IZ ZRENJANINA U SUBOTICU: "Ključ Balkana" promenio vlasnika

B.Grujić

08. 07. 2021. u 22:39

GRADONAČELNIK Zrenjanona Simo Salapura u kulturnom centru Kolo, u mađarskom gradu Morahalom, vratio je Ključ Balkana gradonačelniku Morahaloma Zoltanu Nogradiju, koji ga je zatim predao gradonačelniku Subotice Stevanu Bakiću.

ИЗ ЗРЕЊАНИНА У СУБОТИЦУ: Кључ Балкана променио власника

foto: Grad Zrenjanin

Subotica će, nakon Zrenjanina, koji je bio prvi nosilac Ključa Balkan, u narednih godinu dana biti domaćin i  organizator različitih programa u Kolu i predstaviti svoje kulturne, ekonomske, društvene i verske vrednosti.

Poznat kao banja i izletište u blizini mađarsko-srpske granice, Morahalom je grad otvorenog srca i veoma posvećen pograničnom suživotu i dobrosusedskim odnosima, a od 2019. godine obeležava 8. jul kao Dan Srbije u Mađarskoj, dodeljivanjem prelaznog ključa i obezbeđivanjem mogućnosti za predstavljanje u regionu Homokhat nekog grada iz Srbije.

Dan Srbije ove godine, počeo je bogosluženjem u pravoslavnoj kapeli Živonosni istočnik, a nastavljen je kulturno-umetničkim programom u izvođenju Subotičke filharmonije.

Osim čelnika Morahaloma, Zrenjanina i Subotice, današnjoj svečanosti prisustvovali su i Aleksandar Farkaš, ataše u ambasadi Srbije u Mađarskoj i Pal Nemeš, poverenik Vlade Republike Mađarske.

- Velika je čast što je Zrenjanin prvi grad iz Srbije koji je poneo ključ, a prijateljima iz Subotice želim da nastave gde smo stali, da kroz nove programe i dešavanja u Srpskom kulturnom centru Kolo neguju i jačaju kulturne vrednosti i toleranciju s obe strane granice - naglasio je Simo Salapura, gradonačelnik Zrenjanina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna