ZVEZDIN TRIJUMF ZA INFARKT: Pao je i veliki CSKA, crveno-beli slavili posle produžetka

V. Preradović

22. 10. 2020. u 23:00 >> 23:59

POSLE skoro četiri godine, Crvena zvezda je srušila moćni CSKA!

ЗВЕЗДИН ТРИЈУМФ ЗА ИНФАРКТ: Пао је и велики ЦСКА, црвено-бели славили после продужетка

Foto: Evroliga

Tek drugi put u deset duela odigranih od osnivanja Evrolige 2000. godine. Za drugu pobedu u četiri kola (86:84), ostvarenu u produžetku gotovo nadljudskim naporima kada su zbog faulova iz epske bitke ispali mnogi vojnici, najzaslužniji je fenomenalni Džordan Lojd sa 31 poenom!

Kada je protivnik poslednji šampion Evrolige, sa sastavom nadograđenim u odnosu na prošlu nedovršenu sezonu, mnogo toga ne zavisi od vas. Obradović je dobro pripremio ekipu za bitku sa Itudisovom armijom, osim u detaljima na koje zapravo nije mogao da utiče, a to je prednost gostujućeg tima u individualnom kvalitetu. Iako su crveno-beli u prvom poluvremenu primili 43 poena, ne može se reći da su bili loši u odbrani. Jednostavno, nema u našem timu igrača koji bi mogao da zaključa Klajburna ili Šengeliju.

CSKA je koncipirao odbranu tako da u korenu saseče „pik end rol“ igru i svede Zvezdin napad na „jedan na jedan“ rešenja. U tom filmu do izražaja dolaze samo vrhunski protagonisti, a takvih je znatno više u moskovskom timu. U prvom poluvremenu samo je Lojd sa 14 poena bio ravnopravan u obaranju ruke sa jačim rivalom. Volden je pomagao nekim „stidljivim“ prodorima, ostatak ekipe se uglavnom bezuspešno trudio da probije defanzivnu liniju fronta fizički nadmoćnih „armejaca“ (9/22 za dva u prvih 20 minuta).

Četiri minuta bez poena u uvodu treće četvrtine, što zbog još čvršće odbrane CSKA što zbog naprslog samopouzdanja, gurnulo je crveno-bele u minus od 14 poena. Najmanje straha od veličine protivnika imao je Volden, i kad je pogađao i kad je promašivao. Kao da je time ulio saigračima hrabrosti i vere. Posle tri brza faula u prvoj četvrtini, u petorku se vratio Teri i ratničkim stavom vratio crveno-bele u igru (46:51 na ulasku u poslednju deonicu).

Ratničkim stavom čitavog tima, u periodu kad su Lojd i Volden bili na klupi sa četiri faula, crveno-beli su se rezultatski poravnali sedam minuta pre kraja. Samo je Haket bio Ahilova peta Zvezdine odbrane. Njegovih osam vezanih poena poslužili su kao poluga za oslobođanje napada Moskovljana priklještenog odbranom naše ekipe. Kada se činilo da kvalitet odnosi prevagu, iz potpunog mraka izašao je Davidovac i sa pet poena za 30 sekundi doneo prednost na minut do kraja (71:70). Imali su crveno-beli i napad za pobedu u regularnom delu, ali se Lojd bez ikakvog rezona odlučio za trojku umesto za prodor pri rezultatu 73:73.

Iskupio se najbolji strelac Evrolige u produžetku, praktično sam nosio je Zvezdin napad u dodatnih pet minuta. Naravno, niko sam ne može da pobedi moćni CSKA. Rampa Rita na Džejmsu bila je jedan od bezbroj detalja koji su doneli veliku pobedu crveno-belima, koji u narednom kolu gostuju Himkiju.

C. ZVEZDA 86

CSKA 84

HALA „Aleksandar Nikolić“. Bez gledalaca. Sudije: Lamonika, Garsija, Sukis.

C. ZVEZDA: Ročesti 2 (5 as), Hol 6 (6 as), Volden 12 (2/3 za tri), Lojd 31 (9/15 za dva, 2/6 za tri, 7/7 za jedan, 6 sk), Davidovac 5, Lazić 2, Rit 7, Dobrić, Simonović, Jagodić Kuridža 11 (6 sk), Kuzmić, Teri 10.

CSKA: Homenko, Džejms 9, Hilijard 2, Uhov 2, Haket 29 (6/8 za tri), Antonov, Fojtman 9, Klajburn 18, Šengelija 8, Umrihin, Milutinov 2, Kurbanov 5.

18:20, 17:23, 11:8, 27:22, 13:11

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista