NEVIL IMA 20 GODINA I U ODLIČNOJ JE FORMI Marko Milenković na konju veteranu juriša na šestu titulu LJubičevskog viteza

Dušanka NOVKOVIĆ

29. 08. 2021. u 11:07

TRENER konja Marko Milenković (30) iz Požarevca, petostruki ljubičevski vitez, ovih dana na gradskom hipodromu vredno trenira za "Ljubičevske konjičke igre", 58. po redu, zakazane za prvi vikend septembra.

НЕВИЛ ИМА 20 ГОДИНА И У ОДЛИЧНОЈ ЈЕ ФОРМИ Марко Миленковић на коњу ветерану јуриша на шесту титулу Љубичевског витеза

Foto Arhiva

Tada će Marko pokušati da osvoji i šestu titulu, što je do sada pošlo za rukom samo višebojcu Siniši Stokiću. Sve dosadašnje titule Marko je osvojio sa vernim konjem Nevilom, sa kojim kreće i u novi pohod na pobedu.

- Nevil ima 20 godina i u odličnoj je formi. Na njega godine ne utiču, tako da sam siguran da može da se takmiči bar još pet godina. On je engleski punokrvni konj i to je najbolja trkačka rasa na svetu, jer su odlični i za kasačke i galopske trke i za preskakanje prepona - kaže Marko.

Sa njim pričamo u krugu gradskog hipodroma, na prostoru gde su smeštene štale i padoci za konje, koji većinom pripadaju privatnim vlasnicima, kao što je slučaj i sa Nevilom.

- Nevil nije moj konj, ali mi ga je njegov vlasnik poverio na staranje, treniranje i takmičenje. Imam i sopstvenog konja, kupio sam ga pre dve godine od ergele "Ljubičevo", ima pet godina i zove se Mega Bum. Svakodnevno i sa njim treniram, tako da može, u slučaju potrebe, da zameni Nevila - priča Marko.

On svakog dana, sem nedelje, trenira na hipodromu i sa ljubičevskim višebojcima, kako bi svi bili spremni za konjičke igre u septembru.

Titule

MARKO je do sada osvojio pet titula ljubičevskog viteza, koliko su stekli samo Rade Milovanović i Davorin Živković. Ukoliko ove godine osvoji i šestu, dostići će Sinišu Stokića, pa će naredne godine imati priliku da postavi novi rekord sa sedam titula.

Ljubičevski višeboj najatraktivnije je takmičenje na LjKI, i u njemu mogu da učestvuju samo konjanici sa područja Požarevca, koji su najmanje tri godine aktivni članovi Konjičkog društva "Knez Mihailo". U njemu se učesnici bore za titulu "ljubičevski vitez", u veoma teškim i zahtevnim disciplinama u kojima su bitni i umeće i sreća, ali i pouzdan konj - seča sabljom, kurirsko jahanje i gađanje kopljem, strelom i topuzom. Pobednik višeboja osvaja novčanu nagradu, viteški plašt i sablju, sa ugraviranim natpisom "Ne vadi me bez povoda, ne vraćaj me bez časti".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)