CRNI "ZMAJČEKI": Cedevita Olimpija grabi ka negativnom rekordu u Evrokupu

V. Preradović

28. 12. 2023. u 13:57

DETROIT Pistonsi u NBA, Cedevita Olimpija u Evrokupu. Dva tima koja se pomno prate u Americi i Evropi u iščekivanju kada će prekinuti gubitnički niz.

ЦРНИ ЗМАЈЧЕКИ: Цедевита Олимпија граби ка негативном рекорду у Еврокупу

FOTO: ABA liga/Cedevita Olimpija/Aleš Fevzer

Franšiza iz grada motora nanizala je 27 uzastopnih poraza i ima učinak 2-28, klub iz Ljubljane fuzionisan sa zagrebačkim projektom biznismena Emila Tedeskog još ne zna za pobedu u dosadašnjih 13 kola Evrokupa.

Popularni "zmajčeki" na dobrom su putu da se upišu u crnu knjigu rekorda za 22 godine ovog drugorangiranog takmičenja pod patronatom Evrolige, koje je u prvih šest sezona nosilo naziv ULEB kup. Ukoliko u pet preostalih mečeva u grupi ne ostvare pobedu, neće biti jedini koji su završili učešće na nuli, ali će biti jedini sa čak 18 utakmica bez pobede.

Takmičarska šema Evrokupa menjana je po potrebama, u poslednje tri sezone imamo dve grupe sa po deset učesnika i 18 duela u regularnom delu. Prošle je poljski Slask ostvario samo jednu pobedu, dok je Cedevita Olimpija bila poslednja u svojoj grupi sa skorom 3-15. Dakle, računajući prethodnu i dosadašnji deo ove, ima učinak 3-28, za dlaku bolji od Detroita.

Na spisku timova koji su takmičenje u Evrokupu završavali na nuli nakon deset mečeva su Amsterdam Astronautsi, Turk Telekom, portugalski Ovarense dva puta, Kapfenberg Bulsi iz Austrije, Benfika, britanski Gildford, Frankfurt Skajlajnersi, Torino u sezoni 2018/2019. Sa 0-8 su ispraćeni MZT Skoplje i Budućnost u sezoni 2016/2017, 0-6 su imali Avr, belgijski Šarlroa u dva navrata, Dinamo Moskva, letonski Ventspils, litvanski Šauljaj, Roan, Cibona u dve sezone, Groningen, ukrajinski Azovmaš i Frankfurt.

BUDUĆNOST UGROŽENA

BUDUĆNOST je u Podgorici doživela poraz od Kluža, koji bi mogao skupo da je košta (77:79).

Podgoričani su kontrolisali meč 35 minuta i dozvolili protivniku da u završnici praktično ukrade pobedu u "Morači". Timu novog trenera Andreja Žakelja ovo je osmi poraz u 13 mečeva i sada se nalazi na sedmom mestu B grupe, ispod crte za plasman u eliminacionu rundu.

Cedevita Olimpija ima još pet prilika da ukloni tu sramotnu nulu, do kraja takmičenja gostuje Viljnus Vulvsima, Hamburgu i Parizu, u Ljubljani dočekuje Veneciju i London Lajonse. Mnogi se pitaju kako to da na klupi i dalje sedi Simone Pjaniđani, trener koji je stekao zavidnu reputaciju dok je vodio Sijenu u Evroligi.

Odgovor na pitanje zašto trener Detroita Monti Vilijams i dalje ima posao prilično je jednostavan. Jedan je od dvojice najplaćenijih u NBA sa šestogodišnjim ugovorom vrednim 78.500.000 dolara, tako da bi otkaz preskupo koštao Pistonse. Moguće je da slični razlozi drže na klupi "zmajčeka" italijanskog stručnjaka.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona