AMERI SE KLANJAJU SRBINU: "Nikola Jokić je postao najbolji košarkaš sveta, evo i kako"

Александар Илић
Aleksandar Ilić

06. 02. 2024. u 20:29

RENOMIRANI američki magazin "Njujorker", posvetio je tekst Nikoli Jokiću. U uretku pod naslovom "Kako je Nikola Jokić postao najbolji košarkaš na svetu?" bavili su se karakteristikama sjajnog Srbina u NBA ligi.

АМЕРИ СЕ КЛАЊАЈУ СРБИНУ: Никола Јокић је постао најбољи кошаркаш света, ево и како

FOTO: Tanjug/AP

Odmah na početku opisali su Jokićevu ravnodušnu reakciju na osvajanje NBA šampionata. Dodaju da se u trenutku koji sanja svaki igrač ponašao kao da je to još jedan dan na poslu.

Autorka teksta Luiza Tomas je u nastavku podsetila na reči srpskog centra da se "ekipa uzdala u odbranu, jer su se ispromašivali više nego obično, a da upravo to košarku čini zabavnom i nepredvidivom".

- To je bila istina, sport je nepredvidiv, ali i destilacija njegovog osobenog genija. Jokić, jedan od najsmelijih i najoriginalnijih igrača koje je košarka ikada videla, čini da se igra istovremeno čini logičnom i pragmatičnom, kao način života. Na terenu postaje jedinstven organizam sa svojim saigračima, piše u nastavku nadovezujući se na Nikoline reči.

FOTO: AP

- Jokić je majstor ove nove geometrije. "On vidi akcije pre nego što se dogode", rekao je Lebron Džejms, nakon što su Nagetsi pobedili Lejkerse u finalu Zapadne konferencije. Više puta, u važnom trenutku, Jokić je prepoznao pozvanu kretnju koju drugi tim sprema da izvede, na osnovu rasporeda igrača, a zatim je brzo uputio saigrače kako da je razbiju. I on je beskrajno prilagodljiv, piše u nastavku i dodaje se:

- Divno ga je gledati. Takođe ga teško plasirati na tržište. Otkako se Majkl Džordan po drugi put penzionisao, kasnih devedesetih, nekolicina zvezda je proglašena za najboljeg košarkaša sveta. Od svih njih je Jokić svakako najmanje poznat. Košarka je sport, ali NBA je biznis u orbiti drugih biznisa, od kojih su neki, ovih dana, individualni igrači, koji sebe nesvesno nazivaju brendovima. Jokić nije na društvenim mrežama, nazvao ih je gubljenjem vremena. Iako je primetno ljubazan prema svojim saigračima, čini se da više voli društvo konja, naglašava Tomasova.

Nakon toga ona opisuje kombinacije Jokićeve visine i bekovskih veština.

- Tradicionalno, košarkaški tim je organizovan u diskretne podele uloga. Najviši igrač se bori za kontrolu u blizini obruča, čekajući da mu dodaju za koševe iz blizine. Bekovi i krila su N siarNDžI, driblaju, dodaju, šutiraju. Jokić može sve to. On takođe može da uzme loptu i napravi neugodnu poziciju svom čuvaru izvan linije za tri poena, da prodre ka košu i dok pogledom pogrešno usmerava defanzivce na jednu stranu, tada prebaci loptu preko terena do praznog igrača u uglu. Jednom rukom može da zgrabi defanzivni skok i, u istom pokretu, baci dodavanje preko celog terena saigraču koji trči ka košu na drugom kraju. On zna gde će njegovi saigrači biti pre nego što stignu, i šalje loptu da ih tamo dočeka.

Na zanimljiv način u američkom listu opisuju Nikoline pokrete i neobične poteze.

- Jokićevi pokreti baš i nisu svilenkasti, njegova forma šuta je bliža morskom lavu nego Stefu Kariju, a ipak igra onako kako se morska voda kreće po stenama, pronalazeći put najmanjeg otpora, čak i kada je taj put drugima teško primetan, naglašava Luiza.

FOTO: Tanjug/AP

Podsetila je na podatke sa početka Nikoline karijere u NBA ligi.

- Kada je otišao u atletski centar 'P3' u Santa Barbari 2014. godine, gde fizičke dimenzije i sposobnosti NBA potencijala dobijaju mikroskopsku analizu, zabeležio je jedan od najkraćih vertikalnih skokova koje su treneri ikada videli - samo sedamnaest inča (42 centimetra). Ali, gledajući Jokića, uviđamo da je uobičajena definicija atleticizma preuska. Nelagodnost koju su neki ljudi imali u vezi sa njegovim telom zaslepljena je njegovim neobičnim fizičkim darom: izuzetno brz rad nogu, vid poput grabljivice, spretne šake i ruke. Ocenjivači na 'P3' takođe testiraju koliko brzo igrač može doći do visine na kojoj se lopta obično odbija od obruča. Na osnovu toga, Jokić je bio među deset najbržih igrača svih vremena, piše Tomasova, pa u nastavku daje poređenje Jokića sa legendama NBA lige.

- Košarkaši imaju tendenciju da oblikuju svoju igru prema prethodnicima. Oni najbolji uspeju da napreduju u odnosu na svoje prethodnike. Jokić deli kvalitete sa mnogim igračima — rad nogu Hakima Oladžuvona, završavanje u reketu Vilta Čemberlena i ujedno dolazi iz dugačke loze evropskih centara koji mogu da asistiraju. Ali (Bil) Volton me je naterao da se zapitam da li mogu da nađem sličnijeg košarkaškog pretka. Nakon što sam napustila Denver, pozvala sam Larija Brauna, NBA trenera sa dvadeset šest sezona iskustva. On je sugerisao da Jokić najviše liči na dvojicu velikana koji su došli neposredno posle Voltona: Larija Birda i Medžika Džonsona, stoji u tekstu.

Jokić je NBA prvak i MVP finala, dvostruki MVP ligaškog dela na putu ka trećem priznanju, a 18. februara u Indijanapolisu će učestvovati na svom šestom NBA Ol-staru meču.

Nikola Jokić - statistika

Embid je do povrede imao ovosezonske proseke od 35,3 poena po meču (najviše u ligi), 11,3 skoka i 5,7 asistencija, a Jokić je njega drastično bolji u proigravanju saigrača: nestvarni Srbin ostvaruje čak devet asistencija po meču u ovom prvenstvu, njegovom devetom u najjačoj ligi na svetu. Bolji učinak u tom statističkom parametru imao je samo prošlom, 9,4. 

Ali, sada je Jokić efikasniji (26,3 poena, naspram prošlosezonskih 24,5), a i bolji je u skoku (12,2 naspram 11,8) kao i blokadama (0,9 po meču, naspram 0,7).

NBA tabele

U Zapadnoj NBA konferenciji, u kojoj Jokićevi Nagetsi i nastupaju, prvo mesto drže Minesota i Oklahoma sa učinkom od po 35-15, slede slede Los Anđeles Klipersi sa 34-15, Denver je četvrti sa 35-16, a iza su Sakramento sa 29-20, Feniks sa 29-21, kao i ostatak konkurencije.

Na "istoku" vodi Boston sa 38-12, a za njim slede Klivlend sa 32-16, Milvoki sa 33-17, Njujork sa 32-18, Filadelfija sa 30-19, Indijana sa 28-23...

Kada igra Denver? Raspored utakmica:

Denver redom igra (po našem, srednjoevropskom vremenu) po sledećem rasporedu:

petak, 9. 2. - u gostima protiv Los Anđeles Lejkersa od 4

subota, 10. 2. - u gostima protiv Sakramenta od 4

utorak, 13. 2. - u gostima protiv Milvokija od 2

četvrtak, 15. 2. - kod kuće protiv Sakramenta od 3

petak, 23. 2. - kod kuće protiv Vašingtona od 3

subota, 24. 2. - u gostima protiv Portlanda od 4

ponedeljak, 26. 2. - u gostima protiv Golden Stejta od 1

četvrtak, 29. 2. - kod kuće protiv Sakramenta od 3

NBA liga, sezona 2023/2024 - termini, plej-of...

Ligaški deo nadmetanja traje do 14. aprila 2024, do kada bi, prema rasporedu, svi timovi trebalo da odigraju po 82 utakmice. Ol-star utakmica se održava 18. februara u Indijanapolisu, plej-in turnir za timove od 7. do 10. mesta u obe konferencije, na programu je od 16. do 19. aprila, a dan kasnije, 20. aprila, počinje zvanična faza plej-ofa. Veliko finale je, kada se o prvom meču borbe za pehar radi, zakazano za 6. jun, a moguća majstorica igrala bi se 23. juna. Samo mesec dana kasnije, 26. jula, u Parizu počinju 33. Letnje olimpijske igre, koje traju do 11. avgusta.

A ako vam se košarka sviđa, NBA kao njen sastavni deo, kao i sve što u njoj rade Nikola Jokić i Denver, ali i ne samo oni već i svi ostali srpski i drugi asovi, pratite ih na sportskim stranicama portala "Novosti". 

Na sasvim ste dobrom mestu.

Bonus video:  Nikola Jokić - od dobroćudnog debeljuce, do najboljeg i najplaćenijeg košarkaša na svetu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu