DRAMA U FORMULI 1: Ferštapen i Hamilton poravnati ulaze u poslednju trku, ali Holanđanin može i do titule već u DŽedi? (FOTO)

Novosti online

29. 11. 2021. u 19:17

PRETPOSLEDNJA runda Šampionata formule 1 održava se ovog vikenda u Saudijskoj Arabiji, a najbrži cirkus mogao bi da dobije novog vladara baš na ulicama DŽede, grada na obali Crvenog mora.

ДРАМА У ФОРМУЛИ 1: Ферштапен и Хамилтон поравнати улазе у последњу трку, али Холанђанин може и до титуле већ у Џеди? (ФОТО)

FOTO: EPA

Maks Ferštapen ima priliku da postane prvi Holanđanin okićen šampionskim lovorom u Formuli1 i istovremeno spreči Luisa Hamiltona da po broju titula pretekne legendarnog Mihaela Šumahera.

FOTO: EPA

Da bi do toga došlo, Ferštapen mora da napravi razliku od 18 bodova u DŽedi, a za to postoje četiri moguća scenarija:

  • Ukoliko Holanđanin pobedi sa najbržim krugom, Britanac ne sme da bude plasiran bolje od šestog mesta.
  • Ako Ferštapen prvi prođe kroz cilj, a Hamilton bude sedmi ili slabije plasiran, bez obzira na to ko osvoji dodatni poen za najbrži krug, imaćemo novog šampiona.
  • Ako Ferštapen bude drugi i odveze najbrži krug, a Hamilton bude deseti ili lošije plasiran.
  • Ukoliko Holanđanin osvoji drugo mesto bez najbržeg kruga, a Hamilton ostane izvan Top 10.

Treba istaći da je malo verovatno da se ostvari ijedan od četiri predložena scenarija, jer je tokom ove sezone Ferštapen samo jednom uspeo da napravi razliku od 18 poena nad Hamiltonom. Bilo je to na trci u Monte Karlu, kada je trijumfom izbio na prvo mesto u generalnom plasmanu, jer je Britanac trku završio na sedmom mestu, uz najbrže odveženi krug.

U slučaju da vozači završe sa istim brojem poena, šampion će biti Ferštapen zbog većeg broja prvih mesta (Hamilton ima dva trijumfa manje, ali ukoliko pobedi na obe preostale trke prestići će Ferštapena po broju bodova).

Najluđi scenario bio bi da Hamilton pobedi u DŽedi uz najbrži krug, a da Ferštapen završi kao drugoplasirani, jer bi u tom slučaju dva rivala u poslednj trku u Abu Dabiju ušli bodovno poravnati sa po 369, 5 poena.

FOTO: EPA

S druge strane, Hamiltonov Mercedes vodi u generalnom plasmanu konstruktora, a za potvrdu titule potrebno im je da osvoje 40 bodova više od Red bula, kome trenutno beže samo pet bodova.

FOTO: EPA

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)