SKANDAL: Britanci odbili da izdaju vize srpskim taekvondo reprezentativcima

Tanjug

17. 05. 2022. u 11:03

VELIKA BRITANIJA uskratila je vize polovini članova taekvondo reprezentacije Srbije koja učestvuje na Evropskom prvenstvu u Mančesteru od 18. do 21. maja.

СКАНДАЛ: Британци одбили да издају визе српским таеквондо репрезентативцима

Foto: Tanjug

Ovo je za Tanjug potvrdio generalni sekretar Taekvondo saveza Srbije (TSS) Miroslav Krklješ.


On je naveo da je jedna od onih koji još uvek nisu dobili vizu i svetska prvakinja Vanja Stanković.

Krklješ kaže da je TSS pre tačno mesec dana podneo zahtev za izdavanje viza našim reprezentativcima, a da od toga pola reprezentacije nije dobilo vize.

- U 13 sati imamo avion za Mančester, a naša reprezentacija odlazi sa pola tima. Ušli smo u procedure 18. aprila, sve procedure smo ispoštovali, jasno su nam dali do znanja da je rok za izdavanje viza 15 dana, pošto nam je ovo nije prvi put da učestvujemo na nekom velikom takmičenju u Engleskoj - navodi generalni sekretar TSS.

On kaže da su neki sportisti juče dobili vize, drugima je rečeno da će dobiti danas, dok će neki od njih verovatno dobiti sutra, a registracija i merenje počinju već sutra, a prve borbe u četvrtak.

Jedna od takmičarki je svetska prvakinja Vanja Stanković koja bi već u četvrtak trebalo da ima borbe, a još nije dobila vizu.

Krklješ kaže da su imali više od pet intervencija britanskoj imigracionoj centrali, da je i organizator urgirao, urgirali je i TSS ambasadi, ali, kaže, nemate kome da se obratiti pošto se javlja sekretarica, zatim vas prebace na izdavanje viza, a oni kažu "u obradi su".

- Jednostavno, ruke su nam vezane. Znali smo da će procedura vađenja viza biti komplikovana, namerno smo krenuli dosta ranije i nismo uspeli još uvek da dobijemo vize za naše sportiste - poručuje Krklješ.

On ističe da, do sada, nikada nisu imali probleme.

Naši sportisti, navodi, putuju svuda po svetu. U jednom mesecu su na tri lokacije, jer su svaki vikend u drugoj zemlji i nikada, naglašava, nisu imali problem.

- Ovo je prvi put da se tako nešto dešava i mislim da je van svake pameti da sportisti ne mogu da učestvuju i da ne znaju šta će biti. Sportisti imaju spakovane stvari, a nemaju vizu još uvek. Čekaju ispred vrata ambasade da li će im neko izdati vizu ili neće - kaže Krklješ.

On ističe da iako naši sportisti ranije nisu imali problema, organizacija taekvondo takmičenja u Engleskoj ume da bude problematična, pogotovo za veoma jake takmičare.

Podseća da na prošlom Svetskom prvenstvu u Engleskoj vize nisu dobili svetski prvaci iz Irana.

Krklješ, koji je i sam osvajač bronzane medalje sa evropskog prvenstva 2002, očekuje da će, i pored svega, Srbija imati uspešan nastup u Mančesteru.

- Očekujemo velike rezultate zato što smo u samom vrhu svetskog taekvonda i imamo izuzetno jaku reprezentaciju. Neki takmičari od kojih smo očekivali siguran rezultat, recimo Vanja Stanković koja je bila svetska prvakinja, Nadica Božanić koja je bila druga na Olimpijskim igrama mladih i druga na prošlom Evropskom prvenstvu, nisu dobili vize - poručuje Krklješ.

On ipak polaže nade u mlade takmičare kao što je Relja Ivković.

BONUS VIDEO - Stanojević ponosan na igrače

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANJE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre Pariz 2024

PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANjE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre "Pariz 2024"

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to Rusija naziva, još jednom je u prvi plan izbacio i sport. A kako najnovije vesti na temu "sportske sankcije Rusima" uopšte nisu naivne, poslednja dešavanja i dosad najveće poniženje za sportiste Ruske Federacije doveli su i do reakcije ruskog predsednikam Vladimira Putina.

18. 03. 2024. u 15:33

Komentari (11)

DAN ČISTE ENERGIJE: Obnovljiva energija je kamen temeljac za borbu protiv klimatskih promena