NESTVARNA POBEDA CRVENE ZVEZDE: Nedović i "Arena" progutali Efes

A. I.

01. 12. 2023. u 21:58 >> 22:04

KOŠARKAŠI Crvene zvezde dočekali su u Areni ekipu Efesa u 11. kolu Evrolige. Slavili su crveno-beli 97:83 (22:21, 21:28, 29:21, 25:13)

НЕСТВАРНА ПОБЕДА ЦРВЕНЕ ЗВЕЗДЕ: Недовић и Арена прогутали Ефес

M. Vukadinović

Crveno-bele su do pobede vodili Nemanja Nedović i Jago Dos Santos, a deluje da je prelomni momenat bio u trećoj četvrtini kada su sudije u dva navrata dosudile tehničku grešku crveno-belima, a nakon toga zaigrali su znatno bolje igrači Janisa Sferopulosa i upisali četvrtu pobedu u sezoni.

Sastale su se dve ekipe koje ne blistaju kada su odbrane u pitanju, a to je doprinelo visokom tempu i sjajnoj napadačkoj predstavi u prvoj deonici. Jago dos Santos pogodio je dve trojke, a šest poena ubacio je i Luka Mitrović. Na oduševljenje delija u završnici prve deonice na teren je ušao i Branko Lazić nakon dugog odsustva zbog povrede. Dobili su crveno-beli uvodnih 10 minuta rezultatom 22:21.

Dobro je domaćin otvorio drugu deonicu, ali je onda stao, te je Efes napravio seriju 6:0, mučili su se puleni Janisa Sferopulosa sa izgubljenim loptama, za 14 minuta igre imali su ih čak 7. Zanimljivo je da je Sferopulos tokom druge četvrtine na terenu držao Nemanju Nedovića, Miloša Teodosića i Šabaza Nejpira.

M. Vukadinović

Usledila je do kraja poluvremena rezultatska klackalica, a najraspoloženiji bio je Luka Mitrović (11), kod domaćih i Šejn Larkin (11) kod gostiju. Ipak, Efes je imao raspoloženog i Dauma koji ubacio brzih osam poena. Vil Klejburn dodao je 13.

Čak 11 izgubljenih lopti bili su odlučujući faktor u tome da na poluvremenu srpski predstavnik ode sa zaostatkom 43:49, mogao je on da bude i veći da u poslednjim sekundama Teodosić nije pogodio trojku za Zvezdu.

Treba istaći da su crveno beli imali i 12 asistencija, a i prednost u skokovima, 18 naspram 13 rivala.

Odlično je tim sa Malog Kalemegdana otvorio drugo poluvreme. Zaigrali su domaći znatno čvršće. Četiri poena pogodio je Mitrović, a trojku Dos Santos, a nakon toga je viđena neobična situacija, dosuđen je tehnički faul Mitroviću i to zbog toga što je dotakao sudiju.

Nije se tu završilo, udarac u lice dobio Bolomboj, ostale su neme sudije i još jednom dosudile tehnički faul, ovoga puta Nedoviću. Odgovorio je bek Zvezde na najbolji način, postigao je u trećem periodu 14 poena, od čega tri trojke.

Ulaskom u završnici Nejpira i Teodosića pao je ritam igre, pokušavali su obojica individualno, šutevima sa distance, ali im to nije išlo, te je plus sedam u jednom trenutku, spalo na svega dva poena prednosti pred poslednju deonicu - 72:70.

Izveo je trener Efesa nisku petorku, brzo su se prilagodili crveno-beli, i ponovo došli do plus osam. Tobi je zaigrao na vrhunskom nivou, nisu Turci imali rešenja za njega. Sjajnom timskom igrom crveno-beli uspeli su da stignu do dvocifrene prednosti i četvrte pobede ove sezone u Evroligi.

CRVENA ZVEZDA - EFES 97:89 (22:21, 21:28, 29:21, 25:13)

Zvezda: Lazarević 2, Teodosić 9, Davidovac 2, Mitrović 19, Lazić, Simonović, Nejpir 7, Bolomboj 13, Nedović 23, Gedraitis 2, Dos Santos 15.

Efes: Larkin 21, Beboua 13, Altunas, Gazi, Klajburn 17, Tompson 9, Jildizli, Holac, Osmani, Daum 10, Jilmaz 6, Džouns 7

CRVENA ZVEZDA - EFES 97:89 (22:21, 21:28, 29:21, 25:13)

40' Fauliran je Jago dos Santos. Pogodio je oba  penala 93:80, a potom je ubacio i dvojku. Sa dva penala Nedovića i trojkom Jilmaza završena je utakmica.

39' Polovičan je bio Mitrović sa penala, onda Tompson maši, a trojku nakon skoka pogađa Buboa za 89:80.

38' Bolomboj pogađa za 88:77. Prva dvocifrena prednost na meču i to za domaće. 

37' Larkin je pogodio za dva, a pre toga loš napad crveno-belih - 84:77

36' Pogodio je sada Lazarević za maksimalnih plus devet 84:75. Nakon toga fenomenalna odbrana Zvezde, nisu gosti iskoristili napad.

34' Teo nakon promašaja Mitrovića dolazi do ofanzivnog skoka i poentira 80:72. Ponovo promašuje Gedraitis iz dobre pozicije, kažnjava to Duboa, pogađa trojku 80:75. Promašio je u narednom napadu Teodosić trojku, a Mitrović uz faul pogađa nakon skoka. Nije pogodio - 82:75.

33' Teodosić je privukao Tobijevog čuvara, a on snažno zakucao - 78:70

32' Forsira sada Nejpir, promašio je trojku, do skoka došli su domaći, a onda je "popio" blokadu. Izlazi potom Amerikanac iz igre, a vraća se Lazić, kod gostiju Klejburn ponovo na parketu... Probao je Lazić za tri, neuspešno, a snažno zakudava nakon skoka Gedraitis - 76:70.

 31' Konačno je Nejpir nakon brze kontre poentirao - 74:70

M. Vukadinović

KRAJ TREĆE ČETVRTINE 29:21

30' Polovičan sa linije slobodnih bacanja bio je Teodosić - 72:70, ulaskom Teodosića i Nejpira pao je ritam kod domaćih košarkaša. Vratili su se u potpunosti gosti u igru. Usledio je težak promašaj za tri Miloša Teodosića, a na drugoj strani greška u koracima Džounsa. Au, potom je Nejpir još teže promašio, nije se ni dobacio do koša nakon šuta sa distance.

M. Vukadinović

28' Zapalio se Nedović pogađao je za tri, za dva, preuzeo je potpunu kontrolu nad utakmicom. Ubacio u trećoj deonici, do sada 14 poena 70:63. Povredio se Vil Klajburn, morao je da napusti igru.

26' Pogađa i Jago, još jednom se nakon toga brani Zvezda, a Nedović pogađa četvrtu trojku večeras.

25' Bolomboj pogađa dva penala. Potom greši Klajburn baca loptu u aut. Nastavlja se serija Nemanje Nedovića. Pogodio je dvojku uz faul.

24' Pogodio je potom još dva penala Larkin. Neverovatno, udaren je Bolomboj u lice, Nedoviću je dosuđena još jedna tehnička, a imali su šta da na to kažu i navijači koji su skandirali sudijama. Trojkom je Nedović odgovorio sudijama, Džouns pogodio za dva, a Nedović još jednom trojku - 58:59.

23' Mitrović je dobio tehnički faul jer je u prolazu dodirnuo sudiju. Larkin je pogodio penal - 50:52.

M. Vukadinović

22' Dobio je previše prostora Dos Santos, pogodio je trojku  - 48:51, a nakon toga dobra odbrana Zvezde, i poeni Mitrovića nakon pika.

21' Baš kao u prvom delu, Larkin i Mitrović nastavili su obračun. Na startu drugog poluvremena poentirali za svoje timove - 45:51

KRAJ DRUGE ČETVRTINE 21:28

20' Na plus devet odlazi Efes, nova trojka, pogađa je Buboa. Uveden je Teodosić u poslednjih 10 sekundi, uz zvuk sirene za kraj napada, na tri sekunde do kraja poluvremena, pogodio je za tri - 43:49

19' Nacrtao je na minutu odmora Sferopulos napad za Nedovića koji je iskoristio tri sekunde da poentira, ali na drugoj strani nema rešenja za Dauma koji ubacuje 10. poen.

18' Ni blizu nije bio da pogodi Gedraitis, ali je napravio faul, a Klajburn povisio na šest poena - 38:44.

M. Vukadinović

16' Larkin pogađa trojku, Mitrović odličan ponovo posle skoka, a nakon toga Larkin pogađa dva penala. Ipak, Luka Mitrović ne staje, uputio je loptu ka košu, a lopta je bila u silaznoj putanji. 

15' Pogodio je jedan penal Bolomboj, a potom iz odbojke drugo pretvorio Mitrović u koš. Daum kažnjava neopreznost odbrane, pogađa trojku. Na drugoj strani Bolomboj vadi poene pravo niotkuda. Pogodio je i Nejpir uz dobru odbranu Mitrovića - 34:32.

14' Dobra odbrana Zvezde, zanimljivo je da je jedan sudija pokazao da je lopta za Turke, ali su ga nadglasala dvojica. Pogodio je potom dvojku Tompson, Nadovezao se i Klejburn uz dve izgubljene lopte domaćih - 27:29

13' Sjajna akcija Zvezde, uz odličnu tranziciju Davidovac je došao do lakih poena. Na drugij strani je Džouns završio na penalu, jako neprecizan bio je prvi, a pogodio je drugi put.

11' Lake poene postigao je Klajburn, a trojku Miloš Teodosić - 25:23.

M. Vukadinović

KRAJ PRVE ČETVRTINE 22:21

10' Novi poena Mitrovića, a potom sjajno proigrava Teodosić Nejpira, a Amerikanacp ogađa za tri - 22:18, pogađa i Larkin. Pokušao je trojku da vrati Teodosić, nije bio uspešan. U poslednjim sekundama prve deonice ušao je u igru i Branko Lazić nakon dužeg izostanka zbog povrede. Upravo je kapiten Zvezde odigrao dobru odbranu, ali nije pogodio pod košem Nejpir.

9' Novi laki poeni Klajburna, pogodio je preko Bolomboja, a Jago dos Santos pogodio je drugu trojku na meču 17:18

8' Nakon nekoliko praznih minuta, pogodio je lake poene Gedraitis, a prvi put na parketu našli su se Teodosić i Nejpir. Pogodio je i Tompson uz faul, ali je sa penala bio neprecizan - 14:16.

M. Vukadinović

5' Nesmotren je bio Jago, probao je kroz trojicu igrača da prođe, a trojku je pogodio Klajburn - 12:12, došao je potom i do petog poena Vil Klajburn.

4' Au, kakav napad Zvezde. Promašio je NEdović, pa Bolomboj, nakon toga još jednom je šutirao Bolomboj, pogodio za dva, vratio je Rodrik Bobua. Bekovi se za sve pitaju u dosadašnjem toku meča. Zakucao je zatim Mitrović - 12:9

3' Loš napad Zvezde, ali na kraju Nedović uz dosta sreće pogađa za tri - 5:4. Nadovezao se novom trojkom i Jago, a potom Šejn Larkin vraća - 8:7

2' Darijus Tompson snažno zakucava preko Jaga, gubi Zvezda nakon toga još jednu loptu.

1' Promašio je Bobua, a potom ukrao loptu na drugoj strani i došao do lakih poena. Maši u nastavku Gedraitis, skače Mitrović i poentira - 2:2

UOČI MEČA

Posle ubedljivog poraza od Olimpije iz Milana na svom terenu košarkaši Crvene zvezde su ubedljivo nadigrali Krku u regionalnom takmičenju i nameravaju da nastave u tom stilu i u elitnom evropskom nadmetanju.

Na drugoj strani Anadolu Efes je u seriji uspešnih igara i u prošlom kolu su u Istanbulu nadigrali Partizan sa  100:94, pa samouvereno dolaze na gostovanje u Beograd.

Crvena zvezda je trenutno 16. na tabeli sa 3 pobede i 7 poraza dok je Anadolu Efes na 11, mestu sa po pet pobeda i poraza.

REČ TRENERA ZVEZDE - Janis Sferopulos Sferopulos: Imaju igrače koji "mogu da te ubiju"

- Oni imaju veoma iskusne igrače i za mene to što imaju nekoliko odsutnih košarkaša zbog povreda neće promeniti način na koji pripremamo utakmicu. Imaju oni mnogo solucija i načina na koji mogu da pokriju njihovo odsustvo. Znaju vrlo dobro kako se igra na vrhunskom nivou i zato moramo da budemo koncentrisani, pogotovo u odbrani, jer imaju igrače koji su veoma aktivni i "mogu da te ubiju". Sa druge stane, ofanzivno moramo da igramo pametno. Ni mi nismo srećni zbog poraza u prethodnim utakmicama i moramo da budemo jaki i spremni da igramo svaku utakmicu, i sledeću i sledeću. Ali, sada je naš glavni prioritet da protiv Efesa odigramo dobru utakmicu. Ne znamo još da li će Branko Lazić da igra, počeo je da trenira, odradiće i trening sa kontaktom i u petak ujutro ćemo odlučiti da li će igrati ili neće. Adam Hanga još ne trenira, a Šabaz Nejpir će još dugo morati da nosi zaštitnu masku - zaključio je Sferopulos.

REČ TRENERA EFESA - Erdem Džan: Cilj dizanje forme i međusobne podrške

- Crvena zvezda je veoma efikasan tim na domaćem terenu, očekuje nas bez sumnje i izazovna atmosfera. Svesni smo da je reč o utakmici u kojoj moramo da igramo čvrstu odbranu do poslednje sekunde. Potrebno je dobro deliti loptu i biti svestan težine meča. Biće to teško gostovanje u Beogradu, Crvena zvezda igra dobro na svom terenu, imaju veliku podršku od strane navijača. Želimo kao tim da nastavimo da pružamo dobre partije, cilj dizanje forme i pružanje međusobne podrške, zaključio je Džan.

BONUS VIDEO: Top 10 najboljih poentera u NBA

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)