ĐERĐI VILAGOŠ ZA NOVOSTI: "Nismo svesni šta je Adriana uradila"

S. RAJIĆ

22. 08. 2022. u 18:48

- JOŠ je neverovatno da poverujemo, i veoma smo srećni što smo uspeli da osvojimo srebrnu medalju. Ovako za "Novosti", u telefonskom razgovoru, govori Đerđi Vilagoš, majka i trener fenomenalne Adriane, koja je na svom debiju na seniorskom EP u Minhenu postala vicešampiona Starog kontineta u bacanju koplja.

ЂЕРЂИ ВИЛАГОШ ЗА НОВОСТИ: Нисмо свесни шта је Адриана урадила

FOTO: M. Vukadinović

U finalu nije sve počelo baš kako treba i po planu, a ni vremenski uslovi nisu išli naruku.

- Zbog hladnoće nismo mogli da prođemo klasično zagrevanje, nije mogla da baci nekoliko puta koplje, kao što uvek radi pred takmičenje, svi su se spremali u dvorani. To je bilo sasvim drugačije nego dosad, i to je možda na startu dekoncentrisalo - ističe Đerđi.

Priznala je Adriana da je bila veoma nervozna pred kvalifikacije, ali se čini bila još jača kada je počelo finale.

- Veoma loše je počela takmičenje, baš ju je savladala trema, kao u kvalifikacijama, mada smo mislili se da će sve izgledati mnogo lakše u finalu. U kvalifikacijama se opustila već u drugom hicu koji je leteo preko 60 metara, ali je bio mali prestup, ali u finalu ni druga serija nije baš bila kako treba. Drago nam je da je u trećoj seriji kad je bilo najbitnije uspela da baci dovoljno za prolaz među osam - naglašava Đerđi.

Za finale se trudila da je pripremi, da bude svoja, bez stresa, ali...

- Želja je bila prevelika, nije joj bilo svejedno da bude među 12 najboljih seniorki na EP. Bacala je sa ženama koje čak i majke mogu da joj budu, kao Barbora Špotakova, svetska rekorderka, koja ima neverovatne uspehe iza sebe, nije lako deliti megdan sa takvim osobama kao što je ona - smatra Đerđi.

Kako Novak Đoković pronalazi poglede u svom boksu koji će ga smiriti, tako je Adriana dobila savete od mame, ali saveznog selektora Edina Zukovića.

- Pokušali smo samo da je smirimo, da veruje u sebe, da se oslobodi, da ne bude previše nervozna, ovo je samo jedno takmičenje, nema veze šta postigne. Da se ne opterećuje, da je već prolaskom u finale postigla dosta, i da slobodno izvede bacanje. Tako smo pokušavali da je smirimo - priča Đerđi.

Prelomni trenutak u finalu bila je treća serija.

- Znala sam da može, očekivala sam tokom čitavog takmičenja da će bacati dobro, bilo joj je potrebno da se malo smiri i da će sve doći na svoje. Posle treće serije, kada je prebacila 59 metara osetila sam da je na dobrom putu - sa majčinske strane kaže Đerđi.

Potom su usledili neverovatni preokreti, "za vratom" je disala legendarna Špotakova.

- Ona sama nije verovala da će doći do medalje, bila je ubeđena da će je Čehinja prebaciti u poslednjoj seriji, ipak je ona višestruka svetska i olimpijska prvakinja koja već skoro 25 godina baca koplje.

Upravo je šesti hitac kojim je obezbedila srebro, a hladnokrvnost koju je pokazala je bila impresivna.

- Nisam sigurna da li to bila mirnoća, ja bih rekla da je to bila ogromna želja, jer je zaista želela da baca velike daljine, sa druge strane sam znala da može to da postigne - ponosna je na svoju mezimicu Đerđi.

FANTASTIČNA SEZONA

OVA sezona je bila iz snova, pobedila je na seniorskoj Balkanijadi, MI, SP za juniore u Kaliju...

- Mi smo zadovoljni svime što smo napravili, naš glavni cilj je bio SP u Kaliju da odbrani titulu šampionke, na drugom mestu je bilo ovo EP i Minhen. Finale smo očekivali, ali ovakvom plasmanu zaista se nismo nadale. Ova sezona je bila fantastična - zaključila je Đerđi.

KOJA PRVA BACI DALjE POBEĐUJE

RIVALSTVO između Grkinje albanskog porekla Eline Cengo i Adriane Vilagoš je u nastajanju, od prošle godine su ljute rivalke, a "tajnu" kako je pobediti otkrila je Đerđi:

- Zna se da jako oscilira, tehnički ne baca tako dobro, ali zato fizički veoma dobro pripremljena i ako se sve poklopi onda koplje baš leti, što se sada desilo. Takmičile su se tokom cele prošle godine, borile se na seniorskoj Balkanijadi, tada je Cengo bila bolja, pobedila ju je i na junorskom EP u Talinu. Adriana se revanširala na junorskom SP u Keniji. Uglavnom pobeđuje ona koja prva baci veliki hitac. Do sada je Elina bila bolja, ali ipak dve godine starija i fizički je jača.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja