lopta ih je delila od 2:1 i podviga...

- Bilo je napeto, teško, srećom u četvrtom setu nismo dozvolili triler završnicu. Srbija ovakve utakmice igra jako dobro, naročito kada nije favorit. Tako je i bilo, srećno se završilo po nas. Ovo će mladima u srpskoj reprezentaciji mnogo da znači, naročito na kvalifikacijama za Olimpijske igre i nadam se da ćemo da se vidimo u Parizu – istakao je selektor Poljske Nikola Grbić

Naši se sada okreću kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre 2024. U Parizu, koji će se od 30. septembra do 8.oktobra odigrati u Tokiju. Pokazali su da imaju pravo da se nadaju da će biti među dve ekipe koje će izvaditi francusku vizu.

Podraščanin: Nijanse su presudile

- ŠTETA za treći set. Imali smo par kontri, imali dobru igru, energiju, igrači sa klupe su dali svoj doprinos, međutim, Poljska je još jednom pokazala zašto je među dve najbolje ekipe na svetu. Šteta, jer smo imali otvoren put za Rim. Žao mi je, nijasne su presudile – naglasio je bloker Marko Podraščanin.

SRBIJA – POLjSKA 1:3 (28:26, 15:25, 34:36, 17:25)

DVORANA: „Palaflorio“ u Bariju. Gledalaca: 4.688. Sudije: Porvaznik (Slovačka) i Valentar (Slovenija).

SRBIJA: Kovačević 1, Kapur (libero), Krsmanović 7, Ivović 4, Kujundžić 16, Batak 1, Perić 9, Atanasijević 4, Mašulović 2, Luburić 20, Krsteski (libero), Podraščanin 5, Todorović, Nedeljković. Poeni – napad: 53, blok: 10, servis: 6, greške rivala: 25 (18 iz servisa).

POLjSKA: Popivčak (libero), Kačmarek 19, Kurek, Klos, Leon 20, Bodnorž, Slivka 14, Lomač, Kohanovski 12, Semjenuk 7, Zatorski (libero), Januš, Fornal, Huber 11. Poeni - napad: 59, blok: 16, servis: 8, greške rivala: 29 (18 iz servisa).

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!