OLIMPIJSKA DRAMA ZA ISTORIJU! Rusko čudo od deteta se kući vraća bez medalje!

D. N.

17. 02. 2022. u 15:23

ODLUKA Sportskog suda za arbitražu da 15-godišnja ruska klizačica Kamila Valijeva sme da nastavi sa nastupima na Olimpijskim igrama u Pekingu nakon što je, sa čudnim zakašnjenjem, obelodanjeno da je pala na doping testu u decembru, omogućilo joj je da se nadmeće u pojedinačnoj konkurenciji. Ali i pored prvog mesta u uvodnom delu finala, tzv. "kratkom programu", u onom drugom, dužem nastupu, veliki pritisak nije izdržala i kući se vraća bez medalje. A kakva je samo to borba za odličja bila... Istorijska.

ОЛИМПИЈСКА ДРАМА ЗА ИСТОРИЈУ! Руско чудо од детета се кући враћа без медаље!

FOTO: Tanjug/AP

Pomenuta devojčica je i sama prethodnih dana govorila koliko joj je bilo teško na debiju na najvećem takmičenju ("sedam sati sam davala izjavu Sudu, uz samo jedan predah... kao da mi nije dovoljno stresa od samog olimpijskog nadmetanja"), a u utorak se takmičila u prvom delu nadmetanja klizačica i - bila najbolja.

Međutim, već tada se videlo da je sputana stresom - pala je na zagrevanju, potom umalo na ledu završila i prilikom prvog takmičarskog skoka, ali u "velikom finalu" nije izdržala pod tim teretom.

Triput je pala i, sasvim očekivano, ostala bez visokih ocena. A time i bez medalje.

Borbu za olimpijski presto je završila potpuno skrhana. Dobila je, za nju skromna, 141,93 boda za "slobodan nastup", što je bio peti rezultat ovog četvrtka, a uz prekjučerašnjih 82,16 u "slobodnom programu", sa ukupno 224,09 bodova zauzela je četvrto mesto na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu.

Nova olimpijska šampionka je postala aktuelna svetska šampionka, 17-godišnja Ruskinja Ana Ščerbakova, koja nije imala najbolji rezultat u slobodnom programu (175,75 bodova je bio drugi najbolji učinak), ali joj je drugo mesto i 80,20 bodova od pre dva dana ukupno donelo 255,95, time i prvo mesto na ZOI 2022.

Ana Ščerbakova u olimpijskom finalu u umetničkom klizanju ( FOTO: Tanjug/AP

Druga je bila njena sunarodnica Aleksandra Trusova, koja je posle četvrtog mesta u kratkom programu (74,60) bila najbolja u slobodnom (177,13), te je takmičenje u Pekingu završila sa 251,73 boda i srebrnom medaljom.

Trusova je imala istorijski program i postala prva takmičarka koja je u jednom takmičarskom nastupu izvela čak pet četvorostrukih skokova.

To joj je i donelo onaj najbolji rezultat od sve 24 učesnice "slobodnog programa", privremeno je bila i prva u ukupnom plasmanu, ali su tek posle nje nastupile Valijeva, koja nije uspela da je prestigne, i Ščerbakova, koja ju je nadmašila.

Aleksandra Trusova, srebrna na Olimpijskim igrama u Pekingu / FOTO: Tanjug/AP

Bronza je pripala Japanki Kaori Sakamoto, koja je u oba nastupa bila treća (79,84 + 153,29, za ukupnih 233,13, što je za nešto više od devet bodova više od učinka 15-godišnje Kamile Valijeve).

Kaori Sakamoto, treća na Zimskim olimpijskim igrama u umetničkom klizanju / FOTO: Tanjug/AP

Kako je okončan doping skandal?

Podsetimo, krajem prošle sedmice obelodanjena je šokantna vest: razlog što je odložena ceremonija proglašenja pobednika u timskom nadmetanju u umetničkom klizanju, a Rusija je tada trebalo da proslavi olimpijsko zlato u ekipnoj konkurenciji, bio je pozitivan doping test Valijeve.

Međutim, medicinski nalaz u kome se tvrdi da je u njenom uzorku pre početka Igara pronađena supstanca trimetazidin (koja je sastavni deo leka za srčane tegobe), proglašen je na hitnom zasedanju Suda nedovoljnim, a "svakako zakasnelim" da bi se spektakularna klizačica suspendovala iz daljeg takmičenja.

Ipak, sudsko rešenje nije sprečilo MOK da donese nesvakidašnju, a po mišljenju brojnih medija Rusije, skandaloznu odluku.

 

Olakšavajuća okolnost - godina rođenja

Podsetimo, Valijeva je test obavila pre pekinških Igara, ali kao da se planski čekalo da nadmetanja počnu pa da se rezultat objavi. 

I to šest sedmica nakon što je naučnicima bio poznat.

A kada je taj test, urađen u laboratoriji u Stokholmu, obelodanjen, Rusi su već osvojili timsko zlato, a čudesna Valijeva se spremala da pokori planetu i u individualnom nastupu.

Ruska antidoping agencija (RUSADA) je, po automatizmu, izrekla suspenziju mladoj takmičarki, što mora da se uradi kada se pojavi pozitivan doping nalaz, ali je njena i žalba nadležnih za tamošnje umetničko klizanje urodila plodom, pa je od "svojih" - dobila zeleno svetlo.

Međutim, Svetska antidoping agencija, Međunarodni olimpijski komitet i Međunarodna klizačka unija zatražili su suspenziju od Suda za sportsku arbitražu, ali...

Tamo su naleteli na "Izvinite, ali - ne može".

U hitnom zasedanju tročlanog sudskog veća, i to u jednom pekinškom hotelu, doneta je odluka da se Valijevoj dozvoli da se takmiči.

Istaknuto je najpre da ona spada u 'zaštićene osobe' po Svetskom antidoping pravilniku. Po njemu, takmičari koji nemaju 16 godina starosti 'ne mogu zvanično da budu proglašeni za krive za neki antidoping prekršaj'. 

FOTO: EPA/EFE

Tome se dodaje da bi "eventualno suspendovanje devojke, koja pritom nije ni bila pozitivna na nedozvoljene supstance u Pekingu, moglo da dovede do nesagledivih posledica, u datim okolnostima".

Sud je istakao i da je "problematični" test urađen još 25. decembra, a rezultat nije obelodanjen do 8. februara, što je ocenjeno kao "ozbiljan problem" po pitanju "pravovremenosti", a time i smanjena mogućnost Valijeve da pripremi valjanu odbranu.

Rusko zlato i dalje pod znakom pitanja

U odluci Suda se nagoveštava da bi "naknadnim, posebnim istragama" trebalo utvrditi konačan poredak u ekipnom takmičenju.

Rusija bi, dakle, mogla da izgubi zlatnu medalju u timskom nadmetanju klizača. Rusi su, inače, ubedljivo dobili konkurenciju (skupili su 74 boda, drugoplasirani Amerikanci 65, a trećeplasirani Japanci 63; pa i ne čudi prilično "radovanje" u američkim medijima posle prvobitnog objavljivanja pomenute informacije).

Ostaje da se vidi da li će Valijeva i ostatak reprezentacije Rusije (koju čine čine još Mark Kondratjuk, zatim sportski par Anastasija Mišina i Aleksander Galijamov, te plesni tandem Viktorija Sinicina - Nikita Kacalapov) ostati olimpijski šampion, ili će im naknadnom odlukom nadležnih sportskih instanci to možda biti oduzeto.

Kako je Kamila Valijeva oduševila planetu?

Kamila Valijeva je prva klizačica u istoriji koja je na velikom takmičenju izvela četvorostruki skok.

Zapravo, uradila je to dvaput na svom nastupu u pomenutom timskom nadmetanju.

Mlada Ruskinja je u Pekingu, uz zvuke Ravelovog "Bolera", izvela četvorostruki salhov, pa kombinaciju četvorostrukog i trostrukog tulupa, da bi na kraju pokušala još jedan četvorostruki tulup koji ipak nije uspela da izvede, ali je trijumf začinila trostrukim akslom.

Bonus video: Najveći olimpijski skandal - Pendrekom prebijena klizačica da bi druga pobedila

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRBIN PRVAK TURSKE: Slobodan Kovač i bankari” zaključali šampionsku krunu