ZAVISI OD "ORLOVA" Marko Podraščanin optimista pred nokaut fazu Evropskog prvenstva

S. KRSTOVIĆ

09. 09. 2021. u 20:12

NIKOGA ne potcenjuju, ali odbojkašima je sigurno pao kamen sa srca kada su saznali da će u osmini finala 32. EP u nedelju u Gdanjsku igrati sa Turskom.

ЗАВИСИ ОД ОРЛОВА Марко Подрашчанин оптимиста пред нокаут фазу Европског првенства

Marko Podraščanin Foto: N.Paraušić

Jer, sve je govorilo da će sudariti sa Rusijom, koja je na startu grupe C u Tampereu neočekivano izgubila od Turske. Ali, Finci su igrali i za nas i poslali nam objektivno slabijeg rivala na početku nokaut faze.

- Pre početka šampionata očekivali smo slabiji raspored, ali kada su Turci dobili Ruse u njihovoj grupi onda smo bili "osuđeni" da u osmini finala igramo sa olimpijskim vicešampionima. Međutim, Finska je pobedila Turke, gurnula ih na treće mesto grupe C, tako da ćemo igrati sa Turcima i kasnije eventualno u četvrtfinalu sa Holandijom. Žreb nam se nenadano namestio i dobili smo lakši put do polufinala - ističe u telefonskom razgovoru za "Novosti" Marko Podraščanin.

Evropskim prvacima ni na kraj pameti ne pada da olako shvate duel sa Turcima.

- Na papiru oni jesu lakši rival od Rusa, ali ne zaboravimo da su ih pobedili na startu takmičenja. Turska ima jako dobru ekipu sa nekoliko odličnih igrača. Igraju stvarno lepu odbojku. Gledali smo ih protiv Finske i svakako ne smemo da ih potcenimo. Ali, budimo i realni. Mnogo toga će zavisiti od nas i u osmini finala i u eventualnom četvrtfinalu.

Ako odigramo kako znamo i umemo mislim da možemo da pobedimo u obe utakmice, kako bismo se plasirali u polufinale, što nam je bio i cilj - podvlači Podraščanin.

Marko je uoči puta za Poljsku iskazao uverenje da će doći nasmejani u Katovice, gde će se održati polufinale i finale, 18. i 19. septembra.

- Nama je na svakom turniru, naročito na evropskim prvenstvima, cilj polufinale. U tom slučaju 90 posto imaš medalju u rukama.

HOLANĐANI I ITALIJANI

- REKAO sam uoči puta da će ovo biti čudno EP sa mnogo iznenađenja. Najveće je Holandija, koja je osvojila prvo mesto u grupi C, koja se ukršta sa nama. Otkrovenje turnira, po mom mišljenju, jeste Italija, koja je dosta lagano osvojila grupu B. Svakako će biti još iznenađenja, očekujem na F4 i neku selekciju koja ne pripada vrhu. Nadam se, što se nas tiče, da iznenađenja neće biti - kaže Podraščanin.

Najvažnije je da podižemo formu iz utakmice u utakmicu, realno poslednji meč u Krakovu protiv Grčke nije bio bitan, jer smo bili svakako drugi pobedili ili izgubili sa 3:0. Prve četiri utakmice smo odigrali izuzetno dobro, naročito protiv Poljaka, koji su po mom mišljenju glavni favoriti za osvajanje zlata, s obzirom na to kako su prošli na Olimpijskim igrama i da igraju kod kuće. Tursku i Holandiju ne smemo da potcenjujemo, znamo da dosta toga zavisi od nas. Od juče smo kompletni, pridružio nam se kapiten Nemanja Petrić, koji je bio na terapijama u Beogradu. Trebalo bi da maksimalno shvatimo duel sa Turskom, jer znamo da nas pobeda vodi dalje, a poraz kući - naglašava Podraščanin.

Trofejni bloker podvlači da je čudan sistem takmičenja, jer su za šest dana odigrali pet utakmica, a potom je usledila pauza od četiri dana.

- To je stvarno puno. Ipak, prekjuče smo imali dva ozbiljna treninga u Krakovu, a imaće još dva danas u Gdanjsku. Moramo da održavamo i podižemo formu u nokaut fazi - ističe Podraščanin.

Marko smatra da, ipak, nije prenaporno za igrače:

- Srećom, sve vreme smo u Poljskoj. Vidim da nas je publika lepo prihvatila, da je na našoj strani jer je dosta naših odbojkaša igralo ili će igrati u novoj sezoni u Poljskoj. Ovo je zemlja odbojke i stvarno je velika čast i privilegija igrati u njoj.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest