ZVEZDA IZGUBILA U EVROLIGI: Monako bolji od crveno-belih u istorijskom meču Majka DŽejmsa

Часлав Вуковић
Časlav Vuković

07. 03. 2024. u 21:02

CRVENA zvezda izgubila je još jedan meč u Evroligi. Monako je pobedio crveno-bele sa 98:80 (25:17, 21:21, 23:22, 29:20) u 28. kolu i tako upisao sedmi vezani trijumf u elitnom takmičenju.

ЗВЕЗДА ИЗГУБИЛА У ЕВРОЛИГИ: Монако бољи од црвено-белих у историјском мечу Мајка Џејмса

FOTO: Profimedia

Oslabljeni su došli Beograđani u Kneževinu, čak pet igrača nije doputovalo sa timom (Miloš Teodosić, Nikola Topić, Trej Tompkins, Dejan Davidovac i Dalibor Ilić). Uprkos tome borio se tim Janisa Sferopulosa i tri četvrtine je pružio solidan otpor favorizovanom rivalu.

Ipak, ova utakmica imala je istorijski momenat. Naime, Majk Džejms je postao najbolji strelac u ikada u ovom takmičenju. Njemu je bilo potrebno da postigne 12 poena kako bi pretekao Vasilisa Spanulisa. Amerikanac je stao na 20, a rekord je oborio u prvom poluvremenu.

Što se utakmice tiče, Zvezda je dobro počela duel na oba kraja parketa, ali je Monako dobro finišrao prvi period serijom 12:0. Gosti se nisu predavala, prednost domaćeg tima tokom prvog poluvremena nije bila dvocifrena, a na odmor se otišlo sa +8 - 46:38.

Izabranici Janisa Sferopulosa su veoma dobro izgledali nakon pauze. Tokom trećeg kvartala uspeli su da dođu i do izjednačenja - 55:55. Ipak, tim Saše Obradovića je u završnici opet dodao gas i sa devet poena viška je ušao u poslednji period - 69:60.

Dominacija Monaka ogleda se i u tome da su izgubili samo pet lopti, naspram 11 koliko je ima protivnik.

Četvrta četvrtina bila je odrađivanje posla domaće ekipe. Zvezda je pala u potpunosti, a Monako je to iskoristio i na kraju ostvario veoma ubedljiv trijumf.

Majk Džejms je bio najefikasniji kod pobednika sa 20 poena, pratili su ga Eli Okobo i Donatas Motejunas sa po 14. Kod Zvezde najbolji je bio Luka Mitrović koji je upisao dabl-dabl od 18 poena i 10 skokova, Jago dos Santos je dodao 16.

Monako sada ima učinak 18-10, dok su crveno-beli na 10-18.

Monako - Crvena zvezda (25:17, 21:21, 23:22, 29:20)

Dvorana: "Gaston Medesin". Gledalaca: 5.000. Sudije: Karlos Peruga, Saulijus Racis, Luka Kardum.

Monako: Okobo 14, Blosomgejm 12, Braun 7, Dijalo 7, Korneli, Žaite, Voker 6, Motejunas 14, Outara 3, Strazel 5, Hol 10, Džejms 20.

Crvena zvezda: Smart, Lazarević 7, Hanga 5, Mitrović 18, Lazić 2, Tobi, Bolomboj 12, Nedović 2, Gedraitis 13, Gilespi 5, Jago 16.

 

Četvrta četvrtina: Monako - Zvezda 98:80

40' - Sada se igra neobavezno. Do poena je došao Lazarević. Poslednji koš na utakmici postigao je Gedraitis.

38' - Nakon tri pogođena bacanja Strazela domaćin je došao do +19 - 94:75. Zvezda je pred novim, 18. porazom u Evroligi.

36' - Prvu trojku na utakmici postigao je Džejms. Pre toga poentirao je i Gedraitis. Lazić se u strelce upisao sa linije penala.

35' - Sjajan potez Jaga, pobegao je Brazilac čuvaru i potom poentirao pod faulom. Pogodio je omaleni plejmejker i dodatno bacanje. Vratio se Džejms u igru i poentirao je sa linije penala.

34' - Treći put je zakucao Hol. Pokupio je promašaj Blosomgejma i efektno je zakucao. Bolomboj je bio polovičan sa penala.

33' - Monako sada sve pogađa. Blosomgejm je vezao pet poena. Hanga je probio odbranu rivala i došao do poena.

32' - Prve poene za goste u četvrtoj četvrtini postigao je Bolomboj sa linije penal. Dobra akcija crveno-belih i laki poeni za odličnog Mitrovića.

31' - Poslednji kvartal počinje trojkom Okoba. Još jednu trojku postiže Francuz i sada je Zvezda u veoma teškoj situaciji.

Treća četvrtina: Monako - Zvezda 69:60

30' - Strašno zakucavanje Hola i Monako je uspeo ponovo da se odlepi. Na drugoj strani Lazarević pogađa dugu dvojku. Opet identična akcija Monaka, alej-up kombinacija Okobo - Hol i zakucavanje centra Kneževa.

29' - Promašio je Smart trojku, ali je ofanzivan skok pokupio Gilespi i izborio se za dva bacanja. Ipak, Amerikanac je bio polovičan. Dijalo je uspeo da poentira nakon prodora.

28' - Koristi Monako to što je Zvezda u bonusu i do poena dolazi uglavnom sa linije penala.

27' - Sada je Motejunas pogodio oba penala, nakon što je iz prethodna četiri pokušaja samo jednom bio precizan. Sjajno Lazić proigrava Gilespija za lake poene. Do lakih poena je došao Monako preko Donte Hola.

26' - Uhvatio je Mitrović ofanzivni skok i došao je do novih poena. Još jedan dobar napad gostiju i prvi poeni Nedovića na utakmici.

DUEL Kemba Voker i Luka Mitrović/FOTO: Profimedia

25' - Jago je napravio nesportski faul nad Elijem Okobom. Francuz je oba puta bio precizan.

25' - Sada je Monako odgovorio poenima Motejunasa ispod koša. Crveno-beli su se bore u ovim trenucima, pa je Bolomboj posle ofanzivnog skoksa poentirao pod faulom.

24' - Uspeo je Braun da pokupi promašaj Motejunasa i poentira pod košem crveno-belih. Dobar napad gostiju je krunisan poenima Mitrovića koji je došao do 14 poena.

23' - Odlično je Jago bacio loptu, a Bolomboj je snažno zakucao. Zvezda igra veoma dobru odbranu na startu trećeg kvartala.

22' - Prve poene za domaće u drugom poluvreme postiže Blosomgejm. Jago je na drugoj strani pogodio flouter.

21' - Drugo poluvreme počelo je trojkom Gedratitisa. Sjajan napad Zvezde je poenima završio Mitrović koji je na terenu uprkos tome što ima tri faula.

Druga četvrtina: Monako - Zvezda 46:38

20' - Gedraitis je za razliku od prvog puta bio polovičan sa linije penala. Poslednji napad u prvom poluvremenu imala je Zvezda, poentirao je Lazarević, ali ti poeni nisu priznati pošto krilni igrač gostiju nije šutirao na vreme.

19' - Jago je probio Vokera i lako je poentirao, ali Kemba na drugoj strani postiže trojku i vezao je šest poena.

18' - Sjajno je Bolomboj uspeo da poentira pored Hola. Voker je sada pokazao kakva je klasa, probio je Mitrovića i poentirao je i to pod faulom Zvezdinog centra.

17' - Jako težak šut je pogodio Jago. Na drugoj strani je poentirao Hol iz ne baš lake pozicije.

17' - Monako je izgubio loptu, a to je Lazarević kaznio trojkom. Utakmica u Monte Karlu se prekida zbog rekorda Majka Džejmsa. On je postao najbolji strelac u istoriji Evrolige sa 4.457 poena. Pretekao je legendarnog Vasilisa Spanulisa.

16' - Uspeo je Jago da poentira i to pod faulom. Brazilac je realizovao i dodatni penal. Inače, prekršaj nad njim je napravio Kemba Voker koji je prvi put ušao u igru.

15' - Blosomgejm je pogodio trojku, a potom je Dijalo zakucao za prvu dvocifrenu prednost na utakmici - 36:25. Još jedan tajm-aut je morao da traži grčki stručnjak.

14' - Sve bliži rekordu je Džejms. On je nakon novih poena došao do 11 poena i još jedan mu treba da postane najbolji strelac u istoriji Evrolige. Na drugoj strani je Gilespi uspeo da dođe do jedne "ničije" lopte i uspeo je da poentira.

13' - Rešio je Džejms da uzme stvari u svoje ruke. Podigao se na šut sa poludistance i bio je precizan. Sada je minutom odmora reagovao Janis Sferopulos.

12' - Još jedna trojka Zvezde. Ovoga puta je precizan bio Jago i to je nateralo Sašu Obradovića da zatraži tajm-aut. Vratio se Džejms u igru i odmah je poentirao.

11' - Dobar napad su odigrali gosti u prve poene na utakmici postigao je Hanga koji je bio precizan van linije 6,75.

Prva četvrtina: Monako - Zvezda 25:17

10' - Pala je Zvezda, što rival koristi i uvećava prednost. Monako je napravio seriju 12:0 i tako je sa osam poena prednost okončao prvi kvartal.

9' - Kneževi su napravili seriju 7:0 nakon trojke Motejunasa, a problem za Zvezdu je taj što je Nedović već u prvoj četvrtini napravio tri faula, od toga dva u napadu.

8' - Dobar napad Monaka je krunisan trojkom Outare. Bio je to prvi pogodak van linije 6,75 za domaći tim.

7' - Napao je Gedraitis prodorom Motejunasa i uspeo je iznudi dva slobodna bacanja. Litvanac je bio precizan sa linije penala. Džejms je realizovao dva penala, a Luka Mitrović je na drugoj strani opet poentirao.

6' - Dobar napad gostiju. Mitrović je sjajno uposlio Bolmboja koji je snažno zakucao. Džejms je uzeo već treći šut za tri poena i nijedan nije pogodio.

5' - Izgubila je Zvezda loptu što je Blosomgejm iskoristio za lako zakucavanje u kontri. Potom su domaćini još jednom poentirali veoma brzo nakon promašaja Gedraitisa.

4' - Lepa centrarska teniha Mitrovića koji je nastavio da muči visoke igrače tima Saše Obradovića na početku utakmice.

3' - U strelce se posle poena sa poludistance upisao i Strazel, a na drugoj strani Mitrović dolazi do novih lakih poena. Džejms je uspeo da probije prvu liniju odbranu i potom poentira uz faul Lazića. Pogodio je i dodatni penal. Opet je Mitrović poentirao. Veoma dobro otvaranje utakmice centra gostiju.

2' - Veoma dobar napad crveno-belih. Do poena je došao Mitrović. Prva trojka na meču je doleo Rokasa Gedraitisa koji se šuterski dobro uvodi u duel.

1' - Monako je došao do prvog napada na utakmici i odmah je poentirao Motejunas. Zvezda je na izvođenju izgubila loptu, ipak domaćin taj poklon nije iskoristio.

Monako meč počinje u sastavu Majk Džejms, Metju Strazel, Džerod Blosomgejm, Džon Braun, Donatas Motejunas. Zvezda duel kreće u petorci Jago dos Santos, Branko Lazić, Rokas Gedraitis, Luka Mitrović, Džoel Bolomboj.

Uoči meča:

Trener tima sa Malog Kalemegdana, Janis Sferopulos je 11 igrača poveo u Kneževinu. U Beogradu su ostali Miloš Teodosić, Nikola Topić, Trej Tompkins, Dejan Davidovac i Dalibor Ilić.

Jasno je da bi Zvezdu čekao težak posao i da je kompletna došla u Monako. Ipak, sigurno je da će crveno-beli pokušati da naprave veliko iznenanđenje i prekinu seriju od tri evroligaška poraza.

Velika je verovatnoća da će ovaj meč u jednom trenutku biti prekinut. Razlog je plejmejker domaćeg tima Majk Džejms. Njemu nedostaje još 12 poena da postane najbolji strelac u istoriji ovog takmičenja. Trenutno je ispred njega Vasilis Spanulis.

U prvom meču ovih rivala u "Areni" ekipa Saše Obradovića je trijumfovala posle velike borbe sa 82:76.

Monako je trenutno četvrti na tabeli sa učinkom 17-10, dok je Crvena zvezda na poziciji 16 sa 10-17.

BONUS VIDEO: CRVENO-BELO SLAVLjE: Ovako su košarkaši Zvezde slavili pobedu nad Partizanom u finalu Kupa

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)