SUDBINU ODREĐUJE REZULTAT: Selektor vaterpolista Uroš Stevanović svestan da ih ovog leta očekuju veliki izazovi

S. Krstović

22. 06. 2023. u 19:18

"DELFINI" su danas krenuli na 40-dnevni put. Vaterpolistima je prva stanica u Istanbulu, gde od 23. do 25. maja igraju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Izraelu, gde su im rivali Velika Britanija, Slovačka i Turska. Potom se sele u Los Anđeles na F8 Svetskog kupa, gde u četvrtfinalu 30. juna igraju sa SAD. Odatle lete za Fukuoku na Svetsko prvenstvo od 14. do 29. jula, gde je želja izboriti finale i tako izvaditi vizu za Olimpijske igre 2024. u Parizu.

СУДБИНУ ОДРЕЂУЈЕ РЕЗУЛТАТ: Селектор ватерполиста Урош Стевановић свестан да их овог лета очекују велики изазови

FOTO: VSS

Selektor Uroš Stevanović je selekciju okupio krajem maja, odmah se suočio sa otkazom Dušana Mandića, a neće moći da računa ni na Viktora Rašovića. Ipak, optimizam ga ne napušta. A na pitanje da li ga je iznenadilo što je naša zemlja šesta na rang-listi Evropske federacije je za "Novosti" rekao:

- Donekle, ali trudim se da se ne vodim rang-listama. Srbija je i kad je bila najbolja na svetu uvek na isti način funkcionisala. Korak po korak. Ni sad se ne osvrćemo na rang-liste, jer one neće "plivati" u bazenu i davati golove već igrači koji mogu, žele i znaju.

Ta lista govori da su pred vama velika iskušenja, rad, strpljenje, a, po ko zna koji put kažemo, vremena nema. Kako vi to sve doživljavate?

- Tako kako ste rekli. Rad, želja, strpljenje, iskušenja, a vremena nema. Međutim, to nije razlog za bilo kakav defetizam, naprotiv, vreme ćemo nadoknaditi još jačim radom i većom željom pa ćemo na kraju da vidimo šta je pobedilo, kratkoća vremena ili naša želja i kvalitet.

Čini se da ove godine, za razliku od prošle kada je selektor bio Savić, ipak imate više vremena da pripremite novu selekciju za Svetsko prvenstvo u Fukuoki, gde finalisti vade vizu za Olimpijske igre.

- Trebalo je da budemo kompletni 8. juna kada su trebali da se priključe igrači koji su učestvovali na F8 Lige šampiona, njih osam, a već 22. juna krećemo na 40-dnevni put. Očekuju nas kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, Svetski kup i Svetsko prvenstvo u Japanu. Ni tih 14 dana nismo bili kompletni zbog povrede ramena Nikole Jakšića, koju je imao poslednjih mesec i po dana, i Viktora Rašovića, koji se povredio u finalu Lige šampiona i nažalost neće učestvovati ovo leto u reprezentativnim akcijama.

Pre Fukuoke, očekuju vas kvalifikacije za Evropsko prvenstvo i Svetski kup u Los Anđelesu. Za Istanbul se zna da morate da se plasirate na EP u Izraelu, a koji je cilj u SAD?

- Prva dva mesta su kvalifikaciona na Svetsko prvenstvo u februaru 2024. godine u Kataru, koje je poslednji voz za Olimpijske igre u Parizu. Idemo utakmicu po utakmicu, a prva je četvrtfinalna sa domaćinom.

Posle toga sledi Fukuoka. Pre 22 godina tamo smo igrali finale sa Španijom (2:4). Da li je mogući isti scenario?

- Znam da prvenstvo otvaramo sa Španijom i da sledeća naša utakmica može da bude tek u finalu, i ne bih imao ništa protiv da se opet sastanemo sa svetskim šampionima.

Ovo su i vaši prvi izazovi kao selektora. Koliko ste zadovoljni dosad urađenim na pripremama i kakvi su dalji planovi?

- Prezadovoljan sam sa dosadašnjim delom priprema, atmosfera je dobra, momci su radili odlično i sad ide lepši deo kroz utakmice i turnire.

