ZEČEVIĆ ZA NOVOSTI O SANKCIJAMA RUSKOM SPORTU: "Prošli smo sličan tretman"

N. Iljukić

11. 03. 2022. u 10:01

OLIMPIJSKI komitet Srbije sa posebnom pažnjom prati najnovija dešavanja u Ukrajini.

ЗЕЧЕВИЋ ЗА НОВОСТИ О САНКЦИЈАМА РУСКОМ СПОРТУ: Прошли смо сличан третман

FOTO: Žarko Zečević

Politika se direktno umešala u sport, a potpredsednik OKS Žarko Zečević je, za "Novosti", odgovorio na vrlo konkretno pitanje: kako naša "olimpijska kuća" vidi događanja sa sportistima, klubovima i nacionalnim timovima iz Ruske Federacije kojima je onemogućeno da se neometano bave svojim poslom?

- Bavljenje sportom je univerzalno ljudsko pravo i ono bi kao takvo trebalo da bude dostupno svima. Sport ne poznaje ni boju kože, ni versku, nacionalnu, niti bilo kakvu drugačiju pripadnost, pa bi shodno tome, i na ovaj način svi morali da imaju jednak pristup sportu. Činjenica je da se svet poslednjih dana susreće sa ogromnim izazovima i da se sukobi među narodima produbljuju i intenziviraju. Bez obzira na to što bi sport morao da ostane izvan takvih sukoba, istina je da to utiče i na okolnosti u sportu, što se može videti i kroz odluke koje su nadležna međunarodna sportska tela donela u danima iza nas - kaže Žarko Zečević.

Podsetio je dugogodišnji uspešni sportski radnik na ne tako davnu istorijsku i sportsku prošlost koju vrlo dobro pamte neki naši sportisti i mnogi navijači.

- Naši sportisti su u ne tako davnoj prošlosti prošli veoma sličan tretman sa kojim se susreću sportisti iz Rusije i u potpunosti razumemo teškoće sa kojima se oni trenutno nose. Sa druge strane, budući da smo imali prilike da osetimo užase rata i u našoj zemlji, saosećamo i sa sportistima iz Ukrajine koji svakako nisu u prilici da normalno treniraju i nadmeću se u svojim sportovima. Olimpijski pokret snažno ističe solidarnost kao glavni nosilac vrednosti na kojoj počiva ova ideja. U tom smislu, smatramo da je važno da mi kao organizacija iskažemo solidarnost sa svim sportistima i pomognemo im u okvirima naših mogućnosti, bez obzira na njihovu nacionalnost, posebno imajući u vidu činjenicu da su u pitanju dve zemlje sa kojima imamo snažne sportske i prijateljske veze - zaključio je Zečević.

BONUS VIDEO - Klinac raspametio grobare

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju