POMOĆ SUSPENDOVANIM RUSKIM SPORTISTIMA: Nikita Mazepin osniva humanitarni fond

Novosti online

09. 03. 2022. u 14:28

RUSKI pilot Formule 1 i bivši vozač Hasa Nikita Mazepin najavio je osnivanje fondaciju za podršku sportistima, koji ne mogu da nastupaju zbog političkih razloga.

ПОМОЋ СУСПЕНДОВАНИМ РУСКИМ СПОРТИСТИМА: Никита Мазепин оснива хуманитарни фонд

FOTO: Instagram/Nikita Mazepin

Has je u subotu raskinuo ugovor sa Mazepinom, ali i sa ruskom kompanijom Uralkali koja je bila sponzor tima, nakon vojne intervencije Rusije u Ukrajini.

- Fondaciju će finansirati Uralkali, kroz novac koji je ove sezone bio namenjen za sponzorstvo u Formuli 1 - rekao je 23-godišnji vozač.

Mazepin je sin ruskog milijardera Dimitrija, jednog od akcionara kompanije Uralkali, inače bliskog prijatelja Olega Deripaske.

Kao reakcija na rusku intervenciju u Ukrajini, mnoge međunarodne sportske federacije odlučile su da suspenduju ruske sportiste i otkažu sportske događaje planirane u Rusiji, nakon preporuke Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK).

"Fondacija će dodeliti finansijska i nefinansijska sredstva onim sportistima, koji su proveli svoj život pripremajući se za Olimpijske ili Paraolimpijske igre, ili druge velike događaje, da bi na kraju bili suspendovani i kolektivno kažnjeni, zbog državljanstva koje imaju", dodao je on.

Ova fondacija nosiće naziv "Mi se takmičimo kao jedan", a prema rečima Mazepina pomoć će biti prvo upućena paraolimpijskom timu Rusije, kojem je zabranjen nastup na Zimskim igrama u Tokiju.

Međunarodna automobilska federacija (FIA) ranije je donela odluku da će ruski i beloruski vozači moći da učestvuju na takmičenjima pod neutralnom zastavom.

Za Has će i ove sezone nastupati Mik Šumaher, sin legendarnog vozača Mihaela, dok je privremena zamena za Mazepina, brazilski vozač Pjetro Fitipaldi, unuk dvostrukog svetskog šampiona Emersona Fitipaldija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu