ZVEZDA SKUPO PLATILA GREŠKE: Ništa od čuda protiv Barselone, crveno-beli u evroligaškom problemu!

Александар Илић
Aleksandar Ilić

02. 02. 2024. u 19:58 >> 19:50

KOŠARKAŠI Crvene zvezde poraženi su od Barselone u 25. kolu Evrolige. Slavili su Katalonci 76:85

ЗВЕЗДА СКУПО ПЛАТИЛА ГРЕШКЕ: Ништа од чуда против Барселоне, црвено-бели у евролигашком проблему!

FOTO: M. Vukadinović

U odličnoj atmosferi pred rasprodatom Beogradskom Arenom Crvena zvezda dočekala je drugoplasiranu Barselonu. Nakon poraza od Asvela i Albe morali su crveno-beli da vade "vruće kestenje" iz vatre protiv rivala koga nisu pobedili 10 utakmica u nizu, a nakon večerašnjeg duela ta serija se nastavlja.

Iako je u prvoj deonici Zvezda došla do egala, previše individalne igre u nastavku skupo je koštalo pulene Janisa Sferopulosa. Barselona je odličnom drugom četvrtinom uspela da reši pitanje pobednika. Uprkos naletima domaćina, iskusno su do kraja čuvali stečenu prednost.

PROČITAJTE JOŠ: "ŠUTIRAO JE VEČERAS KAO STEF KARI": Sferopulos otvorio dušu i govorio o "najgoroj utakmici" na klupi Zvezde

Bez trojke Zvezda do poslednjeg minuta prve deonice. Prvu je ubacio Nemanja Nedović pred kraj prvih 10 minuta, a zahvaljujući odličnom Džoelu Bolomboju (šest poena, pet skokova) Zvezda je održavala korak sa rivalom. Treba istaći i Jaga dos Santosa koji je u nekoliko navrata prodorima otvorio odbranu gostiju, pa odlično asistirao. Serijom 7:1 uspeli su crveno-beli da dođu do 18:17.

Crveno-beli zbog loše organizacije napada i selekcije šuta zasluženo bili dvocifrenim brojem poena u zaostatku za Barselonom. Imali su crveno-beli dosta problema sa organizacijom igre.

FOTO: EPA

Dario Brisuela, španski košarkaš koji u proseku postiže pet poena po utakmici, Zvezdi je za jednu četvrtinu ubavio 14, i to bez promašaja iz igre.

Jedina svetla tačka u igri srpskog predstavnika je bila ofanzivna skok igra. Crveno-beli su uhvatili 11 lopti u napadu, ali na poluvremenu su imali zaostatak 32:45.

U trećoj deonici išla je prednost Barse do 17 poena (51:34), dosta su zatvorili reket košarkaši Barselone, a domaći su pokušavali na individualni kvalitet da slome otpor protivnika što im je tek u završnici krenulo za rukom kada je na pogon Nedovića i Bolomboja Zvezda uspela da se spusti na minus 10.

PROČITAJTE JOŠ: "NIJE BILO DOVOLjNO"... Sferopulos je ovo rekao nakon poraza Zvezde od Barselone

Razigrao se Jago na startu poslednje deonice, dao krila svom timu, crveno-beli došli su do 11 poena zaostatka, ali su Katalonci iskusno čuvali stečenu prednost. Dva minuta do kraja, Smart je posle dugo vremena spustio domaćina na -9, ali za više Zvezda nije imala snage.

CRVENA ZVEZDA - BARSELONA - 76:85 (17:18, 15:27, 19:19, 25:21)

Crvena zvezda: Smart 7, Teodosić, Hanga 2, Davidovac, Mitrović 4, Lazić, Tobi 9, Bolomboj 12, Nedović 21, Gedraitis 6, Gilespi 2, Dos Santos 13

Barselona: Da Silva 1, Pauli, Veseli 16, Brizuela 20, Kalinić 6, Satoranski 6, Hernangomez 6, Laprovitola 12, Parker 9, Nađi, Jokubaitis 9, Para.

CRVENA ZVEZDA - BARSELONA - 76:85 (17:18, 15:27, 19:19, 25:21)

40' Nedović trojkom postavlja konačnih 76:85

39' Trojkom Džavontea Smarta spustila se Zvezda na devet poena minusa. Usledili su poeni Laprovitole, pa dva promašaja Jaga sa penala - 71:81

36' Sjajan Jago, iznudio je faul i sa dva penala spustio Zvezdu na 62:73. Usledila je dobra odbrana, ali nakon nje pravi faul Gilespi.

FOTO: M. Vukadinović

34' Brizuela promašuje, pogađa Gilespi, a potom reprezentativac Španije ubacuje šestu trojku iz sedam pokušaja - 60:73.

33' Pet vezanih poena Jaga dos Santosa naterala su trenera Barse da zatraži minut odmora. Pogodio je za dva, pa za tri i spustio crveno-bele na 58:70

32' Majk Tobi precizan za dva, pa Veseli sa penala 53:68.

31' Jokubaitis poenima otvara poslednju deonicu 51:64.

KRAJ TREĆE ČETVRTINE 51:64

30' Sve dobro što je uradio, prosuo je sa dve izgubljene lopte. Prvo je trojkom kaznio Jokubaitis, pa sa dva poena sa penala Ernangomez - 49:64. Au, neverovatno zakucavanje Bolomboja za kraj deonice.

29' Sjajna rola Nedovića, vezao je četiri poena, pogrešio je Ernangomez - 49:59.

28' Ubacio je Rokas Gedraitis poene, Zvezda na -12.

27' Poeni Nedovića, a potom uspešan čelendž, sudije su pokazale da je lopta izašla od Gedraitisa, a snimak pokazao da je od Ernangomeza 45:59.

26' Stigao je odgovor Nemanje Nedovića, pogodio je drugu trojku. Teodosić na drugoj strani pravi treći faul.

25' Sjajna asistencija Teodosića za Hangu, na drugoj stranici previše prostora imao je Veseli, zakucao je. Potom maši Adam Hanga. Brizuela pogađa petu trojku iz isto toliko pokušaja - 40:58.

FOTO: EPA

24' Imao je Nikola Kalinić dva penala, promašio je oba, na drugoj strani Nemanja Nedović je imao dva bacanja pogodio oba. Pogodio je  nakon skoka Bolomboj, pa Kalinić - 38:53. Znatno brži ritam igre u ovim trenucima.

23' Novi poeni Parkera, brani se Barsa na drugoj strani, a potom trojka Kalinića. 34:51

22' Poene za Zvezdu upisao je Bolomboj, na drugoj strani Džabari Parker 34:47

KRAJ DRUGE ČETVRTINE 32:45

JANIS SFEROPULOS NA POLUVREMENU: Moramo da pokušamo sa agresivnijom igrom, prevashodno u odbrani, ali i napadu. Moramo da donosimo brže odluke, spori smo u napadu, to se mora popraviti.

20' Odlična odbrana Zvezde, isticao je napad, a Laprovitola sa preko osam metara pogađa za tri - 32:43. Pogodio je i Veseli, neprecizan bio Nedović - 32:45

19' Neprecizan Laprovitola, skače Veseli, a Gedraitis čita njegovo dodavanje - lopta za Zvezdu. Uspešan sa penala Rokas Gedraitis, pod košem Zvezde ubacuje dvojku Veseli, pa dva penala Nedović 32:40. 

18' Sjajno je Nedović napravio prostor za šut, bio je neprecizan sa poludistance.  Nikola Kalinić potom faulirao je Bolomboja. Flouter Tobija, bio je neprecizan, pritom je napravio i faul u skoku, ne bira Zvezda dobra rešenja - 28:38.

17' Nova izgubljena lopta za Zvezdu, istekao je napad, Jago se spetljao u pokušaju da napravi prostor za šut. Au, kako nerezonsko dodavanje Jaga. Pokušao je visokom loptom da pronađe Tobija na poludistanci, a lopta je završila u autu.

16' Siguran sa penala Tobi, postigao je ukupno sedam poena do sada - 28:36. Preko Luke Mitrovića sa poludistance pogodio je Jan Veslei, njegov šesti poen do sada. Neprecizan za tir bio je Nedović, skače Mitrović, fauliran je.

15' Dva penala izveo je uspešno Jago dos Santos - 26:33.  Nova trojka Brizuela - 26:36.

14' Tobi za tri, pa Mitrović za dva - 24:33.

13' Promašaj još jednom Džavontea Smarta, isto tako je Satoranski omašio otvoren šut za tri. Novajlija Smart promašio je još jedan šut, a Sferopulos nakon nove trojke Daria Brizuelea traži minut odmora 20:33

12' Vili Ernan Gomes postiže poene za seriju 6:0 gostiju, upisuje Majk Tobi nove poene za domaće i prekida nalet Barse. Sjajan odgovor Brizuelea koji ubacuje trojku.

11' Pobegao je Jokubaitis Teodosiću, te lako poentirao - 17:20. Nova izgubljena lopta za domaće, a prve poene postigao je Brizuela. Gubi sada loptu i Miloš Teodosić, a priliku na terenu dobio je Džavonte Smart.

FOTO: EPA

KRAJ PRVE ČETVRTINE 17:18

10'  Sjajan Mitrović, na drugi obruč pogađa, a Dasilva biva polovičan. Usledio je prvi koš nemanje Nedovića za 14:18. Prvu trojku za Zvezdu pogodio je u smiraj četvrtine Nemanja Nedovića. Te iako je u jednom trenutku domaćin imao zaostatak -7, uspeo je na kraju da se spusti na prihvatljivih -1.

