KRALJICA SPORTOVA "ŠMINKA" ARENU: Najveća dvorana u regionu poprima novi izgled za SP u atletici (FOTO/VIDEO)

Novosti online

28. 01. 2022. u 11:40

SMOTRA najboljih atletičara planete koja će biti održana u prestonici Srbije bliži se munjevito. Svetsko atletsko prvenstvo u dvorani zakazano je za period od 18. do 20. marta 2022. godine u našoj najsavremenijoj višenamenskoj hali za sport, kulturu, zabavu, izložbe, sajmove i druge manifestacije, lepotici kojom se ponosimo - Areni.

КРАЉИЦА СПОРТОВА ШМИНКА АРЕНУ: Највећа дворана у региону поприма нови изглед за СП у атлетици (ФОТО/ВИДЕО)

Atletski savez Srbije

Građevinski radovi na izgradnji podkonstrukcije i atletske staze u Areni su u punom jeku, a njihov kraj planiran je za finiš februara. Upravo zbog vrednosti koje promoviše atletika, Srpski atletski savez, Beograd i cela Srbija posvećeni su organizaciji ovog velikog događaja, sa željom da atletičari imaju najbolje uslove za takmičenje i da gledaoci uživaju u vrhunskim nadmetanjima.

Drugi put u svojoj istoriji u jednom od simbola našeg glavnog grada, Arena biće ispunjena atletskim bojištima koji će pokriti kompletnu površinu poda, pa je iz tog razloga izvršena demontaža kompletnih tribina sa nivoa 100 na istočnoj i zapadnoj strani. Prilikom izgradnje borilišta biće upotrebljeno 120 tona čelika za potkonstrukciju i 100 tona čelika za atletsku stazu.

- U Areni će biti podignut nivo poda na visinu od tri metra, što znači da će biti postavljena privremena podna potkonstrukcija od montažno-demontažnih čeličnih elemanata i drvenih greda i ploča na celokupnoj površini poda od oko 5000 kvadratnih metara. Na podignuti pod montira se atletska staza, koja se sastoji od metalne konstrukcije visine 50cm na ravnom delu, a po obodnim delovima i do 120 centimetara. Gornji sloj staze je podloga od tartana koji prema svojim tehničkim karakteristikama i kvalitetu proizvoda zadovoljava visoke standarde koje propisuje Svetska atletika, rekao nam je koordinator za izvođenje radova Boris Trmčić.

U okviru staze biće postavljenja kružna atletska staza dužine 200 metara i središnja staza za sprint dužine 60 metara, a između njih će biti postavljena borilišta za skok udalj i troskok, bacanje kugle, skok s motkom i skok uvis.

- Radovi na stazi sastoje se iz tri faze. U prvoj fazi se postavlja privremena podna potkonstrukcija i preko nje metalna konstrukcija atletske staze i završni sloj drvenih ploča. Drugu fazu čini oblaganje kompletne površine tartanom, u završnoj se obeležavaju staze za kružne trke i središnja sprinterska staza, vrši se sertifikacija i unosi se oprema za sva borilišta (skok udalj i troskok, bacanje kugle, skok s motkom i skok uvis) – objašnjava koordinator za izvođenje radova Boris Trmčić.

Staza će biti u istoj visini kao i prvi red publike na nivou 200 (na visini od 3,5 metara od nivoa poda Arene).

S obzirom na to da je sama staza podignuta na 3 i po metra od poda Arene, publika na nivou 400 dobija odličnu vizuru i preglednost za praćenje atletskih nadmetanja.

- Još 49 dana nas deli od najveće sportske manifestacije koja će ove godine biti održana u Beogradu i jedne od najvećih u svetu. Ponovo okrećemo novi list istorije, Svetski šampionat u dvorani u atletici je još jedna sjajna prilika za promociju sporta, ali i Beograda i Srbije, da promovišemo zdrave stilove života, ali i sportsku kulturu po kojoj smo poznati širom planete kroz istoriju - zaključio je Predrag Momirović, direktor takmičenja SP 2022.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANJE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre Pariz 2024

PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANjE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre "Pariz 2024"

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to Rusija naziva, još jednom je u prvi plan izbacio i sport. A kako najnovije vesti na temu "sportske sankcije Rusima" uopšte nisu naivne, poslednja dešavanja i dosad najveće poniženje za sportiste Ruske Federacije doveli su i do reakcije ruskog predsednikam Vladimira Putina.

18. 03. 2024. u 15:33

Komentari (0)

POLARNI MEDVEDI: Simboli Arktika i naše odgovornosti