MARINA MALjKOVIĆ: Silno sam motivisana za novi projekat u Japanu

Tanjug

11. 09. 2020. u 15:21

МАРИНА МАЉКОВИЋ: Силно сам мотивисана за нови пројекат у Јапану

Foto: N.Paraušić

Silno sam motivisana za novi projekat koji me očekuje u japanskom klubu Denso Iris, a boravak u Japanu iskoristiću i da na najbolji mogući način pomognem svim srpskim sportistima koji će sledeće godine nastupati na Olimpijskim igrama u Tokiju, kaže Marina Maljković, selektorka košarkaške reprezentacije Srbije.

Maljković je posle kineskog Šangaja odlučila da svoju azisjku avanturu nastavi u Japanu, gde je pre dva dana zvanično potpisala ugovor sa ekipom Denso Iris iz grada Karija.


- Moram da kažem koliko sam bila srećna u Kini i da je tamo urađen jedan ogroman posao, koji se ne prekida već se nastavlja. Ostali moji saradnici iz reprezentacije Miloš Pađen i Tomaš Brinec, a kao nov došao je Dejan Mudreša, koji će raditi sa mlađim kategorijama Šangaja. Tamo sam osnovala pokret za košarku i ta veza sa Kinom je neraskidiva, ostavila sam srce tamo", rekla je Maljković na početku razgovora za Tanjug.

Kako kaže, angažman u Japanu dugo je planiran, a jedan od razloga za odlazak u Zemlju izlazećeg sunca bile su i Olimpijske igre, koje su trebalo da se održe ovog leta u Tokiju, ali su zbog korona virusa pomerene za 2021.godinu.

- Moj drugi kolega iz reprezentacije Vlada Vuksanović tamo je bilo prošle godine, a oni žele da japansku reprezentaciju pripreme za finale Olimpijskih igara.Tu se našao zajednički interes i motivacija. Sa njihove strane da najbolje japanske reprezentativke, kojih ima dosta u mom klubu, bude spremne na najbolji mogući način da nastupaju za repezentaciju Japana. S druge strane, meni je veliko zadovoljstvo da budem tamo i da spremim srpsku reprezentaciju. I ne samo košarkašku reprezentaciju, već mi je drago što ću biti tamo i što ću moći da na svaki način pomognem svim sportistima Srbije, jer ću biti neko ko je već ušao u njihovu priču. Buću spreman da pomognem svima, da organizujemo pripreme i raniji dolazak srpskih sportista. Sve što može da se uradi, biću na raspolaganju sportskim savezima i sportistima. Silno sam motivisan za projkat koji je ispred mene", kaže Maljković.

Maljković je istakla i da se raduje što će imati priliku da se druži i sa trenerom Lukom Pavićevićem, koji je dugi niz godina u Japanu, kao i da su sa novim klubom ciljevi su najviši.

- Ono što se zna jeste da ću ja sasvim sigurno propustiti prve četiri zvanične utakmice, s obzirom na celu sitauaciju. Možda i više. Liga je mnogo jaka i u ovom momentu je nemudro nešto obećati. Sigurno je da tim treba da bude u Top 4, da postoji kvalitet, Vlada je pre mene uradio dobar posao, ima i mladih i najiskusnijih igračica. Razmišljamo potajno o osvajanju prvenstva, ali prvo da odem tamo, da to sve osetim. Postoje stvari koje su dosta drugačije nego na drugim mestima. Oni su samo u ženskoj košarci potpuno zabranili strance, što nije slučaj u ženskoj odbojci. Specifičan je sistem, a sve u cilju da njihova ženska košarkaška reprezentacija osvoji medalju na OI."

Košarkašice Srbije ove godine nisu imale takmčenja zbog korona virusa, a Maljković ističe da je ovog leta na pripremama repezenatacije na Zlatiboru urađeno sve što je bilo moguće.

Prvo zvanično okupljanje repezentativke Srbije trebalo da imaju u novembru, kada su planirani kvalifikacioni mečevi za Evropsko prvenstvo.

- U otkobru ćemo znati da li će biti kvalifikacionih prozora u novembru. Mi smo te mlade igračice koje su bile na pripremama stavili na jedan poseban program, što do sada nismo radili. Radilo se mnogo u svakom smislu i u sportskom i u psihološkom. Verujem da će one u novembru i u februaru moći da pokažu da su budućnost reprezentacije", rekla je Maljković i dodala:

- Znam da nikog ne zanimaju mračne misli, ali da ne stojimo dobro - ne stojimo. Dosta igračica nema klubove, ove koje imaju angažman imaju specifične situacije u klubovima. Veliko je pitanje, kako za nas tako i za sve ostale. Kao i uvek, pokušaćemo da nađemo neki izlaz i da ćemo svojim radovom pokušati da eliminišemo sve svoje minuse. To je uvek bilo pravilo".

Početkom jula selektorka Srbije pokrenula je Kampanju za razvoj ženskog sporta, zajedno sa sportistkinjama ambasadorkama: košarkašicom Sonjom Vasić, tekvondistkinjom Milicom Mandić, strelkinjom Zoranom Arunović i teniserkom Olgom Danilović.

- Na tome radimo svaki dan. Otvorili smo kancelariju koja vredno radi. Ne želimo ni najmanje da pogrešimo u poštojanju mera, sva deca moraju da budu bezbedna. U skladu sa tim očekujem da u novembru možemo da razgovaramo kako mi je u Japanu i na temu kampanje. Juče sam imala važan sastanak sa kolegama i očekuje lepe vesti sredinom novembra", zaključila je Maljković.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)