RONI O'SALIVEN SEDMI PUT POKORIO PLANETU: Hteo sam da odustanem 2011. godine

Stefan Rajić

05. 05. 2022. u 16:13

NAJVEĆI i tačka. Ako je i bilo ikakve dileme ko je najbolji i najuspešniji u istoriji snukera, više nema dileme. Roni O'Saliven sedmi put osvojio je pehar Svetskog prvaka u čuvenom šefildskom "Krusiblu", u finalu protiv Džada Trampa (18:13), i time došao do druge titule u tri godine.

РОНИ ОСАЛИВЕН СЕДМИ ПУТ ПОКОРИО ПЛАНЕТУ: Хтео сам да одустанем 2011. године

FOTO: AP

Ne samo da se izjednačio sa Stivenom Hendrijem po broju planetarnih titula, nego je sa 46 godina četiri meseca i 28 dana, čovek iz Vorldsija ušao u anale kao najstariji osvajač trofeja ikada.

Popularni Raketa emotivnu pobedu proslavio je zajedno sa svojom porodicom i u zagrljaju dvoje dece.

- Nisam bio siguran da li ću ponovo igrati u velikom finalu. Želeo sam da moja porodica dođe da gleda, bilo je fantastično što su bili uz mene. Nisam bio u igri ove nedelje i to je bio veliki problem. Bio sam emotivan, a to je teško na ovako jakom turniru - objasnio je Roni.

NEPRIKOSNOVEN Roni O'Saliven sa peharom/FOTO: AP

Trenutno svetskom "broju jedan" ovo je četvrta titula u čak pet finala od kada je 2011. razmatrao da završi karijeru.

- Sa 35 godina, mislio sam da sam završio. Kada sam se sreo sa psihijatrom Stivom Pitersom, bio sam spreman da sve okončam. Nijedan snukeraš nije osvajao ništa u tim godinama. Hendri i Dejvis su tada bili na zalasku karijera i to sam prihvatio kao trend - istakao je posle finala O'Saliven.

GINISOV REKORDER

RONI O'Saliven uspeo je da upiše svoje ime i u Ginisovu knjigu rekorda. Tokom Svetskog prvenstva 1997. napravio je maksimalni brejk (od 147 poena) za samo pet minuta i osam sekundi.

Kontroverze su ga, takođe, obeležile. Tako je jednom prilikom izjavio da je devet godina karijere praktično bacio niz vodu.

- Od 1995. do 2000. nisam bio u potpunosti posvećen snukeru. Zatim od 2005. do 2007. mislim da nisam osvojio nijedan turnir, čak 32 meseca. Potom sam imao "sušu" od 2009. do 2011. pa sam tako devet godina protraćio, jer mentalno nisam bio spreman - rekao je Roni za čim najviše žali u svojoj izuzetnoj bogatoj karijeri, u kojoj je još napadao sudije, pronalazili su mu drogu u krvi, zbog čega je išao i na rehabilitaciju.

Uprkos svemu tome, lakoći i eleganciji u njegovoj igri, mnogi se i dalje dive. Sa svojim agresivnim i napadačkim stilom, na scenu je kročio davne 1992. godine sa samo 16 godina. U prvoj sezoni kao profesionalac pobedio je na 74 od 76 mečeva u kvalifikacijama, imao je niz od 38 uzastopnih trijumfa.

Već naredne debitovao je na Svetskom prvenstvu u dvorani "Krusibl", i u tom trenutku bio je drugi najmlađi ikada koji je nastupio na planetarnom šampionatu, iza Hendrija 1986, a potom ga je 2012. prestigao Brecel. Te 1993. sedam dana pre nego što je oduvao 18 svećica sa slavljeničke torte, pobedio je na Otvorenom prvenstvu Britanije. O'Saliven još može da se pohvali da nikome sa manje godina nije uspelo da podigne pehar na nekom rangiranom turniru. Prvi masters trofej prigrlio je 1995. sa samo 19 godina i 69 dana, pa je i u toj kategoriji najmlađi ikada.

Iako se već profilisao na prvi pehar na planetarnom prvenstvu čekao je do 2001, dok na poziciju najboljeg snukeraša na svetu zaseo prvi put tek u maju 2002. Sa 21 trofejom "trostruke krune" (Svetsko prvenstvo, Otvoreno prvenstvo Britanije i masters), još više je odmakao Hendriju. Takođe, u karijeri napravio je preko 1.100 senčuri brejkova (više od 100 poena), dok njegovih 15 maksimalnih brejkova (od 147 poena), još jedan rekord koji sigurno neće uskoro pasti.

Stoga O'Saliven je već najavio da kako se oseća veoma dobro da u sebi ima još dve dobre godine, pa je tako već naredne naciljao osmu planetarnu titulu...

Nadimak raketa

PREPOZNATLjIV nadimak Raketa zaradio je već u prvoj profesionalnoj sezoni. Meč od devet frajmova (partija) uspeo je da pobedi za samo 43 minuta!

Lična karta

*Ime i prezime: Roni O'Saliven

*Datum rođenja i mesto:
5. decembar 1975, Vordlsi
(Velika Britanija)
*Profesionalac: 1992.
*Broj jedan: 284 nedelja
*Rangirane titule: 39
*Nerangirane titule: 35

BONUS VIDEO: NAJGRUBLjE LIGE NA SVETU: Superliga Srbije u vrhu, kako stoje ostali?

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju