NAJBOLJI VATERPOLISTA SVETA FILIP FILIPOVIĆ ZA "NOVOSTI": "Vredelo je svako odricanje"

Slobodan Krstović

19. 12. 2021. u 10:01

FILIP Filipović je još jednom učinio Srbiju ponosnom. Levoruki maestro je na kraju reprezentativne karijere dobio još jedno veliko priznanje: sinoć je na Gala večeri Svetske plivačke federacije u Abu Dabiju treći put proglašen za najboljeg igrača na planeti. Pre toga laureat je bio 2011. i 2014. Ali, poslednje priznanje je doživeo veoma emotivno.

НАЈБОЉИ ВАТЕРПОЛИСТА СВЕТА ФИЛИП ФИЛИПОВИЋ ЗА НОВОСТИ: Вредело је свако одрицање

FOTO: AP

- Smatram s obzirom na kraj reprezentativne karijere da bi to bilo to što se tiče nagrada od strane FINA i kao što sam rekao mogu samo da budem zahvalan Bogu što sam se rodio u generaciji ovih momaka i što zaista treba da im budem zahvalan do kraja života - naglašava u telefonskom razgovoru za "Novosti" Filip Filipović.

Nekadašnji kapiten "delfina", koji se od reprezentacije oprostio posle OI u Tokiju, smatra da ova nagrada, kao i prethodna priznanja, pripadaju ekipi.

- Ja sam samo jedan koga je ekipa u jednom trenutku izdvojila i eto došao sam do izražaja. Ali to je samo plod timskog duha i zalaganja i odricanja i svega onoga što smo prošli da bi se na kraju ovako završila godina. Na bolji način nisam mogao da zamislim kraj reprezentativne karijere i zato imam potrebu da zahvalim pre svega njima i treneru Dejanu Saviću i svim ljudima koji su bili tu svih ovih godina - ističe Filipović, koji je u Tokiju bio MVP olimpijskog turnira.

Na opasku da se nekako očekuje da on bude nagrađen Filip uzvraća:

- Iskreno, jesam jedan od predvodnika ove generacije i to svi znamo. Samo, da nije bilo ovih momaka, od najmlađeg do najstarijeg, sigurno da ništa od ovih priznanja ne bih ni dobio, a ne bismo ni osvajali trofeje. S obzirom na timsku igru koju vaterpolo predstavlja ne mogu da se ne osvrnem na saigrače, kojima najveći deo ovog priznanja pripada.

Naša selekcija, koja je u Tokiju drugi put zaredom osvojila OI, skup je lidera koji su se stavili u službu ekipe. A to nije nimalo lako.

- To je jako teško u bilo kom sportu, ali kada odrastate zajedno, kada kroz detinjstvo delite i loše i dobre stvari, kada živite u dosta da kažem u surovim okolnostima, onda znate da cenite neke stvari i lična sujeta ne dolazi na videlo. Jednostavno, mi smo od najmlađih generacija do seniorske selekcije odrasli zajedno i vukli jedne druge i na kraju se ispostavilo da je ovo prava simbioza, šest, sedam, deset različitih igrača, ponajviše asova. Da je teško, teško je verovatno. Da nije bilo Dejana Savića i ostalih trenera teško da bismo mi mogli da funkcionišemo ovako i osvojimo sve što se može. U tome je njihov kvalitet i veći, ne samo kao trenera, već kao pedagoga i vrsnih stručnjaka - objašnjava Filipović.

Kada običan čovek pogleda šta je sve u karijeri osvojio Filipović, od trofeja do priznanja, izgubi se. Malo ko može da se pohvali takvom ličnom kartom...

- Veoma sam mlad zaigrao za mlađe selekcije, posle i u A reprezentaciji. Dugo je trajalo. Mogu samo da kažem da sam ponosan i ne bih komentarisao šta, koliko. Svestan sam koliko je tu medalja i priznanja iza mene, ali jedino mogu da kažem da je vredelo svakog treninga, svakog odricanja i žrtvovanja mnogih stvari koje sam stavljao pred sebe i za vaterpolo i za ekipe. Ovako se vratilo, ne žalim ni za jednom stvari koju sam uradio što se tiče sporta, jer kao što ste videli vratilo se na najbolji mogući način - ističe Filipović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024