Koliko je dobro, a koliko loše što ćete van zemlje biti od 22. juna pa do kraja SP u Fukuoki?

- To je još jedan od "detalja" na koji ne možemo da utičemo i samim tim se nećemo na to pozivati ili obazirati. Bićemo ekipa koja zna svoje ciljeve i koja možda upravo tim odsustvom iz otadžbine može da nađe motiv za još bolje rezultate.

Da li je nešto poremtilo vaše planove uoči početka priprema. Primera radi, Dušan Mandić vam je otkazao iz poznatih razloga, a vi sada imate samo jednog pravog levorukog igrača, Radovića. U poslednjih deset godina, kada smo osvajali zlata, jedan od aduta su bili Filipović i Mandić?

- Svakako da je želja svakog trenera da uvek u sastavu ima najkvalitetnije igrače, a o Mandiću ne mora da se priča u tom smislu. Šteta je velika što je doneo takvu odluku, on najbolje zna kako se oseća i šta mu prija u ovom trenutku. Mi ćemo svakako morati i moći bez onoga koga nema. Bio sam sa njim u kontaktu poslednjih nedelja i meseci i moram da priznam da nije bilo lako snaći se u svemu što mu se dešavalo.

Koliko objektivno može naša selekcija u ovom trenutku. Dobro se radi, atmosfera je dobra, postoji velika želja među igračima, ali rezultat je taj koji određuje sudbinu?

- Sve ste rekli kako i jeste do sada, u sportu je merilo rezultat i semafor na kraju ne laže.

Od 2007. godine, olimpijsku vizu smo vadili na finalnim turnirima Svetske lige. Sada je formula drugačija, koliko je za sve vas, kao olimpijske pobednike, veliko opterećenje? Ili pak je lakše, jer osim Fukuoke, imate i EP u Izarealu i SP u Dohi?

- Na EP u Izraelu se menja format takmičenja i igramo sa ekipama od 9. do 16. mesta zbog plasmana na EP u Splitu. Ako budemo prvi u jednoj od dve grupe sa po četiri tima igraćemo osminu finala sa četvrtim ekipama iz gornjih grupa, pa u četvrtfinalu sa najboljim ekipama u tom delu turnira. A za Svetsko prvenstvo u Dohi se još nismo kvalifikovali.

Koliko igrača vodite na turneju, da li će neki ostati u zemlju i po potrebi priključiti se selekciji?

- Na put kreće 17 igrača, posle Svetskog kupa u Los Anđelesu 16 igrača nastavlja put u Japan i tamo ću odrediti 15 igrača koji će nas predstavljati na Svetskom prvenstvu.

VERUJEM U JAKŠIĆA

IMATE i slučaj "Jakšić". Koliko odluka Novog Beograda utiče na kapitena i da li ste razgovarali sa njim, kako bi se maksimalno kocentrisao na reprezentaciju?

- Razgovaram sa svakim igračem i tokom okupljanja i pre i posle. To je deo uloge selektora. Čitava ekipa Srbije želi svog kapitena u najboljem svetlu jer će pravi Jakša iznedriti pravu Srbiju, a to nam je svima cilj. Nije mu lako, ima čudan izbor, ili 150.000 evra ili sedenje na tribinama. Izbor kakav se u vaterpolu ne sreće, ali verujem da Jakšić ima voljni momenat iznad proseka i da ćemo videti kapitena Srbije u najboljem svetlu.

MLADI STALNO NA POSTOLjU

JUNIORSKA selekcija je druga na svetu. Koliko je to ohrabrenje za sve vas u Savezu i da li će neki igrač iz tog sastava već sada dobiti šansu?

- U poslednjih pet godina smo redovni osvajači medalja na takmičenjima za mlađe kategorije, već su neki igrači pozvani na pripreme seniorske reprezentacije i sigurno će ih biti još više u decembru na pripremama za EP u Izraelu i SP u Dohi. Sa prethodno odigranog Svetskog prvenstva u Rumuniji gde smo osvojili srebrnu medalju odmah su se priključili Martinović, Dimitrijević I Gavrilović.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)