VUČIĆ SA ZLATNIM BOKSERIMA: Danas je veliki dan za Srbiju, boks se vraća na velika vrata

Tanjug

06. 06. 2022. u 11:15

SRPSKI boks se na velika vrata vraća u Evropu i svet, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić na prijemu koji je upriličio za osvajače zlatnih medalja na Evropskom prvenstvu Vahida Abasova i Artjoma Agejeva, kao i za članove delegacije Bokserskog saveza Srbije i Olimpijskog komiteta Srbije.

ВУЧИЋ СА ЗЛАТНИМ БОКСЕРИМА: Данас је велики дан за Србију, бокс се враћа на велика врата

Foto Tanjug

- Danas je veliki dan za sve nas. Hvala svima vama koji ste uradili sve da promenimo stvari u srpskom boksu - poručio im je Vučić.

Podsetio je da je boks, kao jedan od najpopularnijih sportova u bivšoj Jugoslaviji, donosio mnoge medalje.

- Sećamo se sa radošću mnogih takmičenja od Moskve do Los Anđelesa. Obradovale su nas legende sa mnogo medalja, a posle toga nastupilo je višedecenijsko zatišje - kazao je Vučić.

Primetio je da je 37 godina prošlo od kada je legendarni Ljubiša Simić osvojio medalju, i od tada naši bokseri nisu osvojili nijedno zlato na Evropskom prvenstvu.

Kazao je da je mislio da će Srbija osvojiti možda jednu medalju na ovom prvenstvu, a osvojila je dva, i naši bokseri su bili blizu još dve medalje.

Zahvalio se svima koji predano rade na snaženju boksa, a posebno predsedniku Bokserskog saveza Srbije Nenadu Boravčaninu.

Dodao je da nije verovao kada je Borovčanin imao optimističke prognoze.

- Nisam mislio da je moguć tako brzo povratak u Evropu i svet. Uz podršku iz Rusije, i u stručnom kadru, i u organizacionom smislu, uspeli smo da napravimo velike pomake - naglasio je Vučić.

Preneo je da je momke koji su doneli medalje na ruskom pitao odakle su i da ga je oduševio odgovor - rekli su mu: "Iz Srbije".

Ukazao je da su mu preneli da potiču iz Moskovske oblasti i Samare.

- Hvala im što se bore za Srbiju. Srbija je njihova zemlja, država, a neka druga im je otadžbina, mesto porekla. Ja sam zahvalan i uveren da su uz svoju sportsku slavu zavoleli našu zemlju. A ruskim i srpskim trenerima koji su sa njima takođe želim da se zahvalim - rekao je on.

Kazao je da sada preostaje da se uskoro krene sa izgradnjom velikog bokserskog centra iza Bloka 45, a da će cena biti između tri i četiri miliona evra, od čega je jedan milion obezbedio Savez, a ostalo će država.

- To su naši bokseri zaslužili - podvukao je on.

Osvrnuo se i na mladu bokserku Saru Ćirković, rekavši da će ona mnogo medalja za Srbiju tek da žanje.

- Trenira u Zvorniku, u RS, ali je državljanka Srbije i bori se pod zastavom Srbije - objasnio je Vučić.

Osvrnuo se i na boksera Almira Memića iz Prijepolja, za kojeg je rekao da je fantastičan borac, bez straha i mane, ali da mu je potrebno još malo tehnike da bije sve.

Zahvalio se i ljudima iz Arene sport koji su, kaže, ponovo popularizovali boks u Srbiji.

- Boks ne može da se poredi po popularnosti sa fudbalom i košarkom, ali ljudi će ponovo gledati više boks, posebno kada vide da postajemo ponovo sila - uveren je predsednik.

Rekao je da treba i sa Olimpijade da bokseri donesu barem jednu medalju i da nastave da žanju medalje na evropskim i svetskim takmičenjima.

- U ovo teško vreme i za našu zemlju ove dve medalje došle su kao melem na ranu - kazao je on.

- Mnogo sam ponosan na vas. Hvala što volite zemlju i što sa ponosom u srcu i na ramenu nosite zastavu Srbije - zaključio je Vučić.

Jedan od zlatnih boksera Vahid Abasov poručio je da je ovo zajednička pobeda.

- Ovo je zajednička pobeda, nas, naših trenera i našeg naroda, a posebno hvala predsedniku Aleksandru Vučiću - rekao je Abasov, osvajač zlatne medalje na šampionatu Evrope u Jermeniji.

Zahvalio se na svoj pomoći koju boks dobija od države.

- Verujem da je ovo samo početak, a mi ćemo se potruditi da srpski boks bude najbolji na svetu - poručio je Abasov.

Selektor Milan Piperski predsedniku je poklonio veliku boksersku rukavicu, sa potpisima svih boksera, a rukavicu sa Evropskog prvenstva u Sofiji, na kojem je postala juniorska šampionka, poklonila mu je Sara Ćirković.

Predsednik Nadzornog odbora Bokserskog saveza Srbije Abdul Abakarov Vučiću je uručio zlatnu medalju sa Evropskog prvenstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni