INTERVJU Božidar Maljković: Ceo tim u Tokiju ginuće za Srbiju!

Nedeljko Iljukić

18. 07. 2021. u 12:00

ZA sve u životu postoji prvi put. Pa i za 32. Letnje olimpijske igre koje će se od 23. jula do 8. avgusta održati u Tokiju. Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković predvodi veliku delegaciju u kojoj je 86 sportista.

ИНТЕРВЈУ Божидар Маљковић: Цео тим у Токију гинуће за Србију!

Foto arhiva VN

U predvečerje najvećeg planetarnog sportskog događaja koga je virus korona takođe sportski, marketinški i na svaki drugi način osakatio, Božidar Maljković, kako i dolikuje nekadašnjem treneru mnogih košarkaških šampiona, napravio je najavu koja može samo da motiviše.

* Tek nekoliko dana deli nas od početka Igara u Tokiju. U kakvoj su formi i u kakvom raspoloženju naši takmičari?

- Znamo da su zbog pandemije virusa korona mnoga takmičenja otkazana protekle i ove godine. To je sigurno ostavilo traga na formu sportista. A onda opet, u kratkom razdoblju, neki su imali i previše takmičenja kako bi probali da sve nadoknade. Uzmimo za primer žensku košarkašku reprezentaciju Srbije koju predvodi Marina (ćerka predsednika našeg OKS). U razmaku od samo mesec dana, treba tempirati formu za dva velika takmičenja, Evropsko prvenstvo i Olimpijske igre. Srećom, na Evropskom prvenstvu sve je išlo po planu, nadam se da će tako biti i na Olimpijskim igrama. Uostalom, kako bude bilo svim timovima, tako će i nama, ne želimo da unapred pravimo alibi.

* Situacija sa virusom korona je već pokazala sve moguće prepreke u slučaju veslača i košarkašice, bračnog para Vasić. Da li je OKS spreman da se suoči sa ovakvim izazovima i šta će konkretno da se uradi u eventualnim sličnim slučajevima?

- Uvek to napominjem, pa ću i ovoga puta. OKS je prvi prepoznao nadolazeću opasnost u vidu virusa kovida 19. Organizovali smo 4. marta 2020. godine u prostorijama našeg komiteta sastanak na predlog predsednika Zdravstvene komisije OKS prof. dr Dragana Radovanovića, na kojem su prisustvovali i direktorka "Batuta" Verica Jovanović i njena tadašnja zamenica, danas ministarka, gospođa Kisić Tepavčević. Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah mi je lično poslao pismo u kojem je izrazio divljenje za način na koji se Olimpijski komitet Srbije uhvatio ukoštac sa virusom. Jedan smo prvih nacionalnih olimpijskih komiteta koji je sproveo sistemsku vakcinaciju svojih sportista u saradnji sa Vladom Republike Srbije i Ministarstvom omladine i sporta. Organizovali smo predavanja za sportiste i edukovali ih, napravili smo poseban protokol za one koji su preležali kovid, naša Zdravstvena komisija brine o svakom aspektu. Ukoliko se nešto takvo ponovi, spremni smo da reagujemo, kao što smo reagovali i kada je bio u pitanju Miloš Vasić. Moram ovom prilikom da izrazim duboku zahvalnost Aleksandri Kovač, vrsnom diplomati, ambasadorki Srbije u Japanu. Ona je, uz pomoć Vlade Srbije, pružila svu moguću podršku u situaciji koja se desila veslaču Vasiću. Kada su takvi ljudi uz nas, osećamo se svi mnogo sigurnije. Zbog svega ovoga je Tokio naš veliki izazov, ali i naša sportska nada.

* Koliko će rigorozne mere i kovid protokoli da dodatno otežaju svakodnevnu rutinu na licu mesta u Tokiju, od priprema i takmičenja sportista, do aktivnosti ostalih članova naše ekspedicije?

- Mere će zaista biti veoma striktne, i mi se iskreno nadamo da su ovo poslednje Olimpijske igre koje će biti održane u ovakvom formatu. Samo ćemo generalni sekretar Đorđe Višacki i ja moći da uđemo u selo i da pozdravimo sportiste. Niko drugi od zvaničnika. To dovoljno govori o svemu. Ali, uvek ćemo biti na usluzi našim sportistima i dati sve od sebe da se osećaju sigurno na Olimpijskim igrama. Moramo pomoći i Nataši Janković koja će na ovim igrama obavljati dužnost šefa misije u odsustvu Damira Štajnera. Žao nam je što Damir, koji se oporavlja posle saobraćajne nesreće, neće biti sa nama, ali je Nataša izuzetan profesionalac i nemam sumnju da će naša misija funkcionisati odlično.

* Imate li među pojedinačnim sportistima ili našim ekipama svog favorita?

- Svi sportisti koji putuju u Tokio su moji favoriti. Oni su ono najbolje što ova zemlja ima i uvek sa ponosom ističem da su oni jedna vrsta nacionalnih heroja. Olimpijski tim Srbije u Tokiju nastupa kao jedinstveni TIM.

* Postoji li olimpijski sport koji možda do sada još niste uživo videli, a imate želju da u Tokiju prisustvujete nekom od takvih događaja?

- Golf, definitivno. Rekreativno se bavim golfom i voleo bih da vidim kako izgleda takmičenje na Olimpijskim igrama.

Foto Miloš Vukadinović

* Koliko su nezahvalne prognoze u ovom trenutku o potencijalnom broju osvojenih medalja i da li ste se ikada bavili ovakvim prognozama?

- Nikada se nisam bavio prognozama. Radio sam kao trener u sedam zemalja, igrao finala Evrolige, između ostalog preko 30 finala raznih takmičenja, ali se prognozama nikada nisam bavio. Siguran sam da će svi sportisti koji krenu put Tokija dati sve od sebe da naprave rezultat i da predstavljaju dostojno našu prelepu Srbiju.

* Da li se, zbog situacije sa košarkašicom Sonjom Vasić, zna ko će uz Filipa Filipovića nositi zastavu Srbije na ceremoniji svečanog otvaranja Igara?

- Kao što znate, predlog o nosiocu zastave daju sadašnji i bivši olimpijci kao članovi Sportske komisije OKS. Ukoliko za time bude postojala potreba, a ja se nadam da neće, oni će biti ti koji će izneti svoj predlog.

PRVI PUT VIŠE DEVOJAKA

SRBIJU će, otkada je nezavisna država, na Olimpijskim igrama predstavljati najmanji broj sportista. U Pekingu 2008. godine je bilo 91, 2012. u Londonu 116, 2016. u Rio de Žaneiru 103, a sada u Tokio putuje 86 naših sportista. Poseban kuriozitet je da će prvi put u istoriji našeg olimpizma da se pod zastavom Srbije bori više devojaka (44) nego momaka (42).

ŽAL ZBOG KOŠARKAŠA

* Nažalost, na Igre ne ide muška košarkaška reprezentacija, čime bi naša delegacija brojala blizu 100 članova. Kako komentarišete njihov neuspeh na kvalifikacionom turniru u Beogradu?

- Mogu samo da kažem da nam je svima izuzetno žao što sa nama u Tokiju neće biti naši košarkaši.

ZADOVOLjNI SMO DRŽAVNOM POMOĆI

* Ministarstvo omladine i sporta i država Srbija su najavili posebne nagrade za osvajače medalja. Kako komentarišete tu odluku i da li bi možda sportski bilo pravedno da se na neki način nagrađuju i oni koji ostvare plasman od 4. do, na primer, 8. mesta?

- Moramo se složiti da je fantastično što država prepoznaje vrhunske sportske rezultate i šta oni znače za ovu zemlju. Nacionalna priznanja i nagrade koje dobijaju naši sportisti su sjajni čak i u odnosu na neke bogatije zemlje. Možemo biti zadovoljni načinom na koji su državne institucije prepoznale uspehe naših sportista.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)