9' Precizan je sada još jednom bio Džabari Parker, a Janis Sferopulos pri rezultatu 10:17 traži minut odmora. 

8' Fenomenalno Jago probija i daje lob pas Bolomboju. Ubacio je šest od 10 poena svog tima za 10:13. Pogodio je Rokas, ali Jokubaitis, Barsa do sada na maksimalnih +5.

7' Veseli poentira za Barsu - 8:11. Petljao je Nedović, pa zapetljao, gubi loptu, a Satoranski upisuje nove poene.

6' Sjajan iz druge prilike Bolomboj, a na drugoj stranici koristi odlično igru leđima Veseli - 8:11. Nedović nakon toga pokušava iz daljine, skače Bolomboj, pa ponovo promašaj Davidovca.

5' Bolomboj biva siguran sa penala, a Laprovitola na drugoj strani pogađa za tri, pa potom Gedraitis ubacuje flouter - 6:9

4' Problema u napaadu ima Zvezda, pokušava samo za tri, nakon Gedraitisa, pokušao je i Jago još jednom, promašio je, kao i Satoranski na drugoj strani. Bolomboj je nakon promašaja Lazića došao do lopte, faulirao ga je Veseli, dva penala za centra domaćih.

3' U silaznoj putanji bila je lopta Brazilca, prvi poeni za Zvezdu - 2:4. Bolomboj iz pika dobija loptu od Jaga, izlazi na polaganje, promašuje. Veseli snažno zakucava 2:6

2' Odlično je Lazića proigrao Dos Santos, on promašuje trojku, lopta ostaje u posedu Zvezde. Promašio je za tri i Rokas Gedraitis, a potom odlična odbrana i blokada Veselom.

1' meč u Areni je počeo. Prvi napad imala je Zvezda, iz teške pozicije pokušao je Jago da poentira, kažnjava njegov promašaj Džabari Parker - 0:2. I naredni ofanzivni potez ne realizuje Zvezda, kažnjava Satoranski.

19.50 - Ovako je krcata Arena dočekala crveno-bele:

18.19 - Iz Zvezde su se oglasili na društvenim mrežama. Arena je rasprodata za meč crveno-belih protiv Barse.

UOČI MEČA

Zvezda u dobrom raspoloženju dočekuje drugi derbi protiv španskih timova na domaćem parketu. Posle pobede protiv Partizana 88:86 i Valensije 82:64, crveno-beli dočekuju Barselonu u meču u kojem završavaju niz od tri meča na domaćem parketu u sedam dana.

Zvezdi ne idu u prilog međusobni dueli

Ekipa sa Malog Kalemegdana od španskog predstavnika, izgubila je čak 10 mečeva u nizu. Poslednji trijumf crveno-beli upisali su 2017. godine.

Utakmica odigrana u okviru sedmog kola Evrolige 10. novembra prethodne godine. Duel u "Blaugrani" nije lako pripao domaćoj ekipi.

Barselona je sredinom druge deonice imala 17 poena prednosti, ali je Zvezda čvrstom igrom uspela prvo da priđe na poen zaostatka nekoliko puta, a potom i da izjednači pri rezultatu 78:78.

Tim Janisa Sferopulosa ipak nije imao snage za preokret, pa je domaća ekipa trijumfovala 86:81.

Sferopulos: Protiv njih kao tima, a ne pojedinaca

Trener košarkaša Crvene zvezde Janis Sferopulos rekao je da će njegova ekipa timskom igrom pokušati da pobedi Barselonu.

- Igramo protiv kvalitetnog protivnika, znamo koliko je Barselona opasna kao tim. Imaju mnogo igrača koji su na visokom nivou i mogu odlično da igraju. Zato moramo biti veoma koncentrisani da pratimo naš plan, da pokušamo da poremetimo njihovu igru, da pročitamo šta će nam dati, rekao je Sferopulos.

Naglasio je da je za njega veoma važno da se Zvezda kao tim suoči sa Barselonom.

- Za mene je veoma važno da se suočimo s njima kao tim jer pojedinačno imaju igrače koji, ako se fokusirate na dva ili tri igrača, neko drugi može da vas 'ubije'. Zato moramo da se suočimo svi zajedno kao ekipa i to je ono što ćemo pokušati da uradimo sutra, da timskom igrom pokušamo da stignemo do pobede. Najvažnija stvar je pokazati svima da više od njih želimo da pobedimo. I ako se borite više od njih za svaku loptu, onda pokazujete da više želite utakmicu i pobedićete, rekao je Sferopulos.

BONUS VIDEO: Oni su naš ponos! Posle Đokovića, Jokiću uručeno značajno priznanje

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)