MEČ KOJI MNOGO (DO)NOSI: Delfini protiv Mađara za direktan plasman u četvrtfinale EP

G. KELIĆ

31. 08. 2022. u 07:30 >> 10:08

IZRAELCI su arhivirani, na red dolaze Mađari. Vaterpolisti Srbije danas (19.00) protiv severnih komšija igraju derbi meč drugog kola grupe D Evropskog prvenstva u Splitu, koji će odrediti koja od dve reprezentacije ide kao prvoplasirana direktno u četvrtfinale, a koja će put morati da krči preko baraža.

МЕЧ КОЈИ МНОГО (ДО)НОСИ: Делфини против Мађара за директан пласман у четвртфинале ЕП

FOTO: M. Vukadinović

SPLIT, Od specijalnog izveštača "Novosti"

I izabranici Žolta Varge su, kao i Savićevi momci, autoritativno startovali na jugu Dalmacije ubedljivim trijumfom nad Slovencima (23:7), a na hrvatsko primorje stigli su posle razočaravajućeg nastupa na SP u Budimpešti, gde su početkom jula zauzeli tek sedmo mesto.

- Imali smo odličan uvod protiv Izraela, nadam se da nećemo odstupati od istih zadataka ni protiv Mađara. Ova utakmica nam nosi mnogo i, pod navodnicima, neko lakše razigravanje za kasnije, jer bi nam u slučaju poraza u osmini finala zapala Francuska, koja je jedna od ozbiljnijih reprezentacija na turniru. Moramo da damo sve od sebe i da budemo na visini zadatka - kazuje nam Marko Radulović dan posle slavlja nad domaćinom kontinentalne smotre 2026.

Smena generacije je zadesila i jedne i druge, identično "delfinima" i mađarski nacionalni tim je u Split došao s podmlađenom selekcijom i bez glavnog dvojca, Marton Vamoš - Deneš Varga. Ali, i dalje kao aktuelni evropski prvak što izaziva poštovanje kod svih u srpskom taboru.

- Oni su u Budimpešti bili prvi favoriti međutim, nekad ekipa, koliko god je jaka na papiru, ne uspe to da pokaže i u vodi. Sada su došli s promenjenim sastavom, mislim da svi ti mladi igrači imaju ozbiljan potencijal i da sigurno neće istaći belu zastavu. Očekujem neizvesnu utakmicu u kojoj će detalji odlučivati.

Za razliku od prošlih vremena, naš tim ovog puta nije svrstan među glavne favorite za najsjajnije odličje međutim, takve prognoze ne dodiruju previše Radulovića.

- Mislim da su to sve gluposti, papir je jedna stvar, a bazen nešto sasvim drugo. Niko se ovde ne može otpisati i ne bih pridavao mnogo značaja tome - zaključuje rođeni Riječanin, uz opasku da mu igranje u zemlji rođenja ne stvara neku dodatnu emociju. 

Nema priče, idemo na pobedu!

OD 13 Savićevih "splitskih šjorova", čak desetorici je ovo debitantsko učešće na kontinentalnoj smotri, a Stefanu Brankoviću (na slici) i Luki Pljevančiću, čak, i prvi nastup pod seniorskom kapicom na jednom velikom takmičenju. Nije im se namestilo da se protiv Izraelaca upišu u strelce međutim, to ne umanjuje njihov prvenac na glavnoj pozornici.

- Neću da krijem, bio sam strahovito uzbuđen kada sam izašao na predstavljanje. Čitav život sam ovo sanjao. Bio sam deo tima na završnom turniru Svetske lige u Strazburu, ali ovo je prvo takmičenje ovakvog ranga na kojem učestvujem. Ogromno iskustvo i velika privilegija je biti ovde i predstavljati svoju zemlju. Na utakmici sam dao sve od sebe, šteta što neke prilike nisam bolje iskoristio, imao sam šansu da s peterca zatresem mrežu ali je golman bio bolji u toj situaciji. Slede Mađari i idemo da ih pobedimo, nema tu mnogo priče - pun elana priča Branković, inače uzdanica kragujevačkog Radničkog.

Njegov reprezentativni i klupski saborac dodaje da, iako Izrael spada u drugi red vaterpolo zemalja, potcenjivanje nije postojalo ni u jednom trenutku.

- Sačuvaj bože, naprotiv. Ulazimo u svaki meč 100 odsto i fizički i psihički, uz maksimalnu koncentraciju. Nijedan učesnik EP nije ovde slučajno i ne postoji utakmica koja je lagana. Svaka nosi svoju odgovornost i svaka je teška na svoj način. Protiv Mađara idemo "250 odsto", ne sumnjam da možemo do trijumfa - zaključuje Pljevančić.

I na ovom velikom takmičenju podrška našoj podmlađenoj reprezentaciji je UNIQA - zvanično osiguranje vaterpolo tima Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!