VAR NIKOGA NE VARA: Prvi put u istoriji večitih derbija sudije će moći lakše da dišu

Nedeljko Iljukić

18. 09. 2021. u 22:02

JOŠ od onog hladnog januara, pred Božić 1947, pa sve do danas, nagledali su se fudbalski navijači svega i svačega na večitom derbiju.

ВАР НИКОГА НЕ ВАРА: Први пут у историји вечитих дербија судије ће моћи лакше да дишу

FOTO: N. I.

Partizan i Crvena zvezda su bili sportski ukras Jugoslavije, ostali su dva najkrupnija dragulja u srpskom fudbalu. Nije prošao derbi, a da se dan posle njega nije do najsitnijeg detalja analizirao svaki gol, svaka šansa, svaki sporni detalj. Od tezge na pijaci, do kabineta predsednika države. Nijedan!

Pred nedeljni, 165. večiti derbi, Srbi mogu da odahnu. I pre nego što nešto bude sumnjivo na terenu, o tome će, pored glavnog arbitra Novaka Simovića, da sudi i presudi VAR tehnologija, prvi put u istoriji međusobnih duela naših velikana. FSS je ovu novotariju konačno uveo i u delo sproveo pre nekoliko meseci i danas će iz jedne od četiri sjajno opremljene sobe u Staroj Pazovi da bude moguće da se isprati ili ispravi svaki sporni detalj.

Novaku Simoviću će od velike koristi biti kolega Srđan Jovanović, ocenjen od stručne javnosti kao najbolji srpski arbitar, koji će biti glavni VAR sudija, uz pomoćnika (AVAR) Uroša Stojkovića.

Iz kategorije priča "šta bi bilo da je bilo" mogu da se izvuku neki događaji i najveće sudijske greške u večitim derbijima.

Seća li se danas iko gola sa pola terena Dragana Stojkovića Piksija iz 82. derbija 1988, koji je poništen zbog pravila, da nije bilo bitno da li igrač kojem je lopta upućena utiče na igru (a lopta je išla ka Bori Cvetkoviću).

Seća li se iko Dragana Ćirića, koji je sebi asistirao rukom za gol u Humskoj 1 u 107. derbiju. Mlađe generacije se sigurno sećaju novijeg doba i grešaka na štetu Partizana.

Prva ide na dušu sudije Grujića koji je u novembru 2011. izgleda jedini na stadionu Zvezde u 141. derbiju video da je Nemanju Rnića lopta u šesnaestercu pogodila u ruku, a pogodila ga je u butinu.

Šta tek reći o detalju iz 153. derbija, kada je lopta pre vodećeg gola Zvezde (Kanga) celim obimom prešla gol-aut liniju, a grešni sudija Srđan Obradović ostao nem, iako je bio arbitar iza Partizanovog gola.

Foto: Printskrin

SPORNO Detalj sa 153. derbija i gol Boaćija

Ipak, i danas se najviše priča o priznatom golu Zvezde u 158. derbiju, kada je Vladimir Stojković odbranio šut Boaćija, a sudija Grujić sa pomoćnicima procenio da je lopta celim obimom prešla gol-liniju.

Od večeras ovakvih stvari više neće biti. Na delu je - VAR. I nema laži i prevare!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!