PREMINUO PADI HOPKERK: Legendarni vozač iz Severne Irske koji je osvojio Monte Karlo reli u mini morisu (VIDEO)

Novosti online

22. 07. 2022. u 17:14

LEGENDARNI reli vozač Padi Hopkerk, prvi čovek koji je osvojio Reli Monte Karlo vozeći Mini Moris, preminuo je u 90. godini.

ПРЕМИНУО ПАДИ ХОПКЕРК: Легендарни возач из Северне Ирске који је освојио Монте Карло рели у мини морису (ВИДЕО)

FOTO: Jutjub printskrin

U saopštenju koje je u petak objavila njegova porodica navedeno je da je Hopkirk preminuo mirno u bolnici Mandevil u Bakingamširu u četvrtak.

Hopkirk je bio jedan od najtrofejnijih vozača relija iz Severne Irske. Rođen 1933. godine, naučio je da vozi u devetoj godini, 1953. ostvario je prvu pobedu na trkama.

Ukupno je slavio na 13 relija u karijeri, a penzionisao se1970. godine kada je BMC, kompanija koja je tada proizvodila Mini, odlučila da ukine sportski sektor.

- Padijeva smrt ostaviće veliku prazninu u srcima njegove supruge, dece i unučadi i svih onih koji su mu bili bliski. Ali, Padi ostavlja neverovatnu zaostavštinu motosportu, ali i automotoindustriji u kojoj je ostavio dubok trag. Porodica, prijatelji i navijači nikada neće zaboraviti njegov osmeh. Inspirisao je mnoge i mnogima doneo radost - nevedeno je u saopštenju porodice.

Pre dve godine Rover, u čijem vlasništvu je danas brend Mini, odao je priznanje Padiju i njegovom trijumfu u Monte Kralu, izdavanjem ograničene serije crvenih mini kupera sa takmičarskim brojem 37 koji je Hopkerk imao na svom vozilu kada je slavio na putevim Kneževine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna