DAN REKORDA ZA JAMAJKU: Peto zlato za Frejzer-Prajs i pobeda kakvu niko pre ovih devojaka nije ostvario u ženskom sprintu (FOTO/VIDEO)

Novosti online

18. 07. 2022. u 16:44

NOVIM rekordom svetskih prvenstava nije samo potvrdila dominaciju koja traje više od decenije. Sprinterka sa Jamajke Šeli En Frejzer Prajs postala je prva žena koja je na svetskim prvenstvima osvojila pet zlatnih medalja u jednoj disciplini trkačkog programa.

ДАН РЕКОРДА ЗА ЈАМАЈКУ: Пето злато за Фрејзер-Прајс и победа какву нико пре ових девојака није остварио у женском спринту (ФОТО/ВИДЕО)

FOTO: AP/Tanjug

Reč je naravno o trci na sto metara na SP u Judžinu, a prethodno je Jamajkanka, koju osim brzine krase i "otkačene" frizure, najbrža bila 2009, 2013, 2015. i 2019. 

U Daeguu 2011. bila je četvrta a zlato joj je izmaklo za osam stotinki, dok je London 2017. propustila jer je bila truda sa prvim detetom. 

Inače, ovo je Šeli-Eni bila ukupno deseta zlatna medalja na svetskoj smotri, četiri je osvojila u štafeti 4*100, dok je jednom, 2013. u Moskvi, slavila i na 200 metara.

Iako je ovim rezultatom oborila rekord svetskih prvenstava, ovo nije bila njena najbrža trka. Prošle godine je sa 10.60 na Dijamantskoj ligi u Lozani postavila treći rezultat svih vremena, iza svetskog rekorda Florens Grifit Džojner (10.49) i rezultata koji je njena zemljakinja Elein Tompson Hera (10.54) ostvarila u Judžinu, ali prošle godine na Prifontejn klasiku.

Hera, svetska šampionka iz 2017, morala je da se zadovolji bronzom, dok je srebro pripalo takođe Jamajkanki Šeriki Džekson. Njih tri su postale prve žene koje su u sprinterskoj disciplini pokupile sve medalje za jednu reprezentaciju na svetskim prvenstvima.

Tako su ponovile podvig sa Olimpijskih igara u Tokiju prošle godine, s tim što je tada Tompson-Hera olimpijskim rekordom uzela zlato, a Frejzer-Prajs srebro. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!