NISAM VIDEO TAKVOG BORCA: Nenad Stekić je bio čudo, govorio je da mu bolest ne može ništa

S. KRSTOVIĆ

20. 07. 2021. u 10:00

OD idola do prijatelja. Milorada Jovančevića, kao i celu njegovu porodicu, duboko je pogodila smrt legendarnog Nenada Stekića. Nekadašnji reprezentativac u skoku udalj, a danas trener, upoznao je dugogodišnjeg evropskog rekordera (8,45 m) po dolasku u Crvenu zvezdu. I družili su se do poslednjih Stekićevih dana.

НИСАМ ВИДЕО ТАКВОГ БОРЦА: Ненад Стекић је био чудо, говорио је да му болест не може ништа

FOTO: privatna arhiva

 - Poznavali smo se dugo, trenirali zajedno kod Aleksandra Marinkovića, u to vreme jednog od najvećih trenera Jugoslavije, Evrope. Nisam bio šampion, jer je on bio neprikosnoven. U početku mi je bio idol, a vremenom postao prijatelj. Znamo da je Nenad dugo bio evropski rekorder, da je preko sto puta skočio duže od osam metara, da ima tri evropska srebra, da je pet godina bio najbolji na svetskoj rang-listi. Ali, ono što mnogi ne znaju jeste da je, osim što je bio vanserijski skakač udalj, bio i talentovan za sve sportove, košarku, tenis, neverovatno je sa kakvom lakoćom je igrao i koliko je bio vispren - priseća se Jovančević.

Milorad ističe da je uvek mogao da se osloni na Stekića...

- I dok smo zajedno trenirali nesebično me je savetovao. Čak i sada kada sam sina Strahinju trenirao često je dolazio na moj poziv, davao nam instrukcije - kaže Jovančević.

Kao veliki šampion Nenad je često bio pod velikim psihičkim pritiskom.

- Svaki sportista se na svoj način nosi se presijom. Jednostavno, od njega se uvek očekivalo najviše. Čim napravi odličan rezultat pred veliko takmičenje, sjate se novinari oko njega. To je teško podnosio, nije bio takav, što je na kraju i priznao. Nenad nije bio čovek za medalje, bio je čovek za velike rezultate. I to je pravio, u toj statistici je jedan od najvećih svetskih atletičara - naglašava Jovančević.

Poslednjih godina Stekić se hrabro nosio sa teškom bolešću:

- Imao je neku vrstu Alchajmerove bolesti. Otkazivali su polako organi, noge, ostao je u kolicima, izgubio govor. Iz dana u dan je bilo sve teže da bi se na kraju završilo tragično. Šokirao sam se koliko je bio pozitivan u toj bolesti. Nije mario za nju, govorio je: "Ja sam svetski skakač, ne može bolest da me uništi". Nisam mogao da verujem kakvu snagu ima, bolest nije priznavao do kraja. Do poslednjeg susreta koliko je mogao da priča, rekao je: "Šta sad da radim, naživeo sam se, nemam razloga da žalim, to nas sve čeka jednog dana". To je bio naš poslednji razgovor, mada je više glavom potvrđivao na moja pitanja - s bolom priča Jovančević.

FOTO: privatna arhiva

Milorad kaže da od Stekića mladi skakači mogu mnogo da nauče:

- Ko je hteo mogao je da nauči dosta od Nenada. Ima dosta video-snimaka, mogli ste u svakom trenutku da vidimo kakav je bio. Nenad je najveći tehničar svih vremena u skoku udalj, to sa sigurnošću mogu da kažem. Skakao je sa lakoćom, on je u 40. godini skakao 7,95 metara... Bio sam veoma dirnut kada sam preksinoć na RTS gledao Nenadove skokove. Kao da je sada, a ne da je prošlo 30, 40 godina. Šta ćete, takav je život.

Sahrana u sredu

NENAD Stekić biće sahrenjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju, u sredu, 21. jula. Opelo počinje u 15.00.

Istog dana (12.00) održaće se komemoracija u Medija centru FK Crvena zvezda, zapadna tribina, saopštili su iz Atletskog kluba Crvena zvezda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024