ŠAMPIONAT SE RAZVODNIO: Selektor Severne Makedonije Duško Nikolić nije impresioniran Evropskim prvenstvom za odbojkaše

Slobodan Krstović

18. 09. 2021. u 22:29

NAŠ poznati trener Duško Nikolić, koji je od jula ove godine selektor odbojkaša Severne Makedonije, nije impresioniran onim što je video na 32. EP u Poljskoj, Češkoj, Finskoj i Estoniji.

ШАМПИОНАТ СЕ РАЗВОДНИО: Селектор Северне Македоније Душко Николић није импресиониран Европским првенством за одбојкаше

FOTO: D. Stjepanović

Iskusni strateg koji se bavi i stručnim pitanjima u Partizanu, smatra da Stari kontinent još nema 24 veoma kvalitetne selekcije. Inače, zavesa na Šampionat spušta se večeras finalnom utakmicom u Katovicama, a sinoć su se u polufinalu sastali: Poljska - Slovenija i Srbija - Italija.

Trofejnom treneru je ovo bilo treće evropsko prvenstvo. Pre četiri godine bio je pomoćnik Nikole Grbića, kada je Srbija u Poljskoj uzela bronzu, a pre dve član stručnog štaba Severne Makedonije.

- Svaka država domaćin je bila u nekom povlašćenom položaju, što je možda i očekivano što se tiče rasporeda utakmica i rasporeda treninga. Jednostavno, mislim da 24 reprezentacije na Evropskom prvenstvu, ma koliko god želeli da promovišemo odbojku, utiču na slabiji kvalitet. Te reprezentacije, neću da kažem da je moja selekcija bila u jednoj od težih grupa, nisu doprinele nekom kvalitetu. Naročito, mislim da grupa u Talinu (Estonija) uz dužno poštavanje nije bila kvalitetna. Mislim, da se kvalitet rasplinuo. Ne govorim iz ugla što Severna Makedonija nije napravila zapažen rezultat, već što mislim da bi trebalo povesti računa za neka buduća vremena i odgovoriti na pitanja šta, kako i koliko reprezentacija treba da učestvuje na Šampionatu Starog kontinenta - ističe Nikolić.

Nekadašnji igrač Partizana, Milicionara, Budve i Crvene zvezde podvlači da se posle prvog kruga nisu izdvojene favorite.

- U nokaut fazi ostali smo bez olimpijskog pobednika, Francuske, srebrne iz Tokija Rusije, Nemačka, Turske, među favorite ubrajam i Bugarsku. U top četiri su četiri selekcije, koje su to zaslužile, Pre svega mislim na Poljsku, Srbiju, pa i Italiju, dok je Slovenija pokazala da ima kontinuitet dobrih rezultata. Ne zaboravimo da su pre dve godine u polufinalu EP eliminisali Poljsku. Srbija je potvrdila kvalitet, dok Italija ima mladost, koja se pokazala izuzetno u dosadašnjem toku prvenstva. Sigurno je da su ekipe koje su izborile polufinale to svojim kvalitetom i zaslužile - podvlači Nikolić.

Na Šampionatu nije bilo previše iznenađenja. Uostalom, evropska odbojka uvek ima sedam, osam selekcija koje su kadre da se bore za sam vrh. Ipak, izdvajaju se pobeda Turske na startu Prvenstva nad Rusijom (3:1) i Češke u osmini finala nad olimpijskim pobednikom, Francuskom - 3:0.

- Ako mi verujete na reč, ja sam bio svestan kvaliteta Turske još u januaru ove godine. To je mlada reprezentacija koja će tek beležiti dobre rezultate. Za mene stvarno nije bilo iznenađenje pobeda Turske nad Rusijom. Takođe, iznenađenje je pobeda Češke nad Francuskom. Jer, Francuska je bila izraziti favorit. Doduše možda su se zadovoljili osvajanjem olimpijskog zlata u Tokiju - ističe Nikolić.

Prekaljeni trener smatra da su Turska i Italija doneli nešto novo, kao i da se odbojka sve više zasniva na servisu.

- Turska je promovisala Adisa Lagumdžija i mladog Erdona Mandiračija, primača od 20 godina. Opet, Italija je promovisala mladog Mikaleta. Novosti u igri su da je servis sve jači, da se igra zasniva na fizičkoj sposobnosti odbojkaša. Ekipa koja ima po četiri, pet dobrih servera sigurno će napraviti rezultat. Videli ste kako serviraju Rusija, Turska, Srbija, Italija, sve se bazira na snažnom servisu, kasnije u bloku, odnosno kontranapadu. Tu je zabeležen najveći napredak odbojke - smatra Nikolić, koji ne zna da li će i naredne godine sedeti na klupi Severne Makedonije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)